úterý 8. ledna 2013

Recenze - Krvavá kreatura

Demonata 5 - Krvava kreatura (Darren Shan) [CZ] obalAnotace:


Grubbs Grady zatím uniká rodovému prokletí, ale když na sobě při úplňku pozoruje alarmující symptomy, je si jist, že ho jeho osud dostihl. Již se dokázal vypořádat se smrtí, porazit démony i změnit svůj život. Ale Grubbs je rozpolcený mezi světem magie a svými vlčími geny. Dokáže porazit bestii v sobě nebo se stane další obětí staleté kletby? 

Proč jsem si knihu vybrala

U Darrenových sérií je prakticky nemožné přestat. A také proč přestávat, že? Vzhledem k tomu, že je kreatura pátým dílem a navíc se po Massagre vracíme zpět ke Grubbsovi, nelenila jsem a hmátla po dalším díle své oblíbené démonské série.


Něco málo k obálkám 

Vítejte zpět u Darrenových originálních obálek. U Krvavé kreatury se sice tolik nezasmějeme jako u ostatních, ale i přesto tu na vás čekají originální potvůrky. Nechaly nám jednu z originálních obálek. Já osobně fialovou miluju a celkově se mi ta naše obálka líbí asi nejvíc. Pokud jde o zbylé dvě, tak vám nevím. Ta fialová je celkem zvláštní, přesně nedokážu určit, proč je na ní ta postava. Ta druhá je o něco lepší, ale na naší stejně nemá.

Hodnocení

Vracíme se ke Grubbsovi několik měsíců po událostech v Massagre, kde objevil, že má jakési magické schopnosti, což však skryl před svým strýčkem Dervishem, aby nemusel nastoupit cestu magického novice. Je tu ale další věc, která dělá Grubbsovi starosti - rodová vlčí kletba, která může kdykoliv uhodit a z Grubbse se stane nemyslící krvavá kreatura, která bude chtít jenom zabíjet. Spolu se svými přáteli a strýčkem bude muset Grubbs čelit novým výzvám, při kterých půjde o život - pán Démonů totiž nikdy nespí a s rodinou Gradyů po porážce v Massagre ještě neskončil. 

Krvavá kreatura je už pátým dílem horrorové série Demonata z pera irského spisovatele Darrena Shana. Narozdíl od jeho Ságy poloupíra Darrena Shana je Demonata temnější a krvavější. Pokud jde o pátý díl, narozdíl od ostatních plyne děj celkem pomalu a lehce - hlavní nářez nám spisovatel nachystal až na úplném konci. Ti, kteří od Shana už něco četli ví, že přesně tohle je jeho styl. Zápletka se vám zdá nudná a vy chcete dál slabé hodnocení. A najednou BUM - konec vás naprosto překvapí a celý váš názor na knihu změní o sto procent. Oproti ostatním knihám ze série byla Kreatura o něco slabší, konec ale vše vynahradil a navnadil tak na další díl. 

S Grubbsem se setkáváme už potřetí, a tak je jasné, že si tohohle hrdinu postupně oblíbíte. Dervish sice stále zůstává favoritem číslo jedna, ale i Grubbs má něco do sebe. Autor v knize hezky rozvinul psychiku hlavního hrdiny, nad kterým visí hrozba blížící se kletby, která zabila jeho sestru. Na druhé straně tu máme děsivé vzpomínky na zážitky s magií a démony. Jedno je jasné - Grubbs nebude už stejný. Velký prostor je tu také věnován jedné ze Shanových dívčích hrdinek, a to Juni, kterou jsme měli možnost potkat už v Massagre.

Demonata není doslovný horror, prvky ale rozhodně má a pokud jste příznivci tohoto autora, tuto knihu a celou sérii bych vám určitě doporučila. Velkým plusem je rozmanitost hrdinů, kteří se chovají velmi reálně. Surovost, která se v příběhu objevuje, bych chtěla také odměnit pochvalným zatleskáním - v knize, jako je Demonata je na místě. 

Celkové hodnocení84 %

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:

2 komentáře :

  1. Mě se stejně nejvíc líbil ten první Darren Shan (madame Okta apod.) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Darren Shan se mi nějak vyhýbá...vlastně jsem donedávna neměla ponětí o existenci jeho knih .) Ale ten obsah vypadá moc zajímavě - když k němu navíc připočtu tvé kladné hodnocení, mám celkem jasno a zkusím si knihu sehnat :)

    OdpovědětVymazat