neděle 27. ledna 2013

Recenze - Pushing the limits

Pushing the LimitsAnotace:

Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, její svět se obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín, a co všechno je ochotná riskovat pro kluka, který ji může znovu naučit, jaké to je, když člověk miluje.


Proč jsem si knihu vybrala

Pushing the limits byla knihou, která ovládla celé GR. Všichni američtí bloggeři o ní blogovali a pěli na ní samé oslavné ódy. Co vám tedy zbyde? Ani já jsem neodolala a podlehla jsem tomuto současnému fenoménu.

Trailer:



Něco málo k obálkám 

Pushing the Limits (Pushing the Limits, #1) Pushing the Limits 

Obě obálky Pushing the limits jsou úžasné a grafik má moje uznání. Jak hardback, tak paperback by mne na knihu nalákaly. Raději mám ale hardbackovou obálku, hlavně kvůli modelčiným zrzavým vlasům. 

Hodnocení 

223843043948788156_lx0ez0zq_f_large
Během jedné noci se z Echo Emersonové stal školní outsider s jizvami na rukou. Dříve populární dívka se propadla na dno školní hiearchie. Nikdo neví, odkud se její jizvy vzaly a co se jí stalo. Jedno je však jisté - Echo zažila něco, co jí navždy změnilo život. Co hrozného se ale musí stát, aby jedna z nejžhavějších koček na škole začala nosit v letním horku mikiny s kapucí a rukavice, které zakrývají její paže? Ani sama Echo to pořádně neví. Z oné noci má v hlavě pouze prázdné místo a je jen otázka, zda si vůbec někdy vzpomene. Její striktní otec jí sice nabízí možnost navštivovat psycholožku, Echo má ale už tak dost práce mu vyhovět ve všem a být perfektní dcera, a tak vyrovnávání se svou minulostí není až tak jednoduché. Echo chybí její bratr Aires, matka a pomalu a jistě jí dochází, že její vlastní rodina se pomalu hroutí. Uprostřed toho všeho zmatku se objevuje Noah. Kluk, kterého předchází jeho pověst. Kluk, který střídá holky jak ponožky a užije si s nimi jenom na jednu noc. Kluk, který nezná slovo závazek. Pod touhle drsnou fasádou se ale skrývá mnohem víc. Noah žije u pěstounů a jediné, co mu z jeho pravé rodiny zbylo, jsou dva mladší bratři - Jacob a Tyler. Jediné, co Noah chce, je dostat své mlaší bratříčky zpět a postarat se o ně. I když se zdá nemožné, aby se dva tak rozdílní lidé potkali, osudy Echo a Noaha se proplétají a oni zjišťují, že cestou k záchraně může být pouze jedidná věc - láska toho druhého. 

Tumblr_llivmnthv91qg6azdo1_500_large
Katie McGarry nám přináší svůj debut, kterým si pomalu ale jistě dobyla srdce nejednoho teenagera. Pushing the limits je kniha, která vám zůstane v mysli hodně dlouho. Jejím největším plusem je její reálnost. Celý příběh se odehrává v reálném světě, postavy jsou reálné a každý se s nimi může ztotožnit. Místy je až děsivé, že takovýmhle osudem si někteří teenageři doopravdy procházejí. A to se o nich ani nepíší knihy. Autorčin styl psaní vás hned od začátku zaujme. Příběh je vyprávěn z pohledu dvou hlavních hrdinů - Echo a Noaha. Oba dva jsou sice úplně jiní, autorka ale dokázala oba osudy spojit a vzájemně je proplést, takže se čtenářům nabízí zajímavé počteníčko. Celá zápletka a příběh jsou hodně emotivní. Autorka se zaměřila na problémy v lidské společnosti, které stíhají  nejednoho z nás - smutek, touha po odplatě, láska a potřeba rodiny. K reálnosti přispívá i výběr jazyka - autorka se nevyhýbá nadávkám ze strany Noaha a jeho přátel - vše je tak ještě uvěřitelnější. Oproti jiným knihám ve svém žánru je PtL o něco tlustší a delší, což může některé čtenáře odradit. Knihu bych nedoporučovala lidem, kteří se čtením v angličtině začínají. Autorčin styl psaní není úplně jednouchý a může dělat problém i zběhlejším čtenářům v anglickém jazyce.

Tumblr_mh1jgbzwvl1s46aojo1_500_large
Dostáváme se k postavám. Hlavní hrdinka Echo Emersonová bývala prototypem úspěšné a populární dívky. Měla výborné známky, dokonalého přítele, skvělé kamarádky. To se ale během jednoho dne změnilo. Zvláštní, jak prohnilá ta lidská společnost je. A začíná to na střední škole. Mimoto Echoin život ovládá převážně její otec, což se Echo moc nelíbí. Poté, co si ale nepamatuje vlastní minulost, se rozhodne mu podřídit a ani jí to nijak nevadí. Co říct k dívce, která si toho hodně prožila a která se snaží dostat zpět na vrchol, protože ostatní jí svrhli?  Echo jsem během celého příběhu obdivovala - tahle hrdinka vám nebude lézt na nervy. Její minulost je až tak zlá, že jí budete spíše fandit a budete s ní prožívat všechny žhavé chvilky s Noahem. 

Tumblr_mg3hog0ahg1rs4xiqo1_500_large
Druhý hlavní hrdina - Noah. Na první pohled typický badboy, který střídá jednu holku za druhou. To, co ale ostatní ve škole nevědí, je Noahova pohnutá minulost. Pro Noaha jsou nejdůležitější dva lidé - jeho mladší bratři. I když se Noah místy choval jako blbec (dickhead, jak ho nazvala Echo), oblíbila jsem si ho a stejně jako Echo i jeho jsem obdivovala za jeho odhodlanost získat své bratry zpět. Velký plus bych také dala vedlejším postavám, které příběh hodně oživly. Ať už jsou to Noahovi kamarádi Beth a Isiah, kteří dostanou své místo v dalších knihách, stejně jako nejlepší kamarádka Echo, Lila nebo otec a matka Echo a samotná psycholožka, která hlavním hrdinům pomáhá. Je fajn, že se autorka nezaměřila jenom na hlavní hrdiny, ale i na ostatní. A i když už Aires není mezi námi, autorka mu věnovala také velký prostor. Rest in peace, Airesi. 

Jak tedy zhodnotit tuto knihu? Ve svém žánru je kniha rozhodně bezkonkurenční. Pushing the Limits nabízí citlivou a dojemnou jízdu příběhem dvou lidí, kterým osud nepřál a svedl je dohromady. Vysoké hodnocení na GoodReads není zavádějící - reálnost celého tohoto příběhu je zbraní, která vás složí do kolen (i když to možná udělá i Noahův hrudník). Knihu tedy vřele doporučuji.

Celkové hodnocení:  95 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. To znie super, určite si ju niekedy prečítam 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem ji a na první pohled jsem se do ní zamilovala! <3 Je naprosto fantastická...

    OdpovědětVymazat