středa 13. srpna 2014

Recenze - Léto na druhý pokus

Léto na druhý pokusOficiální anotace

Poslední léto, které by mělo trvat navěky…

Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému. 

Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí. Každý si ale zaslouží druhý pokus – rodina, kamarádi i láska.

Proč jsem si knihu vybrala

Od autorky jsem četla už Amy a Rogera.  Její styl psaní se mi hodně zalíbil, a tak jsem se rozhodla i pro její další knihu. A proč taky ne? Léto na druhý pokus vypadalo jako ideální kniha na léto, takže jsem se po ní hned vrhla.

Něco málo k obálkám

Second Chance SummerSecond Chance Summer

Předem bych chtěla moc pochválit nakladatelství CooBoo za vlastní obálku, která se mi líbí daleko více než ty originální. Ty se mi vážně líbí, ale na naši to prostě nemá.

Vergiss den Sommer nichtEen nieuwe zomer, een nieuw begin

A další dva zástupci. Ta vlevo by nebyla špatná, kdyby mi slečna modelka nepřipadala jako anorektička. Ta vpravo ve mně zase evokuje spíš představu nějaké krimi knihy.

Hodnocení

Instagram @laura_after_horizonKaždé léto se neslo ve znamení dovolené s rodinou v domku u jezera. Až do Taylořiných 12 let, kdy zklamala nejlepší kamarádku a kluka, kterého milovala. Od té doby jezdit přestala. Taylořin otec má ale díky pokročilé fázi rakoviny posledních pár týdnů života a jeho jediným přáním je strávit své poslední léto právě v onom osudném domku u jezera. Tay tak nezbývá než se s tím smířit. Dokáže se vrátit na místo, kde hned dvěma milovaným osobám ublížila a smířit se s realitou, ať už bude sebevíc těžká?

Léto na druhý pokus je samostatně stojící knihou z pera Morgan Matson, které u nás již vyšla kniha Amy a Roger: Na cestě. Knihu bych zařadila mezi contemporary romány, které se skvěle hodí na léto. Ze začátku děj ubíhá poměrně pomalu. Hlavní hrdinka pomalu odkrývá důvody, kvůli kterým tehdy utekla. Zároveň řeší i otcovu nemoc, která má velký dopad na celou rodinu. Samotný příběh nebyl vůbec špatný, na konci dokonce správně gradoval a byl na těch správných místech i dojemný, ale byl tu jeden velký problém. Důvod, proč Tay utekla. Nechápejte mě špatně, ale ve 12 letech tu její "katastrofu" za něco velkého vážně nepovažuji.

Konečně jsem pochopila, o čem to Dickens mluvil. Vážně to byly ty nejlepší i nejhorší časy, promíchané v jednom.

.Hlavní hrdinku Taylor jsem si oblíbila spíše až ve druhé části knihy. Na druhou stranu se ale Tay chová jako normální holka s normálními problémy (až na výjimky), což není vůbec na škodu. Pokud jde o její rodinu, tak jsem si abnormálně oblíbila jejího umírajícího otce, který byl prostě zlatíčko. Trochu problém jsem měla s Warrenem, kterého na jednu stranu miluju, na druhou stranu je to ale děsný suchar. A její bývalá nejlepší kamarádka Lucy a milovaný Henry? No nevím, Lucy je pěkně nevyrovnaná osoba, s kterou je ale sranda. A Henry? Roztomilý ňouma.

A co moje pocity z čtení téhle letní jednohubky? Jak už jsem se zmínila, kniha na mne byla místy až moc zdlouhavá. Jinak jsem si ale čtení užila, jen mi trochu vadil důvod, proč Tay utekla. Na její věk tehdy to byla pěkná blbost. Nejlepší moment knihy? Umírající otec. Možná to zní trochu morbidně, ale tenhle prvek se mi líbil ze všeho nejvíc a dokonce mne i dohnal k slzám.

Léto na druhý pokus bych doporučila všem čtenářům, kteří hledají oddechové letní čtení na jedno odpoledne. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a možná si i pobrečíte jako já.

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Nejsem si jistá, jestli by mě taková kniha bavila, ale na léto proč ne. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nemôžem si pomôcť ale strašne mi to pripomína Poslednú pieseň od Sparksa...hm ale asi keď budem mať možnosť prečítam si ju,pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat