středa 28. března 2012

Recenze - Malá ručka

Mala rucka (Susan Hillova) obalAnotace:

Když se antikvář Adam Snow náhodou ocitne v zahradě zpustlého starého sídla, stane se něco neuvěřitelného. Do dlaně se mu vplíží neviditelná malá ručka!
 
Zpočátku je spíš zmatený, ale postupem času se dostaví záchvaty paniky, jako by ho někdo vlekl vstříc smrti. Jaké hrůzy se v polozbořeném domě a jeho kdysi skvostné zahradě, odehrály? 
Když mu však na cestě do odlehlého kláštera,  kam si jede prohlédnout vzácnou knihu, v  bouři skočí pod auto přízračné dítě, je jasné, že své děsy v Anglii nenechal. Všechno nabývá stále tajemnějších a zlověstnějších obrysů a s mrazivou jistotou spěje k nečekanému rozuzlení...

Pocit po přečtení: Chudák Adam. 





Video:



The Small HandProč jsem si knihu vybrala

Stejně jako u Ženy v černém jsem nevěděla moc, do čeho jdu. Horor byl pro mne novou výzvou, a tak jsem jí přijala. Na knihu jsem byla dost zvědavá, přeci jen, Žena v černém se mi líbila, tak proč by měla být ručka jiná, že?

Něco k obálce

U Malé ručky se mi víc líbí originální obal, i když ani ten český není zas tak příšerný. Celkem se k tematice knihy hodí a nemá se za co stydět. Zobrazuje malého chlapce, jež nás provází celým příběhem a dům. Fonty jsou příjemné, nic neobvyklého. U originální obálky se mi líbí jednoduchost a celková originalita. Nic přeplácaného, hodí se k příběhu. Květinové motivy a barva jsou prostě krásné. Chlapeček taktéž. Pokud bych nevěděla, že jde o duchařský příběh, k obálce bych si ho moc nepřiřadila.

Hodnocení (může obsahovat drobné spoilery)

Small HandPříběh začíná popsán z pohledu antikváře Adama Snowa, který se vrací domů a náhodou zabloudí. Už na začátku se ocitneme v domu, ke kterému se budeme během příběhu vracet několikrát. Bělostný dům, zchátralý, s překrásnou, i když už dávno zarostlou zahradou. Adam neodolá a vejde. Něco ho k tomu domu totiž táhne. Náhoda? Kdepak? Po několika minutách, kdy nehybně stojí, mu do ruky vklouzne malá ručka. Studená a nehybná. Malé dítě. Kde se vzalo? A jaktože Adam nikoho nevidí?

Po tomto incidentu se Adam na dlouhé měsíce domu vyhýbá, i když jeho známá pro něj o tom domu samozřejmě začne sbírat informace. To by nebyl Adam. Mezitím ho na několik měsíců vyřídí zakázka pro přítele, která ho zavede do Francie, do vysokých hor do kláštera, kde objeví Shakespearovo portfolio v ceně několika milionů. Tamní obyvatelé jsou přátelští a rádi mu v prodeji vyhoví. I krajina mu dělá dobře. Už horší je to s malou ručkou, kterou Adam občas ucítí. Něco ho nutí v přítomnosti vodních nádrží, aby do nich skočil. Nemůže to přestat. Omdlévá. Něco není v pořádku. K tomu přidejme Adamova bratra, který pobýval v blázinci. Staré rodinné tajemství brzy vyjde na povrch. Chlapeček nehodlá polevit, dokud někdo nezemře...

Opět mne překvapilo to, jak je knížečka uzoučká. Pouhých 110 stránek. Ani to mne však neodradilo od jejího čtení. Kapitoly jsou krátké, psány srozumitelným a čtivým jazykem. Děj je popisován z pohledu Adama, jeho pocity i ostatní myšlenky. Napětí rozhodně nechybí a v každé minutě čekáte, kdy se opět objeví ona ručka. Při čtení Ručky jsem se opravdu bavila a byla nedočkavá na to, co se stane dále. Po přečtení jsem byla mile překvapena, děj mne rozhodně nezklamal, i když jsem se nebála tolik, jako u Ženy v černém. Ručka patří mezi oddychovější horory. 

Pokud tedy stále váháte, knihu mohu jen doporučit. Rozhodně bych pár mínusů objevila, ale nic extra mne zrovna teď nenapadá. Každému tento styl nesedne, proto musíte vyzkoušet sami. Pokud hledáte společníka na jeden večer, Malá ručka je to pravé. Styl autorky je velmi osobitý. 

Celkové hodnocení:   84,5 % 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.


Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Hmm, hmm zajímavé :) Že bych se do ní v budoucnu taky pustila? Spíše mě, ale láká Žena v černém.

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju u knížek mrazivý pocit :D doufám ,že bude hooodně strašidelná nebo aspon dost napínavá:)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se tahle hororová knížečka také líbila! :S

    OdpovědětVymazat