pondělí 22. června 2015

Recenze - Hrej vabank

Oficiální anotace

Kyle Daniels by nejraději ze své mysli vymazal dva dny svého života: Noc, kdy nebyl doma a jeho přítel zemřel, a den jeho pohřbu, kterého se nezúčastnil. Teď odjíždí z Univerzity v Berkeley na prázdniny do svého rodného města. Verity Point v Oregonu už bez Cama není to, co býval. Je to jako návrat do prázdnoty. Jedinou útěchou a zároveň jediným pojítkem s jeho přítelem je Camova mladší sestra Roxanne.

Roxy Hughesová už ale není tou stejnou dívkou, jakou si Kyle pamatoval, než odjel studovat do Kalifornie. Zničená smrtí svého staršího bratra se dostala až na okraj propasti. Únik hledá v alkoholu a sexu – hlubina zapomnění je pro ni jediný lék, který ji dokáže zbavit hrůzy té osudné noci. Je totiž jediná, kdo viděl Cama umírat.

Kyle svému příteli slíbil, že pokud se mu něco přihodí, Roxy ochrání. Ale stačil jediný polibek, který vše změnil. Stala se pro něj něco víc než jen sestra jeho nejlepšího kamaráda. Je pro něj vším, po čem touží. Ale pokud nenajde způsob, jak ji vytáhnout z temných hlubin, do kterých se propadla, může ji potkat stejný osud jako jejího bratra…

Proč jsem si knihu vybrala?

Série The Game patří k mým oddechovkám, takže bylo více než logické, že jsem si chtěla přečíst i závěrečný díl. Anotace navíc vypadala vážně dobře, takže jsem nemohla odolat. A jsem vážně ráda, že jsem se do ní pustila, jelikož je to stoprocentně nejlepší díl série.


Něco málo k obálkám

Worth the Risk (The Game, #4)Worth the Risk (The Game, #4)

Naše obálka se mi líbí asi nejvíc. Fialovou barvu mám vážně ráda a sedla mi i slečna modelka, která představuje Roxy. Ta šedá vlevo není špatná, ale na tu naši nemá. O té vpravo pomlčím, chudák Kyle mi tu připomíná spíš nějakého pana Turka než Američana.

Hodnocení

Sad girl | via FacebookRoxy Hughesové se drasticky změní život ve chvíli, kdy umře její starší bratr Cameron, kterého dívka bezmezně zbožňuje a na vlastní oči ho vidí i umírat. Od té doby se snaží svůj žal a bolest utopit v alkoholu a náhodných známostech na jednu noc. Kyle Daniels byl Camův nejlepší přítel, který se ale jeho pohřbu z osobních důvodů nezúčastnil. Po návratu z Univerzity najde Roxy v strašném stavu - a tak se rozhodne splnit přání, které svému nejlepšímu kamarádovi dal - postarat se o jeho milovanou mladší sestru. Dokáže Kyle zabránit Roxy, aby se utápěla v bezedném smutku a začala konečně žít? Začne ji Kyle konečně vidět jako něco víc než jen mladší sestru svého nejlepšího kamaráda?

Hrej vabank je čtvrtým a závěrečným dílem ze série The Game z pera Emmy Hart. V závěrečném dílu se autorka zaměřila na příběh Kyla, kterého čtenáři měli možnost potkat už v prvních dílech odehrávajících se na jeho Univerzitě. Nyní se Kyle vrací do rodného města, odhodlaný pomoci osobě, která pro něj hodně znamená. Autorka tak odhaluje Kylovu minulost. Příběh je opět vyprávěn ze dvou úhlů pohledů - Kylova a Roxyina. Hrej vabank poukazuje především na to, jaké je ztratit někoho blízkého a jak se s tím člověk může vyrovnat. Kniha je velmi čtivá a rychle ubíhá - autorka umí příběhu dodat spád. Závěrečný díl se díky závažnému tématu nese především v depresivním tónu, na své si ale přijdou i milovníci romantiky.

Skutečný smutek je probudit se ráno s jiskřičkou naděje, kterou vzápětí uhasí a vytěsní těžké srdce. 
Smutek je lpění na vzpomínkách a naděje, že přijdou nové. 
Smutek je sledování dveří a čekání, že se v nich ten dotyčný opět objeví. 
Je to naděje, že do ticha opět zazní jeho hlas, do ticha, které nikdy nebude prolomeno. 
Je to čekání, že se objeví za rohem, zpoza kterého už ale nikdy nevyjde.  
Skutečný smutek je pomalé odumírání srdce pokaždé, když si uvědomíte, že už se nikdy nevrátí.

Smiling A jak jsou na tom postavy? Hlavní hrdinka Roxy se musí vyrovnat se smrtí svého milovaného bratra, který pro ni znamenal úplně vše. Viděla ho na vlastní oči umírat. Svou bolest se snaží utopit v alkoholu, drogách a náhodném sexu. I když se Roxy chová příšerně a je hodně paličatá, v mnohém jsem s ní soucítila a chápala, proč si tak ubližovala. Stejně tak jsem sympatizovala i s Kylem, kterého si sice z předchozích dílů vůbec nepamatuju, ale jeho úloha v celém příběhu se mi líbila. Nebál se Roxy pořádně profackovat a postavit se jí. I když je Cam mrtvý, díky oboum hrdinům jsem si ho oblíbila a těšila se z jeho přítomnosti, především ve flashbacích. Skvělým oživením byla i Kylova sestra Iz, která je pěkně od rány. Emma Hart si s postavami pohrála vážně skvěle, čtenář se s nimi tak může skvěle ztotožnit.

A mé dojmy ze závěru téhle série? Ze všech čtyř dílů se mi příběh Roxy a Kyla upřímně líbil asi nejvíc. Měl pro mne nejatraktivnější téma - vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka. Autorka do knihy skvěle zakomponovala i pár myšlenek, které stojí za zamyšlení. Chemie mezi Roxy a Kylem navíc skvěle pracovala a díky společné minulosti o to víc jiskřila. Užívala jsem si každou stránku a knihu slupla za dvě hodiny. Až tak dobrá byla. Skvělá na odreagování během učení.

Hrej vabank bych doporučila všem, kteří mají rádi romantické příběhy a nebojí se příběhu o smutku a ztrátě milovaného člověka.

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Už dlouho plánuju serii The Game přečíst, zatím se mi to, ale moc nedaří. První díl, který jsem jako jediný četla se mi moc líbil, a ty si mě teď skvěle naladila na ten poslední. :) Tak se asi, co nejdříve podívám do knihkupectví, kde bych si knížky mohla koupit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to skvěle!:) Tuhle sérii jsem zatím ještě nečetla, ale už strašně slouho se na ni chystám:)

    OdpovědětVymazat
  3. Naše obálka se mi taky líbí :)) A předchozí díly byly taky fajn, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dlhšie som uvažovala, či vôbec po poslednom diele siahnem, pretože druhý a tretí diel mi prišli slabé. Nakoniec ale vďaka tvojej recenzii viem, že po knihe siahnem. Mám rada podobné príbehy, aj keď sú smutné. :)
    Máš pravdu, česká obálka je najlepšia. :)

    OdpovědětVymazat