pondělí 26. května 2014

Recenze - Zánik domu Usherů a jiné povídky

zanik_domu_usheruOficiální anotace

Druhý svazek vybraných povídek Edgara Allana Poea, zakladatele žánru horor, detektivního románu a science-fiction je uveden mysteriózním příběhem o tajemném domě Usherů (tato známá povídka se například stala Janu Švankmajerovi předlohou k filmovému zpracování), který vyzařuje silnou negativní energii a jakousi podivnou mocí ničí všechno živé, co v něm přebývá.

Proč jsem si knihu vybrala

Příběhy Edgara Allana Poea mne lákaly odjakživa, jelikož jsem velkým fanouškem hororových příběhů. Od tohoto autora jsem navíc jako první četla Havrana, tudíž jsem byla zvědavá i na další autorovy povídky. Navíc jsme jeho příběhy měli i v seminářích, tudíž jsem neodolala a rozhodla se vyzkoušet Dům Usherů a spol.

Něco málo k novému grafickému zpracování

Nové grafické zpracování této knihy se mi velmi zalíbilo. Je jednoduché, černá k příběhům skvěle ladí. Velkou výhodou je i to, že kniha vypadá stejně skvěla i bez přebalu. Takovéhle elegantní obálky mám nejraději - nemusí být zbytečně přeplácané, stačí jednoduchý vzor a jsou moje.

Hodnocení

☺ | via TumblrCelá kniha se skládá ze skoro 40 příběhů, ať už kratších či delších. Ústřední povídkou, podle které získala kniha svůj název, je Zánik domu Usherů, mysteriózní a depresivní příběh o pomalém rozkladu a pochmurném osudu starobylého rodu Usherů. Náš vypravěč je svým starým přítelem z dětství, Usherem, pozván na návštěvu do jeho sídla, nalézajícího se v močálech. Vypravěč je postupně vtažen do tísnivého světa jednoho starobylého rodu. Jeho starého přítele stíhá duševní choroba, jeho sestra Madeline na tom není o mnoho lépe. Jaké temné tajemství na našeho přítele čeká v domě, kde mrtví nespí?

Kniha nabízí i další příběhy, příkladem třeba Rukopis nalezený v lahvi, Berenice, Ztracený dopis, Sfingu a mnohé další. Ve svých povídkách autor využívá své mistrovské umění vyprávění a navozuje tísnivou, prakticky hororovou atmosféru. Využívá netradičních prostředků a témat, jako je pohřbení za živa, různé psychické nemoci a další "fascinující" věci, z kterého vás bude mrazit v zádech.

"Ve skutečnosti to, čeho se obávám, není nebezpečí samo, nýbrž jeho nutný účinek - hrůza."

UntitledZánik domu Usherů a další povídky jsou čtivo, které bych budoucím maturantům rozhodně doporučila do povinné četby, pokud Poeovu tvorbu v seznamu máte. Stejně tak i fanouškům hororových příběhů. I když jsou autorovy příběhy občas trochu hůře srozumitelné (tedy alespoň já osobně jsem se musela občas některými příběhy prokousávat), výsledek stojí rozhodně za to.

A jak jsem si čtení Poeových povídek užívala ? Abych pravdu řekla, tak mne tento autor naprosto uhranul a nemůžu se dočkat, až si přečtu nějakou další tvorbu tohoto amerického zakladatele hororu. Psychické poruchy mne fascinovaly prakticky odjakživa, a tak jsem byla při čtení této sbírky spokojena. Rozhodně nedoporučuji číst v případě, že máte velmi dobrou představivost - hlavně ne v noci. Mohlo by se vám tak snadno stát, že se na vás přenese atmosféra povídek. ¨

Pokud hledáte nějakou klasiku, u které byste se chtěli trochu bát, pak je dílo Edgara Allana Poea to pravé ořechové. Celá ta atmosféra knihy byla vážně úžasná.

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.

O autorovi

Edgar_Allan_PoeEdgar Allan Poe pocházel z kočovné herecké rodiny. Matka s otcem brzy zemřeli, mladý Edgar po jejich smrti skončil v sirotčinci, ale brzy ho adoptovala velkoobchodnická rodinou Allanů, které vděčí za své prostřední jméno. Vysokou školu nedokončil pro dluhy, propadl hazardu a rozhádal se s otčímem. První literární pokusy mu slávu nepřinesly, ale to ho neodradilo a dosáhl toho, že se stal oblíbeným autorem. Založil i vlastní časopis, jenže po dobytí vrcholu následoval už jen pád: zkrachoval jako vydavatel, zemřela mu žena a nakonec dokonce propadl drogám a alkoholu. Je zakladatelem moderního detektivního žánru, psal hororové a fantastické příběhy a celosvětově ho proslavila báseň Havran, která leží u základů moderní lyriky.

Zdroje
Anotace, info o autorovi, obálka
Obrázky 

4 komentáře :

  1. Pěkná recenze :-).. Horory mám ráda a tak mě Poova tvorba pořád láká.. Už si budu muset také něco od něj přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle jsou jedny z mála přebalů z edice klasiky, co se mi doopravdy líbí. Povídky od mistra mi leží doma (vydání z Levných knih), ale nechávám si je až po zkouškovým, teď by to můj mozek nedokázal vstřebat, potřebuju něco jednoduchýho :) A když se mi to hodně zalíbí, sáhnu i po povídkách od Omegy.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :) Já jsem taky po této knížce pokukovala a určitě ji do budoucna plánuji. Děkuji, že jsi mi potvrdila to, že musí být úžasná. :)

    OdpovědětVymazat