pátek 22. února 2013

Recenze - Hvězdy nám nepřály

Hvězdy nám nepřályAnotace

Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se údajně podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

Proč jsem si knihu vybrala

Všemi opěvovaná kniha se ke mně dostala náhodou. Ne, že bych si jí nechtěla přečíst - spíše naopak, ale nečekala jsem, že k tomu dostanu příležitost tak brzo. Zrovna mám spíše "fantasy nebo postapo náladu", takže na contemporary a reál knihy moc nedám. Hvězdy ale byly světlá výjimka.


Trailer



Něco málo k obálkám

The Fault in Our Stars Das Schicksal ist ein mieser Verräter 

Modrá je nádherná barva a hodí se i k této knize. Co více říci? V jednoduchosti je prostě krása. A která se mi líbí nejvíc?  Chtěla bych pochválit naše grafiky za to nádherné srdíčko, je doopravdy božské. Pokud jde o německou obálku s hvězdným nebem, tak to také není špatné. 

A Culpa é das Estrelas  Een weeffout in onze sterren 

Beru je domů všechny. Portugalskou i holandskou. Motivy hvězd já prostě můžu.

The Fault In Our Stars - Salahkan Bintang-Bintang Colpa delle stelle 

Indonésané vsadili na kreslenou obálku. Je tam modrá - takže bomba. Italští přátelé vsadili na barvičky. Obálka je decentní a příjemná, nemyslíte? Myslím, že několik zástupců jistě postačí a ukáže vám, že kniha vás prostě naláká už na svou obálku.

Hodnocení

Hvězdy nám nepřály vypráví příběh o šestnáctileté Hazel, která už od svých osmi let trpí rakovinou - nemůže dýchat a musí používat speciální přístroj, který jí dodává kyslík. Hazel se už smířila s tím, co jí čeká. Rodiče se o ní bojí - Hazel tráví většinu času doma a čte si stále tu samou knihu pořád dokola. To se změní po návštěvě podpůrné skupiny, kde Hazel potká Augusta Waterse - kluka, který se údajně vyléčil z rakoviny a má ten nejhezčí úsměv na světě. Hazel nikdy nevěřila, že by se o ní někdo mohl zajímat, když má rakovinu. Během času stráveného s Gusem si Hazel uvědomuje jedno - smrt tam někde pořád číhá, a tak nemá smysl mrhat časem. To si můžou dovolit jen zdraví lidé...

Hvězdy nám nepřály se během krátké doby staly jedničkou na světových žebříčcích. Když se to tak veme, tak asi chápu proč. Autor nám přináší reálný příběh, který vás chytne za srdce a donutí vás přemýšlet o svém životě. Spousta lidí si neváží toho, co mají. Příběh je psaný velmi čtivě, vtáhne vás ihned do děje a budete se moci snadno ztotožnit s hlavními hrdiny. Většina čtenářů si ráda přečte o nějakém tom romantickém vzplanutí, idealizují si tak to, co často sami nemají. Problém je ale v tom, že tahle kniha to má - už od začátku ale všichni cítí a podvědomě ví, jak kniha skončí. V poslední době se na knižním trhu objevuje stále víc knih ukazující na oběti rakoviny - Hvězdy nám nepřály patří mezi ty lepší kousky, které byste si měli přečíst. Ať už je to díky jednoduchosti a geniálnosti příběhu nebo samotnými hrdiny, kteří se chovají obdivuhodně - kniha se vás chytne a už nepustí - čeká vás emocionální jízda, která vás v závěru naprosto zruinuje.

"Rodiče ho oslovovali Gus. Právě připravovali v kuchyni enchillady (nad sporákem visela skleněná vitráž s nápisem Rodinu máš vždycky). Maminka plnila kuřetem tortilly, které pak jeho táta stáčel a skládal do skleněného pekáčku. Můj příchod je zřejmě nepřekvapil, ale to bylo logické: to, že jsem si vedle Augusta připadala výjimečná, ještě neznamenalo, že výjimečná jsem. Možná si domů vodí každý večer jinou holku, pouští jí filmy a osahává jí."

Obdiv oboum hlavním hrdinům. Autor Hazel vykreslil velice dobře, je to hrdinka, která se vám nezprotiví a vy už od začátku budete hltat její tragický příběh. Je skoro až děsivé, s jakou statečností Hazel bojuje o svůj život a užívá si ho - kéž by bylo více takových lidí i v reálu. Co úžasný Augustus Waters? Gus byl postava, která se mi zprvu moc nezamlouvala. Ani nevím proč. S postupným rozvíjením děje jsem ale změnila názor a Guse si naprosto zamilovala. Jestli ho nebudete milovat, tak už nevím. Užívala jsem si i přítomnost vedlejších postav, jako Izáka nebo Houtona. I když Houton udělal to, co udělal, stejně má mé plné sympatie. Vím, jak se cítíš, kámo.

Jak tedy shrnout Hvězdy? Knihu stoprocentně doporučuji - bude se líbit každému v jakékoliv věkové kategorii. Hvězdy nám nepřály jsou chytlavé a nabité emocemi - tudíž čtěte jen na vlastní nebezpečí. Balíček kapesníků nutností!

Celkové hodnocení:  90 %

Děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

6 komentářů :

  1. Nemám rada, keď plačem. Preto sa tejto knihe zatiaľ vyhýbam 8D ale ako sa poznám, tak ma určite zláka už len kvôli tým nadšeným recenziám 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Strašně se na tuhle knihu těším :).. už aby vyšla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálky z ostatních zemí jsou taky moc hezké :) už se na tu knihu těším :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já tuhle knihu prostě miluju. Chápu, proč ji všichni mají rádi a už jsme ji četla dvakrát, a porád nemám dost. V recenzi si to vystihla všechno přesně :) A mě se nejvíce líbí česká obálka ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Je hrozně zvláštní číst recenzi, která má 90% i přes to, že vím, že se jedná o tvé zklamání roku n.1
    Já osobně knihu naprosto miluju a skoro brečím i při čtení recenze. Ale to bude asi tím, že jsem momentálně přehnaně citlivá. Brečim skoro u všeho.
    Nicméně recenze se fakt povedla a v těch obálkách s tebou souhlasím, povedly se :)

    OdpovědětVymazat