pátek 27. listopadu 2015

Recenze - OTKA: Ošklivá tlustá kamarádka

OTKA - Ošklivá tlustá kamarádkaOficiální anotace

OTKA - Ošklivá a Tlustá KAmarádka ... Příběh sedmnáctileté Biancy vás opravdu pobaví. Očekávaný filmový bestseller je konečně tady!

Sedmnáctiletá Bianca Piperová je cynická a loajální a zdaleka si nemyslí, že je mezi svými kamarádkami ta nejkrásnější. Je taky moc chytrá na to, aby skočila na lep sladkým řečičkám školního hezouna Wesleyho Rushe. Bianca ho vlastně nenávidí. A když jí dá tu nepěknou přezdívku, vychrstne mu colu přímo do obličeje.

Ale doma to teď nestojí za nic a Bianca touží po rozptýlení. Což dopadne tak, že Wesleyho políbí. A co hůř, líbí se jí to! Při pokusu se z toho nějak vykroutit se z ní a jejího úhlavního nepřítele stanou „kamarádi s výhodami“. Což se samozřejmě brutálně nevydaří. Wesley neumí moc naslouchat a jeho život taky stojí za starou belu. A Bianca si s hrůzou uvědomí, že do kluka, kterého nenáviděla, začíná být trochu zamilovaná.


Proč jsem si knihu vybrala?

O OTCE (aka The DUFF) jsem slýchala už od začátku svého blogování. Viděla jsem na ni samé rozjásané recenze, které opěvovaly, jak je tahle kniha vtipná. Na Kody Keplingerovou jsem tím pádem byla hodně zvědavá... Už samotná anotace zněla vážně vtipně... a když jsem se od Freckles dozvěděla, že tam jde o Frenemies with benefits, už nebylo cesty zpět.

Filmový  trailer


Něco málo k obálkám

The DUFF: Designated Ugly Fat FriendThe DUFFQuanto ti ho odiato

Kolem naší obálky se vyrojila poměrně žhavá diskuze, ve které ji dost lidí odsoudilo. Já patřím k druhému táboru - i když jsem zvyklá na originál, ta naše je vážně povedená a líbí se mi. A vůbec mi nepřijde, že má slečna paruku. Líbí se mi ta veprosřed. No a pokud jde o Quanto něco... není špatná, ale slečna modelka vypadá tak na třináct.

The DUFF: Designated Ugly Fat FriendThe DUFFDuff. Ta brzydka i gruba

Jako další je tu série filmových obálek. Film jsem viděla a moc nadšená jsem nebyla... Filmovou obálku bych asi pak úplně nevolila (když už, tak tu veprostřed, ta mi přijde jako nejmenší zlo a na živo vypadá vážně pěkně).

Hodnocení

Duff, movie, and the duff imageBianca Piperová je cynická sedmnáctiletá slečna, která to nemá ve škole ani doma příliš jednoduché. Jedinou záchranou jsou její dvě kamarádky Jessica a Casey, které jsou hvězdami každého večírku. Biančin život stojí vlastně za houby, a tak se rozhodne udělat něco bláznivého - na veřejnosti políbí školního Casanovu Wesleyho Rushe, kterého z hloubi duše nesnáší. A nezůstane jen u polibku - z Biancy a Wesleyho se stanou "kamarádi s výhodami". Je tu jen jeden problém - Wesley je příšerný idiot, který ji dal přezdívku OTKA - Ošklivá tlustá kamarádka a jeho život také není žádný med. Dokáže se Bianca včas vymotat ze sítě polopravd a lží, které si sama upředla ještě před tím, než bude příliš pozdě a ona se do Wesleyho zamiluje?

OTKA je "prvním dílem" z na sebe volně navazující dilogie z pera Kody Keplingerové (v zahraničí vyšlo ještě volné pokračování LOL, zaměřující se na odlišné postavy), ale číst ji lze i jako samostatně stojící knihu. Příběh se odehrává v reálném světě na střední škole. Samotná zápletka je vcelku jednoduchá, což příběhu rozhodně neubírá, spíše naopak. Autorka dokázala skvěle vykreslit psychologii středoškoláků a to, jak to na škole vlastně chodí. Vsadila také na humor, kterým se tahle kniha proslavila. Osobně jsem se na dost místech vážně pobavila, především díky hláškám hlavní hrdinky. Na druhou stranu má OTKA ale i tu vážnější stránku - Kody tu řeší i rodinné vztahy a výhody a nevýhody "přátelství s výhodami". Pokud nejste fanoušky vulgarismů, pak po knize nesahejte - pár se jich tu objevilo.


„Každá, která by s tebou ztrácela čas, je naprosto jistě coura, Wesley. Nikomu se vkusem, úrovní nebo důstojností nemůžeš připadat přitažlivej.“  
Dobře. To jsem malinko lhala. Wesley Rush byl ten nejodpornější playboy a suknič- kář, který kdy překročil práh Hamiltonské střední… ale byl docela sexy. 
Možná kdybyste ho ztlumili… a usekli mu ruce… možná – ale jen možná – by se pak dal snést. Jinak to byl totální kretén. Nadržený kretén.


the duff, movie, and robbie amell image
Silným pilířem celé knihy jsou postavy. Hlavní hrdinka Bianca není vůbec dokonalá, což se mi hodně líbilo. Občas dokáže být k nevydržení a je cynická - vlastnosti, které u hrdinů oceňuji. Nejvíc se dostává do křížku s Wesleym Rushem - Casanovou, který holky střídá rychleji než ponožky... samozřejmě jen v posteli. Vztah Biancy a Wesleyho je jednou z nejlepších věcí na celé knize. Milovala jsem je. Mihne se tu i slušňáček Toby, do kterého byla Bianca už nějakou dobu zamilovaná. A Biančiny nejlepší kamarádky? Nějak velký problém jsem s nimi neměla - spíš mi jich bylo místy líto vzhledem k tomu, jak se k nim Bianca chovala.

A nakonec se dostávám k vlastním dojmům. OTKA mě neskutečně překvapila. V dobrém smyslu. Bylo to neskutečně vtipné a přišlo to ve chvíli, kdy jsem to nejdřív potřebovala (rozumějte ve chvíli, kdy jsem řešila něco podobného). Samotný nápad s OTKOU je geniální a bohužel i pravdivý - snad každá teen slečna o sobě neustále pochybuje. Líbilo se mi vše - romance, hrdinové, humor. Rozhodně se mrknu i po dalších knihách autorky. A nakonec ještě jedno plus - autorka se nebojí do knihy zapojit i sex! Ještě pár slov k filmovému zpracování... Byla jsem celkem zklamaná. Pokud se totiž na film koukáte po dočtení knihy, budete trnout hrůzou. Přišlo mi, že celková myšlenka OTKY tu zmizela a film se proměnil v klasickou klišoidní americkou komedii. Pokud bych nečetla knižní předlohu, hezky bych si u něj odpočinula. To je ale tak všechno.

OTKU bych doporučila všem, kteří hledají zajímavý a vtipný příběh s cynickou hlavní hrdinkou, která se potýká s nejistotou, která přepadá každého středoškoláka.

Celkové hodnocení:  5 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Já jsem zase viděla pouze film a byla jsem nadšená, takže se teď chystám na knihu :D
    Skvělá recenze! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat