čtvrtek 4. září 2014

Recenze - Proces

Oficiální anotace

Život se může někdy změnit doslovně z minuty na minutu. Tento pocit musel asi mít i velmi slušný a spořádaný bankovní úředník Josef K. Místo kuchařky se snídaní do jeho pokoje vstoupil úplně cizí muž a z místnosti vedle uslyšel neznámé hlasy. Když se rozhodl s nečekanou situací něco udělat, uslyšel šokující slova. „Jste přece zatčen.“

Proces je často označován za vrcholné dílo Franze Kafky. V tomto absurdním románu čtenář může prožít postupnou psychickou změnu člověka, který je drcen nemilosrdným soukolím státní mašinérie. Z dnešního pohledu vnímáme knihu nejen jako prorockou, ale i jednoznačně nadčasovou.


Proč jsem si knihu vybrala

Hlavním důvodem byl náš seminář Světové literatury, kde jsme Proces museli číst povinně. A proč si jej nepřečíst rovnou v nějakém pěkném kabátku? Franze Kafky jsem se po Proměně celkem bála, proto jsem do Procesu šla s nulovým očekáváním. A asi se to vyplatilo.

Něco málo k novému grafickému zpracování

Překvapivě jsem si tuhle obálku postupem času vážně zamilovala. K příběhu se mi hodí - je ponurá a depresivní, což Proces bezesporu je. Dobrá volba!

Hodnocení

The tax season is on the door and you need to get prepared in advance, particularly if you are divorced. There are concerns you must look after. The foremost important is, apparently, deciding who will pay the tax and how much portion you have to pay. TheJosef K. je spořádaným bankovním úředníkem. Jeho život se ale změní během několika minut - jednoho dne je bez nějaké větší příčiny zatčen a uvržen do soudního procesu. Tím začíná kolotoč událostí, které mají na K. zhoubný vliv. Pohled na člověka, který se snaží bojovat proti režimu a nespravedlivému odsouzení. Co když je na tom ale něco pravdy? Co když se K. doopravdy dopustil nějakého zločinu? Co pak?

Proces je jedním z nejznámějších Kafkových děl, o tom žádná. A také nejkontroverznějších. Těžko říct, kam autora zařadit - osobně vidím v tomto díle hodně psychologie. Kafka ukazuje na nesmyslnost soudu bez pořádného obvinění a následně i na to, co je vlastně vina a kdy je člověk vinný. Kniha nabízí velmi zajímavý příběh, ke kterému si budete muset najít cestu. Autorův styl určitě nesedne každému.  Přesto je poměrně čtivý, rozhodně na první pohled zaujme. Na jednotlivcích tu vlastně nezáleží, což ukazuje i výběr jména hlavního hrdiny - prostě K. 


"Usuzuji tak z toho, že jsem obžalován, neshledávám však ani nejmenší vinu, pro kterou by mě někdo mohl obžalovat."

Dr. Takács Szabolcs Ügyvédi és Ingatlaniroda - Büntető jogi képviseletProces bych k maturitní a jiné školní četbě nejspíš doporučila - osobně se mi zdál mnohem propracovanější než Proměna. Při rozboru to už bude asi horší (osobní zkušenost), ale nevadí. Kafku by měl okusit každý. 

A jaké jsou mé dojmy z čtení tohoto kontroverzního díla? Po Proměně jsem měla celkem strach, protože jsem se s autorovým stylem psaní moc neztotožnila. Z Proměny jsem měla celkem dlouho depresi. Samotné čtení Procesu nebylo až tak zlé - sice to nebyla žádná výhra, ale příběh mne zaujal. Sice jsem jej nepochopila, ale co už. Oči mi otevřel až následný výklad na semináři. V Procesu jsou velmi zajímavé myšlenky, nad kterými se rozhodně stojí pozastavit a přemýšlet o nich. 

Pokud hledáte klasiku, o které chcete hodně přemýšlet a chcete zkusit Kafkovy depresivní hrdiny, pak vám Proces vřele doporučuji.

Celkové hodnocení: 75 %

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

O autorovi


Franz Kafka se narodil na pražském Starém Městě v rodině židovského obchodníka. Doma se mluvilo německy, češtinu se nepovinně začal učit už na základní škole. I když celé jeho dílo je napsáno v němčině, k českému jazyku a kultuře měl celý život velmi blízko. Po ukončení práv nastoupil do pojišťovny a v tomto zaměstnání zůstal až do tuberkulózou vynuceného důchodu. Své první texty publikoval v pětadvaceti letech, byl návštěvníkem pražských literárních salónů, často psal divadelní a knižní recenze. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších prozaiků dvacátého století, světovou slávu mu přinesly romány Proces a Zámek.

Zdroje
Anotace, info o autorovi, obálka
Obrázky

2 komentáře :

  1. Přečti si Kafku radši ve vydání od Nakladatelství Franze Kafky :P

    OdpovědětVymazat
  2. Práve naopak, Proces by si mal prečítať každý, kto môže. A poriadne sa zamyslieť. Svet akoby zastal, veď Proces sa tu opakovane stále odohráva a mnohí sa pokojne tvária, že ich sa to netýka. Ale raz sa iste bude, teda ak otvoria oči...

    OdpovědětVymazat