úterý 9. července 2019

Recenze - A oceán byl naší oblohou

A oceán byl naší oblohouOficiální anotace

Nový nádherně ilustrovaný román Patricka Nessa je variací na knihu Bílá velryba. Hlavní hrdinkou je velryba Batšeba. Spolu s ostatními velrybami narazí na minci s iniciálami T. W. Vedoucí celého hejna Alexandra usoudí, že je tím nejobávanější lidský námořník a lovec Toby Wick vyzývá na souboj. Podle Batšeby to ale není pravda. Toby Wick je přece pouze mýtus, legenda, kterou si velryby vymyslely. Je totiž nepředstavitelné, aby je nenávidění lidé mohli přemoci v boji. Ale toto není příběh o Toby Wickovi – toto je příběh o hněvu, nenávisti a naší potřebě bojovat až do úplného konce, když už nezbývá nic jiného než čest a smrt.

Proč jsem si knihu vybrala?

Nové knize od Patricka Nesse nikdy neodolám. Je to pro mě autobuy - ať vydá cokoliv. A že má fakt široký záběr. Každý jeho příběh je jiný, a to nejenom dějově, ale i věkem čtenářů, pro které je určen. Na A oceán byl naší oblohou mne nalákaly především nádherné ilustrace, kterými se tahle kniha proslavila.

Autor představuje knihu 


Něco málo k obálce

Jsem neskutečně ráda, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo ponechat origoš obálku, protože je to umělecké dílo. Naprostá pecka.

Hodnocení

Batšeba je velryba, a to ne jen tak ledajaká. Spolu se svými kolegyněmi patří mezi přisluhovačky kapitánky Alexandry, která je velitelkou jejich hejna. Velryby v Batšebině světě pořádají hony na lidi, stejně jako lidi pořádají hony na velryby. Batšeba a její hejno jednoho dne najdou minci s iniciály T.W. Alexandra se domnívá, že se jedná o Tobyho Wicka - ďábla, mýtus, který může za smrt nesčetného množství jak velryb, tak i lidí. Alexandra si myslí, že jí Toby Wick vyzývá na souboj na život a na smrt a rozhodne se ho hledat. Batšeba však má jiný názor - Toby Wick je dle ní pouhým fantomem, kterého si velryby vymyslely. Kde tedy leží pravda?

A oceán byl naší oblohou je samostatně stojícím románem z pera Patricka Nesse, který se proslavil nesčetnou řadou románů. U nás mu vyšla trilogie Chaos, několik YA standalonů, Volání netvora a Jeřábí žena. Dle slov autora se jedná o variaci na klasický příběh Bílé velryby. Sama jsem neměla možnost si Bílou velrybu přečíst, takže úplně netuším, zda to tak doopravdy je, ale podle děje tam nějaká inspirace rozhodně byla. Autor zasadil děj své knihy do světa, ve kterém spolu velryby a lidé odjakživa bojují a zabíjejí se. Hlavní hrdinkou je netradičně velryba, z jejíhož pohledu je také příběh vyprávěn. I když zní koncept knihy poměrně jednoduše, ve skutečnosti v sobě skrývá mnohem hlubší poselství a rozhodně vás donutí zamyslet se sami nad sebou. Skrze postavu Batšeby máme možnost zamyslet se nad tím, odkud pramení nenávist a hněv a jaké následky mohou mít iluze a přetvářka, které si sami vymýšlíme. Největším lákadlem je ale bezpochyby nádherné grafické zpracování s ilustracemi Roviny Cai.

Žraloků bylo příliš mnoho a pohybovali se příliš rychle, a přestože mi uhýbali z cesty, mezera za mnou se okamžitě uzavřela hladovými tlamami a hloupýma očima. A k tomu krev, všude samá krev...

Co se týče postav, Ness jim věnuje poměrně velký prostor a zaobírá se především jejich psychikou a vztahy, které mezi sebou mají. Nejvíce se zaměřil na hlavní hrdinku Batšebu, která se od svých kolegyň poměrně liší a na vše má vlastní názor. I když musí poslouchat, přesto pochybuje a postupem času přemýšlí nad tím, zda to, co velryby dělají, je vůbec dobře. Batšeba mi byla neskutečně sympatická a vůbec mi nevadilo, že není člověk. Stejně jsem si zamilovala i člověka, se kterým se Batšeba setkává. Prostor dostaly i vedlejší postavy, a to především Batšebiny kolegyně z hejna. Ty jsem až tak v lásce neměla, ale k příběhu potřebné byly. Co se týče Tobyho Wicka, byla jsem poměrně překvapená nad konečným odhalením. Zklamaná jsem ale nebyla.

Nakonec se dostávám k vlastním dojmům. Od příběhu jsem toho moc neočekávala, přeci jen jsem věděla, že jde o Nesse, což pro mě automaticky znamená kvalitu. Těšila jsem se především na ilustrace, které mne nezklamaly. I když je kniha poměrně krátká, trvalo mi celý den ji přečíst, jelikož jsem se dost často zastavovala a zamýšlela se nad tím, o čem Batšeba přemýšlela. Kniha rozhodně nepatří mezi knihy, které bych si sama od sebe přečetla, ale v případě Nesse jsem si nemohla pomoci. Vím, že rozhodně nesedne každému - hlavně, co se týče příběhu. I tak bych ale chtěla, abyste jí dali šanci. Příběh Bílé velryby je totiž nadčasový.

A oceán byl naší oblohou bych doporučila všem, kteří hledají nádherně ilustrovaný citlivý příběh, nad kterým budou moci přemýšlet.

Celkové hodnocení: 4.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

Pár fotek: 






Žádné komentáře :

Okomentovat