úterý 19. května 2015

Recenze - Prozření

Prozření (Darkest Powers, #3)Oficiální anotace

Jmenuju se Chloe Saundersová. Je mi patnáct a chtěla bych být normální. Ale normální nejsem.

Jsem geneticky modifikovaná nekromantka a vidím mrtvé a dokonce je dokážu i probouzet, aniž bych se o to snažila. Tohle rozhodně není normální.

Teď momentálně jsem se svými třemi přáteli na útěku před organizací, která nás stvořila. Jsme k smrti vyčerpaní a nevíme, komu máme věřit. A jako by tohle nestačilo, já ještě k tomu všemu bojuju se svými city… Fakt nejsem normální.

Proč jsem si knihu vybrala

Na poslední díl téhle trilogie jsem byla hodně moc zvědavá, protože se mi předchozí díly hodně líbily. Je to taková nenáročná paranormálka, která má vše, co od ní očekávám. Nemohla jsem si proto nechat ujít ani závěrečný díl, ve kterém se také mělo vyřešit to, koho si Chloe vlastně vybere.

Něco málo k obálkám

The Reckoning (Darkest Powers, #3)Höllenglanz (Die Dunklen Mächte, #3)

České obálky mají své vlastní kouzlo. I když se jedná v podstatě o tu samou obálku, která jen mění barvy, celkem se ke knize hodí a v knihovně s ostatními díly vypadá vážně pěkně. Líbí se mi i originál, který nezklame. Špatná není ani červená Kelley, která má v sobě jistý nádech magie.

Разплата (Най-тъмните сили #3)The Reckoning: La resa dei conti (Darkest Powers, #3)

U zářícího červeného kamene mi moc nesedí font a také to, že ten šutr je na obálce nejvýraznější. Oproti tomu fialový kamínek vpravo je moc pěkný. Ta kombinace barev je fakt suprová.

Hodnocení

Characters Chloe Saundersová již zjistila, že je geneticky modifikovaná nekromantka, která dokáže probouzet a ovládat mrtvé. Spolu se svými třemi přáteli je opět na útěku před nebezpečnou Edisonovou skupinou. Vypadá to, že by čtveřice konečně mohla najít klid u Andrewa, který se údajně přátelí se Simonovým a Derekovým otcem. Otázkou zůstává, zda se mu dá věřit. Chloe navíc bojuje s narůstajícími city, které celou věc značně komplikují. Dokáží uprchlíci najít sílu k poslednímu boji s organizací, která je stvořila a osvobodit Chloeinu tetu a Rae, které se během předchozího útěku dostaly do spárů nepřítele?

Prozření je třetí a závěrečný díl trilogie Nejtemnější síly z pera Kelley Armstrong. I v posledním díle autorka využívá svůj osobitý a lehký styl psaní, který knihu dělá velmi čtivou. I když jsou hlavní hrdinové k smrti vyčerpáni, autorka se s nimi nepáře a už od začátku servíruje čtenářům akci, která končí prakticky až poslední stránkou. Mimo závěrečný souboj se Kelley zaměřila také na milostný trojúhelník, který během předchozích dílů vznikl. Výhodou je, že se city hlavní hrdinky nijak nepletou do akce a příjemně tak dokreslují vypjaté situace. Třešničkou na dortu je pak přehlídka schopností nadpřirozených bytostí, které se objevily během prvních dvou knih. Hlavním iniciátorem je hlavní hrdinka, která získala díky modifikaci neuvěřitelné schopnosti - ovládat mrtvé. Pokud tedy nemáte rádi zombie a mrtvoly, ani knihu nečtěte. Výhodou této série je bezesporu to, že i když se jedná o paranormální romanci, láska tu nehraje tu hlavní roli - tu tu má dějová linka točící se kolem modifikace a vypořádání se s Edisonovou skupinou.

Po čtyřech dnech na útěku jsem se konečně dostala do bezpečí, ulehla jsem do postele a propadla se do hlubokého bezesného spánku. Spala jsem jak zabitá..., ale jen do chvíle, než usoudili ti, kteří byli opravdu po smrti, že bych se měla probudit.

A jak dopadly hlavní hrdinové? Chloe Saundersová prošla od prvního dílu poměrně velkou změnou - z obyčejné lidské školačky se stala nekromantka, která zjistila děsivou pravdu o svém původu - její DNA bylo totiž pozměněno, což vyvolalo zesílení jejích nekromantských schopností. Čtenáři tak mají možnost sledovat, jak se patnáctiletá puberťačka s touhle děsivou schopností vlastně vyrovnává - není to nic jednoduchého. Chloe je sympaťačka, která i přes to, že je zmatená svými city, zachovává chladnou hlavu a věnuje se svým přátelům.

Browsing deviantARTČaroděj Simon už mi na nervy ani nelezl a stala se z něj vcelku sympatická postava, které záleží především na bratrovi Derekovi. Derek je kapitola sama o sobě - jeho vlkodlačí já se v tomto díle projevuje naplno a je úžasné, jak se díky Chloe změnil. Dereka jsem si oblíbila asi nejvíc - není vůbec dokonalý a ani není hezoun, což ho dělá ještě přitažlivějšího. Rozmazlená princezna Tori prošla taky pořádnou změnou - v prvním díle jsem ji nesnášela, v tomhle jsem si ji oblíbila. Kelley má navíc ráda nečekané zvraty, takže od začátku netušíte, kdo stojí na čí straně. Intriky, intriky a další intriky!

A moje dojmy ze závěru téhle paranormální série? Za sebe můžu říci, že jsem více než spokojená. Nejtemnější síly nabízejí nenáročný, ale přesto dobře vystavěný příběh s postavami, které se chovají poměrně realisticky. Příběh prostě funguje. Užila jsem si i romantiku, kterou knihy nabízejí - milostný trojúhelník mi vůbec nevadil, jelikož nebyl nijak přitažený za vlasy a v reálném životě by i mohl fungovat. A závěr? Při posledním střetu jsem vážně tajila dech a Kelley mě příjemně překvapila. Palec nahoru!

Prozření bych doporučila všem, kteří hledají nenáročnou paranormálku s kapkou romantiky, která ale nijak nezasahuje do příběhu, a zajímavým světem plným nadpřirozených bytostí, které vás nejednou překvapí.

Celkové hodnocení: 87 %

Děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. I loved the books of Kelly armstrong (I don't know what you wrote over here, unfortunately I don't speak your language) The only thing I dislike what the open ending.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yeah, that open ending was kinda notsatisfying but I heard there are some novellas so I hope it will give us more of Derek.

      Vymazat