čtvrtek 12. prosince 2013

Recenze - Dalajlamova kočka

Dalajlamova kočkaAnotace

Maličkého kotěte, kterému hrozí nešťastný osud, se ujme samotný dalajlama. Kočička líčí svůj každodenní život v jeho těsné blízkosti. Stává se svědkem rozhovorů mezi dalajlamou a jeho hosty. Postupně poznává, v čem spočívá štěstí, a jak ho na cestě životem najít, což není pro žádnou živou bytost snadné. V laskavém příběhu často nechybějí humorné situace, kočka se tře o nohy hollywoodských hvězd a dělí se s námi o poznání, které získává v klášteře buddhistických mnichů. Dalajlamova kočka je zábavný a čtivý román. Dozvíme se v něm i to, jak by asi dalajlama reagoval, kdyby dostal jako dárek mrtvou myš. A také, proč zrovna kočičí oči nejlépe vidí lidské slabosti i krásu. 

Proč jsem si knihu vybrala

Miluju kočky. Miluju knihy o kočkách. A tak pro mne byla tato kniha jasnou volbou. Navíc jsem se zamilovala do nádherné obálky, z které už na první pohled vyzařuje klid a mír. Po přečtení anotace jsem zjistila, že se čtenář dokonce doví něco o buddhismu - proč ne?


Něco málo k obálce

Kouzelná. Hodí se perfektně k ději. Pro milovníky koček jako stvořená. Prostě Jeska. 

Hodnocení

Příběh se točí kolem malého kotěte, které objeví sám Dalajlama při cestě ze svého turné. Malého nebohého tvorečka se mu tak zželí, že jej koupí a odveze do chrámu. Z koťátka se tak stává JSK - Její Kočka Svatost, zkráceně Jeska. Jeska velmi poutavě vypráví své životní osudy - jaké je to vyrůstat vedle jednoho z největších myslitelů současnosti a jaký vliv to má na její mysl. Zdánlivě obyčejný příběh kotěte, které zachránila láska. 


Buddha  | via Tumblr
Dalajlamova kočka je samostatně stojícím dílem z pera Davida Michieho, který se proslavil především svými knihami o buddhismu. Vypravěčem celé knihy je kočka, což je samo o sobě dost neobvyklé a celé knize to dodává velmi zajímavý ráz. Příběh je ale velmi čtivý, hlavní hrdinka Jeska se velmi často chová jako člověk a čtenář se s ní tak může velmi dobře sžít. Velkým oživením je umístění celého příběhu - chrám Dalajlamy. Kniha nevtíravým způsobem přibližuje čtenáři principy buddhismu a základní moudra, která toto náboženství vyznává skrz Buddhu. Nemusíte ale být buddhisté, abyste v této knize našli zalíbení - je vhodná i pro ty, kteří o buddhismu nic neví. A samozřejmě pro milovníky koček. 


"Moc hezky mi připomíná, že mám být tady a teď. Co by mohlo být cennějšího?"

Hlavní hrdinka Jeska je velmi reálnou postavou, už jen z toho důvodu, že má všechny lidské vlastnosti. Během příběhu se ale mění a stává se z ní někdo úplně jiný. Dosahuje poznání, které s sebou přináší Dalajlamova přítomnost. Jeska tak hezky poukazuje na některé nešvary, které lidé mívají. Je tu i řada vedlejších postav, které celý příběh skvěle oživují a dodávají mu tu správnou atmosféru. 

Google Image Result for http://www.cat-breeds-encyclopedia.com/image-files/himalayanportrait.jpgAbych se přiznala, tak se mi do téhle knihy moc nechtělo. Vlastně ani nevím, čím to bylo. Asi předsudky. Po dočtení jsem ale byla nucena změnit názor. Dalajlamova kočka je knihou, které jsem na GoodReads dala plný počet hvězdiček. A proč? Co mne zaujalo? Milovala jsem způsob vypravování, bezprostřední děj  a zaobalení citlivých témat tak, aby bylo přístupno všem čtenářům. Buddhistická moudra nejsou jen pro buddhisty, a tak mi jejich odhalení přineslo mír do duše a klid. A vlastně i trochu toho štěstí. Pokud hledáte knihu, která vám vrátí dobrou náladu, tak rozhodně šáhněte právě po JSK.

Dalajlamovu kočku bych doporučila především milovníkům koček a lidem, kteří chtějí do svého života přinést trochu štěstí, zastavit se a na chvilku si odpočinout. Nevíte, s jakou knihou usednout v tomhle ošklivém počasí do křesla ke krbu? Dalajlamova kočka je jasnou volbou.

Celkové hodnocení:  90 %

Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

5 komentářů :

  1. Vždy jsem byl spíš pejskař, ale budhismus je mi svým způsobem blízký (i když bych se za budhistku rozhodně neoznačila), takže po knížce mrknu :) A trocha toho štěstí a životního oprimismu by se mi teď ve zkouškovém docela hodila!

    PS: Ta obálka je vážně kouzelná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím, je to skvelá kniha a naozaj z nej vyžaruje pokoj :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ani nevíš, jak jsi mě tou recenzí na tuhle knížku nalákala. =D Tak jo, ta letí na vánoční seznam... =D

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi zajímavý námět. S tím se jen tak nesetkáme. Ale asi by to nebylo nic pro mne.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná obálka, miluju kočky :)

    OdpovědětVymazat