úterý 17. června 2014

Recenze - Demonata: Temné volání

Temné volání (The Demonata, #9)Oficiální anotace

Vím, že to je k smíchu. Světla nemůžou šeptat. Ale přísahám, že slyším, jak na mě nějaký hlas volá. Ze začátku to znělo jako statický šum, ale pak se to zaostřilo a bylo z toho jediné slovo, opakované pořád znovu a znovu. To jediné slovo ke mně světla šeptají od té doby neustále, tlumeně, potutelně, svůdně.


Pojď...

Všichni Učedníci jsou manipulovaní bytostí starší než samotný čas. Pouze Pecka ví, že něco není v pořádku. Ale v nejnevhodnější okamžik se ocitá v moci tvora, kterému na osudu lidstva příliš nezáleží a který má mnohem dalekosáhlejší plány.

Pecka se již vypravil do pekla a vrátil se zpět. Ale nyní se musí vydat ještě dál...

Proč jsem si knihu vybrala

Předposlední díly většinou začínají být pěkná síla. Zvláště konce (i když to je Demonata už od začátku). Byla jsem taky tak nějak zvědavá, co se stane s Peckou. Přeci jen, to co se mu stalo v předchozích dílech, nebylo nic pěkného. 

Něco málo k obálkám

Dark Calling (The Demonata, #9)Dark Calling

Už je trochu trapné neustále tyhle obálky chválit. Ale já si nemůžu pomoci - je to prostě nádhera. Tím morbidním způsobem. Fascinuje mě, jak si autor pohrál s detaily démonů. Jsou mňamózní. U zbytku obálek je to to samé - ta vlevo ukazuje Pecku. Musím dát palec nahoru, přesně takhle jsem si ho i představovala (takový ten pocit, kdy se pět dílů neustále snažíte přesvědčit sama sebe, že Pecka vlastně má vlasy a je běloch. A ono houbelec). Paperbackové vydání vpravo je také velmi povedené. Ani se Darrenovi nedivím, že si ho na svém FB tak pochvaloval. 

Hodnocení

Light the Way by InTheShadowsOTheMoonPecka Fleck je jedním ze tří dílů Kah-Gaše. Už od mala byl jiný než ostatní děti - dokázal vidět barevné skvrny, které nikdo jiný neviděl. Nakonec zjistil, že je jedinečný - bez sebemenší námahy dokáže skládat skvrny dohromady a vytvořit tak okna do jiných dimenzí. Během krutého boje se Pecka odlučuje od svých přátel a dostává se na místa, o nichž se mu ani nesnilo. Jak se vyrovná s krutou pravdou, která leží milion světelných let daleko? Poslechne hlasy, které od svého oslepnutí začal slyšet, a vydá se do míst, kam žádná lidská noha ještě nikdy nevkročila?

Temné volání je devátým a předposledním dílem z desetidílné série Demonata z pera hororového spisovatele Darrena Shana. Celá kniha je vyprávěna z pohledu Pecky Flecka, což čtenáři přináší úplně nový pohled na události, které se staly v předešlých dílech. Skládačka postupně zapadá do sebe a vše začíná dávat smysl. Velké finále se blíží. Díky své schopnosti se tento díl od těch ostatních trochu odlišuje - má povahu takové "výpravy". Čtenář se tak dovídá spoustu nových informací, které se mu budou ve finále hodit. Nechybí ani obvyklé krvavé popisy. Na to jste si ale už během čtení této série zvykly, ne? I zde autor předvádí svůj skvělý um popisovat vesmíry Demonat - najdete tu další a ještě nechutnější Demonata, která čekají na to, aby Pecku ještě víc znetvořila. I když se zdá, že díky této "výpravě" je tento díl o poznání klidnější, není to vůbec pravda. Čtivá je stejně jako předchozí díly. Možná ještě víc.


Bulva praskne a po tváři mi začne stékat sliz. Příšerně to bolí, bezmocně řvu, ale to nejhorší má teprve přijít. Démon do prázdného důlku plivne.

I wanna see the sky again by Toboe217Pecka Fleck je vážně zvláštní hrdina. Oproti Grubbsovi, který by se mohl stát hrdinou dívčích srdcí, je Pecka jeho pravý opak. Hnědá kůže, holá hlava, slepota.. No nezní to děsivě? Pecku jsem neměla nikdy moc ráda. V tomto díle se z něj ale stal pan úžasňák a já si vážně užívala každou minutu s ním. Moc se mi líbily momenty, které strávil ve vesmírech Demonat. Byl boží. Stejně tak jeho světelní společníci. Nebudu spoilerovat, ale stojí to vážně za to. Je mi jich trochu líto.

A jaké jsou moje pocity z čtení této fantastické knihy? Temné volání mne neuvěřitelně překvapilo. Přečetla jsem ho jedním dechem. Darren mi naprosto vyrazil dech umístěním svého předposledního příběhu - zapojil do děje jedno pradávné místo, o kterém jsem ani netušila, že by se tam mohlo objevit. Konečně se také dovíme něco o historii Země a tak dále. No, a ten konec... Vypadá to, že finále bude vážně velkolepé.

Temné volání bych doporučila všem milovníkům mystiky a tajemna, kteří se zajímají o osudy našich hrdinů z Demonaty. Věřte mi, že po přečtení konce se vám nebude chtít ani spát. Už aby tu byl poslední díl.

Konečné hodnocení: 95 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize najdete ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky: 1, 2

1 komentář :

  1. Nádherná recenze :) Už dlouho uvažuji o tom, že bych si něco od Darrena Shana přečetla .. ale asi začnu s prvním dílem :DD

    OdpovědětVymazat