středa 22. října 2014

Recenze - Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender

Podivuhodné a krásné soužení Avy LavenderOficiální anotace

Rodina Rouxova má pošetilou lásku ve vínku, což nevěští nic dobrého pro její nejmladší členku, Avu Lavender. Ava – skoro ve všech ohledech normální dívka – se narodila s křídly.
Ve snaze pochopit tuto svou zvláštnost a s rostoucí touhou zapadnout mezi své vrstevníky se šestnáctiletá Ava odváží do světa, naprosto nepřipravená na to, co ji může čekat, a naivní vůči zvráceným pohnutkám ostatních lidí. Lidí, jako je třeba zbožný Nathaniel Sorrows, který si Avu splete s andělem a jehož posedlost dívkou s křídly vygraduje v noci oslav letního slunovratu.

Tu noc se nebe roztrhne, vzduchem se mezi poletujícím peřím řinou provazce vod a osud Avy i její rodiny nabírá na ničivé kadenci. 

Proč jsem si knihu vybrala

Avu jsem si chtěla přečíst už od chvíle, kdy jsem viděla obálku a posléze i trailer. Bylo mi celkem jedno, o čem ta kniha vlastně je. Protože ta modrá... ta modrá je prostě best of. 

Něco málo k obálkám

Lo straordinario mondo di Ava Lavender

Je jen dobře, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo zachovat originální obálku. Protože upřímně? Ta modrá je nádhera. A naživo vypadá kniha ještě neuvěřitelněji. Pokud jde o obálku se slečnou a pírky, tak proti ní nic nemám, ale na originál to nemá. Ani v nejmenším.

Hodnocení

feathersČlenové rodiny Rouxových mají už po desetiletí nepříliš veselý osud - nešťastnou lásku, která je v různých podobách ničí. Stejnému osudu se bude muset postavit i zatím poslední členka rodu - Ava Lavender, neobyčejné děvče, které se narodilo s párem křídel. Mnozí si ji pletou s andělem, někteří mluví o Božím zázraku. Ava má však jediné přání - touží žít normální život, zamilovat se a být tím, čím doopravdy je - obyčejnou dívkou. Co se ale stane, když se jí do cesty připlete náboženský fanatik Nathaniel Sorrows?

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender je samostatně stojícím dílem z pera Leslye Waltonové. Nese se v duchu magického realismu, s velmi zajímavou a netradiční atmosférou a neotřelou zápletkou. Mimo hlavní hrdinku totiž sledujeme zpětně i osudy jejích předků, které se zároveň prolínají s hlavní linkou příběhu. Právě osudy Aviných předků mi přišly nejzajímavější. Příhoda s Nathanielem je sice srdceryvná, děsivá a nepředvídatelná, ale není jediná. Při samotném čtení jsem měla občas lehce paranoidní představy, pocházející z magických prvků, halucinací hrdinů a oněch duchů. I když se to na první pohled nemusí zdát, kniha vypráví tragický a poměrně silný příběh, tudíž s tím dopředu počítejte.


Bála se, že by mě vnímali jako nějakého mytického tvora. Bála se, že jsem víc mýtický tvor, než si sama odvažuje přiznat. Bála se, že si naši sousedé vzpomínají na moje narození. Bála se, že vzpomínají na její minulost.


Again feather decoration idea for a dresser that looks cute and simple
Něco málo bych řekla i o hrdinech. Hlavní hrdinka Ava je v mnohém jiná než její vrstevníci. Tak za prvé, má křídla. Její bratr-dvojče prakticky nemluví a Ava žije pouze s matkou a babičkou, jelikož je otec kdysi dávno opustil. Jinak je ale naprosto obyčejná. S Avou bylo občas trochu těžké se sžít, jelikož si to přiznejme na rodinu - kdo z nás musel prožívat dětství s křídly? Naštěstí je tu ale její nejlepší kamarádka, která jí respektuje a pomáhá. Za zmínku stojí i Avini předci, z kterých jsem si nejvíce oblíbila asi Emilienne. 

Dostáváme se k mým osobním dojmům ze čtení této podivuhodné a krásné knihy. Čekala jsem od ní něco úplně jiného, takže jsem byla poměrně překvapená. Neřeknu vám přesně, co mě na ní tak fascinovalo, protože ta kniha je prostě zvláštní. Až přečtete, tak uvidíte na vlastní kůži. Moc se mi líbilo zapojeni fantastických prvků do jinak realistického příběhu několika generací. Trochu mne zarazil konec, ale nemůžu chtít všechno. 

Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender bych doporučila všem milovníkům netradičních příběhů, kteří si chtějí přečíst příběh dívky, která toužila po tom být normální ve světě, který ji bral jako anomálii. 

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Tuto knihu bych si chtěla přečíst, krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím přiznat, že by mě tahle knížka docela lákala. Ale už tak mám skoro nekonečně dlouhej seznam knížek k přečtení... No, ale napíšu si ji na něj. =D

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně napsaná recenze :) Jinak kniha má opravdu úžasnou modrou obálku, i když ta originální se mi líbí asi o trochu víc. Knihu jsem nečetla, ale všichni ji jen chválí, tak si ji nejspíš koupím... Doufám, že to bude stát za to, ale s velkou pravděpodobností ano :)

    OdpovědětVymazat