úterý 24. listopadu 2015

Recenze - Divotání

Divotání (Šepotání, #2)Oficiální anotace

Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně.

Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!

Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.


Proč jsem si knihu vybrala?

První díl Šepotání mě bavilo vážně hodně. Původní zpracování Alenky v Říši divů jsem sice nečetla, ale i tak jsem do knih na motiv téhle klasiky zamilovaná. Ať už jde o Kloboučníka, Šklíbu a další... Nicméně... narozdíl od ostatních se mi první díl líbil hodně, takže jsem se na Divotání těšila už od dočtení jedničky. A že bylo na co! 

Knižní trailer


Něco málo k obálkám


Nakladatelství CooBoo se rozhodlo opět pro originální obálku, což je jedině dobře. Miluju styl celé téhle trilogie. Morfeus tu vypadá sice trochu zfetovaně, ale nic strašného (i když mám pořád nejradši svoji fotomontáž!). Další z variant alá Dark Wonderland není špatná, ale Morfeus mi tu přjde jako pěkná umělotina. 

Hodnocení

Alysse Gardnerové se podařilo úspěšně vrátit ze zvrácené Říše divů, kde přežila střet s Červenou královnou a zachránila život Zachovi, kterého miluje. S návratem do všednodennosti se pojí i další povinnosti - blížící se maturitní ples a rozhodnutí, zda půjde na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně. Navíc právě z ústavu pro choromyslné propustili Alyssinu matku, která svou dceru bedlivě sleduje. Alyssa Říši divů ale nikdy neunikne - objevuje se nové nebezpečí, které pochmurnou říši pomalu, ale jistě ničí a je jen na Alysse, aby ji zachránila. Objevuje se i svůdný Morfeus, který Alysse i přes její vztah se Zachem nenechá spát. Vzdá se Alyssa své nové svobody v lidském světě a obrátí se zády ke svému druhému, leč trochu fantastickému domovu? Dokáže Zachovi zamlčet skutečnost, že v ní třímá podsvětník? Jak dopadne souboj dobra a zla? 

Divotání je druhým dílem z trilogie Šepotání z pera A.G.Howard. Příběh navazuje přesně tam, kde skončil první díl. Narozdíl od jedničky je ale více umístěn v lidském světě - Říše divů se tu mihne jen párkrát. Objevují se všichni staří známí, které jste si mohli oblíbit v prvním díle. Autorčinou silnou stránkou je bezpochyby čtivý styl psaní - kniha měla spád a četla se jedna báseň. Nechyběla ani akce a napětí, kterou někteří v prvním díle postrádali. Nechybí ani romantická linka příběhu, točící se kolem milostného trojúhelníku Alyssa-Morfeus-Zachary. Osobně mi tenhle element v knize nevadí, některé pasáže s Alyssou a Morfeem mi dokonce přišly osvěžující. Co je moc, je ale moc... Pokud jde o samotné zpracování Říše divů, tak palec nahoru. Líbí se mi myšlenka toho, že je celá říše temná a "zvrácená". Přesně takhle to mám ráda. Autorka si také připravila pár plot twistů, které vás stoprocentně překvapí a vyrazí děj. Jen tak dál, A.G. 

"Ale já tam nepatřím.""Pleteš se. Je to tvůj domov, protože jsi, kým jsi. Čím jsi. Jedna polovina prahne po temných podivnostech a hladoví po šílenství, zatímco druhá, vrtošivá a nespoutaná přetéká odvahou a věrností."

alice, alice in wonderland, and wonderland image
Něco málo k postavám. Hlavní hrdinka Alyssa mi nikdy moc nevadila a celkem jsem se s ní dokázala i ztotožnit. Je to sympaťačka, která se dokáže rozhodovat poměrně rozumně (v rámci možností). Co už je trochu horší, je její vkus na kluky. Bože, já chápu, že Zacharyho miluješ, ale ten kluk tě jenom využívá, Alysso! Probuď se! Je celkem škoda, že nám autorka neukázala víc Alyssiny podsvětnické strany, protože ta je neuvěřitelně bad ass a baví mě. Když už jsme u toho Zacha... ne, my dva nikdy nebudeme kamarádi. Zachary je sice lidský smrtelník, ale i tak mě neuvěřitelně štval. Chová se k Alysse hodně majetnicky a je akorát naštvaný, když se na scéně objeví Morfeus. Co je ti do toho? Morfeus... zamilovala jsem se do něj a i když se chová ujetě a pořád Al nadbíhá, líbí se mi. Podsvětníci jsou prostě nejlepší. Více se tu také dovídáme o Alyssině matce a otci, což mi přišlo jako super zpestření. Rozhodně jsem to nečekala. 

A nakonec mé vlastní dojmy. Do knihy jsem šla s nějakým očekáváním, které se mi do posledního písmene splnilo (a bylo to ještě lepší!). Šepotání určitě není dokonalá série, ale mě jednoduše baví. Sedí mi autorčin styl, její hlavní hrdinka a její crush (Zacha sem nepočítám). Super je i samotné zpracování Říše divů - mám ráda zvrácené a temné věci... Prosím, prosím, ať je trojka tak dobrá jako předchozí díly... Bavila jsem se od začátku do konce - nejvtipnější mi přišly pasáže, kde se Morfeus objeví v lidském světě a snaží se s ním nějak sžít (kdo to ještě nepochopil, tak ANO, Morfea totálně zbožňuji). 

Divotání bych tak doporučila všem, kteří mají rádi převyprávění Alenky v Říši divů a hledají něco nového, podaného v moderním světě. Pokud ale nesnášíte milostné trojúhelníky, tak vstup jen na vlastní nebezpečí!

Celkové hodnocení:  4 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:

4 komentáře :

  1. Jak Šepotání, tak Divotání jsem si naprosto zamilovala! Akorát já Morfea nesnáším :D Zacha ale taky no :D

    sayesss.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že jsem našla někoho, kdo taky tak Morfea žere :D Většina lidí ho moc nemusí, co jsem tak slyšela, ale mě právě naopak strašně vytáčí Zach :D (Jinak nechápu, proč je to u nás Zach, když v angličtině je to Jeb :/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zach je to proto, že Jeb v pátém pádě v češtině napsaný vypadá, no ehm, trošku nepěkně.... ;) Tak jsme ho s překladatelkou změnili, aby ho to chudáka netrápilo :D

      Vymazat
    2. Já taky mám ráda Morfea!:D Nemám ráda Zacha a popravdě trochu i Alyssu. :/
      můj blog: myfairfavourite.blog.cz

      Vymazat