neděle 24. května 2015

Recenze - These Broken Stars

These Broken Stars (Starbound, #1)Oficiální anotace

Luxusní vesmírný parník Icarus během cesty havaruje a zřítí se na nejbližší planetu. Lilac LaRoux a Tarver Merendsen přežijí a vše nasvědčuje tomu, že jsou jediní. Lilac je dcerou nejbohatšího muže ve vesmíru. Tarverův mizerný původ nic neznamená, kromě vyznamenání z války. Bohatá dívka a věčně cynický válečný hrdina. Cesta za vyhledáním pomoci je vede přes tajuplnou a děsivou krajinu, která skrývá svoje tajemství. Vše se změní ve chvíli, kdy Lilac a Tarver odhalí strašlivou pravdu...

Proč jsem si knihu vybrala

These Broken Stars jsme s Kath vybraly do dubnového společného čtení. Dostala jsem se k nim sice o trochu později, ale vůbec toho nelituji. Kniha vypadala už na první pohled nádherně - především ta obálka. Navíc jsou na ni samé dobré recenze i od zahraničních booktuberů, tudíž jsem si ji nemohla nechat ujít.

Něco málo k obálkám

Vertige (Starbound, #1)

Oficiální anotace je bezkonkurenčně nádhera. Lilac vypadá jako bohyně a Tarver? Ten celkem taky. Oproti tomu je modro-černá obálka nahoře poměrně nudná, ale v rámci možností ujde. Vystihuje knihu, za což palec nahoru.

Hodnocení

the Icarus (aka the "titanic of space" HAHAH) Lilac LaRoux je dcerou nejbohatšího muže ve vesmíru a dědičkou LaRoux Industries. Tarver Merendsen svůj původ nikde nezmiňuje, média ho znají jako hrdinu, který už v tak mladém věku získal válečné zásluhy. Oba se potkají na palubě vesmírného parníku Icarus. Nikdy by netušili, že po výbuchu a ztroskotání lodi spolu skončí v záchranném modulu, který je odnese na neznámou planetu. Jedinou šancí na záchranu je vyslat nouzový signál, který by zachytily pátrací čety... Jediným problémem je, že Lilac a Tarver přistály v hlubokém lese a ani nehostinná skalnatá krajina okolo nevypadá obydleně. Dokáží dva naprosto odlišné charaktery spojit své síly, aby přežily?

These Broken Stars jsou prvním dílem z plánované Starbound trilogie z pera dvou autorek - Amie Kaufman a Meagan Spooner, které u nás vyšla série Ptačí zpěv. Kniha je psána z pohledu dvou hlavních postav - Lilaca a Tarvera, kteří se ve vyprávění pravidelně střídají (každá z autorek vypráví za jednu z postav). Mezi každou kapitolou je také interview s Tarverem, které vlastně dopředu poukazuje na to, jak kniha skončí a doplňuje právě probíhající děj. Dle anotace to možná vypadá, že se jedná o jakousi love story a vesmírný Titanic, který havaruje. Pravda je ale někde úplně jinde. Hlavním dějištěm knihy je totiž opuštěná planeta a hlavní zápletkou pak cesta k nalezení pomoci přes nehostinný terén planety. Děj plyne ze začátku poměrně pomalu a seznamuje tak čtenáře s celou situací. Nechybí ani akce, která tak od poloviny knihy neuvěřitelně rychle graduje a přináší s sebou ošklivé a šokující tajemství, které mě osobně nechalo zírat s otevřenou pusou. Angličtina není až tak obtížná, pro začátečníky bych knihu ale moc nedoporučovala - je tu spousta technického názvosloví, kterému jsem místy nerozuměla ani já. Jedinečnost téhle knihy spočívá především v tom, že vás neuvěřitelně překvapí.

“I could tell myself that I’m doing it because she’ll get back to her feet just to spite me—but the truth is, I really just want to piss her off. Keeping her moving is a bonus.” 

Haleakala summitTím se dostávám k postavám, které jsou také jedním z důvodů, proč si knihu prostě musíte přečíst. Obě autorky totiž dokázaly stvořit uvěřitelné charaktery, které se chovají velmi lidsky a není těžké si představit sebe v jejich situaci. Lilac i Tarver jsou také naprostými opaky, takže je vtipné sledovat, jak spolu vycházejí. Lilac LaRoux je dcerkou nejbohatšího muže ve vesmíru - už to samo od sobě by Lilac řadilo mezi nafoukané princezničky, které mají všeho dostatek. Lilac je ale pěkně komplikovaná osoba, která si drží svoji masku a nehodlá ji za žádnou cenu sundat. Dost zajímavé pak je, když se to Tarverovi pomalu podaří. Tarver je válečný hrdina, který jde ve stínu svého mrtvého bratra a jeho rodina pro něj znamená všechno. Dokáže být pořádně cynický a nenechá si nic líbit. Během vzájemného poznávání na povrch vyplavou věci, z kterých se vám zatočí hlava. Ta reálnost chování je místy až děsivá. Autorky neopomněly ani vedlejší postavy, za což rozhodně palec nahoru.

A mé nadšené dojmy z téhle knihy? Abych pravdu přiznala, čekala jsem od ní něco úplně jiného. Anotace je totiž dost zavádějící a vůbec vás nepřipraví na to, co se v knize pak stane. I přes pomalý rozjezd jsem si užívala každou kapitolu. A když se objevily hlasy... začala jsem se i vážně bát. Ještě nikdy jsem nečetla něco jako je tahle kniha. Námět je originální a vážně hodně překvapí. Navíc jsou oba hrdinové dost realističtí, takže je velmi snadné je buď milovat nebo nenávidět. I když jsem Lilac nejprve viděla jako nafoukanou princezničku, velmi záhy jsem změnila názor. These Broken Stars mají hodně co nabídnout... bohužel nemůžu prozradit, z čeho jsem tak nadšená, protože je to spoiler, ale i tak knihu rozhodně vyzkoušejte. Vážně doufám, že ji u nás někdo vydá, protože by byla škoda, kdyby ne.


These Broken Stars bych doporučila všem, kteří hledají mysteriózní fantasy/scifi příběh o přežití v divočině a o vesmíru. WTF momenty zaručeny. Minimálně ta obálka stojí za to (a ano, Lilac ty šaty v knize doopravdy má!)

Celkové hodnocení: 93 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

7 komentářů :

  1. Skvělá recenze! O téhle knize jsem už hodně slyšela, tak si jí budu muset co nejdříve přečíst:)

    OdpovědětVymazat
  2. kéž bych tě nikdy nepoznala :D můj list to-read je nekonečný :D čti nacisty a Miku radši :P

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi. Mě obálka vždy odrazovala - že to bude další slaďárna - ale koukám, že to bude přesně podle mého gusta. Jen se ještě víc pocvičit v angličtině ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja si na ňu už tak dlho brúsim zuby, ale ako si spomínala pre začiatočníkov tá kniha nie je vhodná, takže si budem asi musieť pozrieť, či ju nevydali maďari alebo kým sa ju niekto nerozhodne preložiť u nás. :D
    Mimochodom pekná recenzie :)
    P.S tá obálka je dych berúca!

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, to vypadá úžasně. :o
    A ta obálka... :3

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze! Nebýt společného čtení a tvé recenze , nejspíš bych si této knihy nevšimla. A to by byla škoda, protože vypadá vážně dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ale... Ale... Ale můj to-read seznam je už takhle dlouhej tři kilometry, tohle mi nesmíš dělat... =D

    OdpovědětVymazat