neděle 3. ledna 2016

To nejlepší + největší zklamání za rok 2015


Rok se s rokem sešel a je čas na další knižní shrnutí. Budu stručná. Podařilo se mi splnit GoodReads výzvu a přečetla jsem celkově 250 knih. Z toho je 115 mang a komixů a 135 knih a novel. Nepočítám do toho re-readingy, které GR nezachycuje (takže toho bylo ještě víc).

TOP 15 NEJLEPŠÍCH KNIH



These Broken Stars (Starbound, #1)This Shattered World (Starbound, #2)Their Fractured Light (Starbound, #3)

1. These Broken Stars od Amie Kaufman a Meagan Spooner (celá série) - KNIHA ROKU 2015

O prvním místě jsem přemýšlela, jelikož se mi tu sešla spousta božských knih (tenhle rok byl na ně výjimečně dobrý). A jelikož letos žádná Tahereh Mafi, našla jsem si nového šampiona. Stala se jí scifi série z pera dvou spisovatelek - Amie Kaufman a Meagan Spooner. Ani jsem netušila, že by mě tahle série s nádhernými obálkami něčím zaujala. Ale... ono se to stalo. Obě autorky vymyslely velmi originální a šokující příběh, který nemá období. Osobně se mi nejvíc líbil asi první a závěrečný díl, ale i dvojka byla skvělá. Bylo to mrazivé a občas jsem měla fakt na mále... a líbila se mi tam ta nenásilná romantika! A whispové! Seznamte se s letošním vítězem, protože tohle je fakt topka.

Recenzi na první díl najdete ZDE

Tess z D´Urbervillů2. Tess z D'Urbervillů od Thomase Hardyho

Druhé místo překvapivě obsadila klasika. Vůbec jsem netušila, co od Tess čekat. Nalákala mě na ni Freckles, s kterou jsme si udělaly i společné čtení - ona v angličtině a já v češtině. Nemohla jsem udělat nic lepšího. Tess je totiž dokonalá. Sice si v popisech moc nelibuji, ale Hardy píše fakt moc pěkně. I když jde o jakousi "klasiku", vůbec to nebylo poznat. Kniha se četla jedna báseň a kdybych nečekala na Frrr, asi bych ji dala i za dva dny. Navíc má i velmi povedené seriálové zpracování od BBC, které je prostě kouzelné. Pokud hledáte nějaký pěkný romantický příběh se silnou ženskou hlavní hrdinkou, tak zkuste Tess. Protože je to síla.


A Court of Thorns and Roses (A Court of Thorns and Roses, #1)3. A Court of Thorns and Roses od Sarah J. Maas

O Sarah J. Maas se v poslední době pořád mluví, hlavně v souvislosti s její sérií Skleněný trůn. V zahraničí je okolo ní neskutečný hype, stejně jako u nás. Myslela jsem, že se k Trůnu dostanu dříve, ale nakonec jsem jako první četla ACOTAR. A myslím, že jsem udělala to nejlepší, co jsem mohla udělat. ACOTAR je totiž jakýsi "retelling" na Krásku a zvíře... Což je ale poznat jen na nějakých drobnostech. Ve skutečnosti tu Sarah stvořila originální fantasy svět, ve kterém jsou Fae! V poslední době dávám knihám s Fae pořád větší a větší přednost... Víly jsem milovala už od začátku, tudíž se není čemu divit. Sarah je skvělá vypravěčka a Feyre mi spolu s Tamlinem, Lucienem a dalšími přirostla neskutečně k srdci. Třetí místo si zaslouží oprávněně.

Recenzi najdete ZDE


A Darker Shade of Magic (A Darker Shade of Magic, #1)4. A Darker Shade of Magic od Victorie Schwab

Jízda v anglických knihách pokračuje (vůbec nezabírají tak tři čtvrtiny tohohle žebříčku). Dalším favoritem je A Darker Shade of Magic od Victorie Schwab, kterou můžete znát coby autorku Archivu. Victoria je pro mě jedním z největších překvapení letošního roku. Archiv jsem nečetla, ale neskutečně mě překvapilo, jak nádherný styl psaní autorka má. A Darker Shade of Magic vypráví o mladém chlapci, který cestuje mezi paralelními Londýny coby jakýsi poslíček královského veličenstva... a potká zlodějku, která touží po dobrodružství. Victoria dokázala v prvním díle vybudovat neuvěřitelný svět (vlastně světy, když jde o paralelní vesmíry)... Rozhodně jedna z nejzajímavějších knih letošního roku,

Recenzi najdete ZDE


Red Queen (Red Queen, #1)5. Red Queen od Victorie Aveyard

Ještě donedávna jsem si myslela, že to Red Queen letos vyhraje. Objevili se ale ještě jiní favorité a RQ se tak propadla až na páté místo, což ale nic neznamená (Acotar, RQ a ADSoM jsou na tom dost podobně a měla jsem problém určit pořadí). Okolo Red Queen byl v zahraničí také neskutečný hype, díky čemuž jsem si knihy všimla. Abych to nějak přirovnala, RQ je pro mě v mnohém tím, co Shatter Me - obě mají hrdiny se zvláštními schopnostmi. Tenhle typ knih naprosto miluji a když k tomu přidáte ještě intriky a královský dvůr, máte vyhráno. Navíc jsem si naprosto zamilovala prince Mavena... A říkejte si, co chcete, já ho budu milovat navěky věků... Když se na to podívám zpětně, RQ možná nemá úplně nejoriginálnější zápletku, ale pro mě tahle kniha dokonalá byla.

Recenzi najdete ZDE


The Near Witch (The Near Witch, #1)6. The Near Witch od Victorie Schwab

Victorie Schwab už podruhé! O Near Witch jsem nikdy před tím neslyšela, mám dojem, že jsem snad zahlédla jen obálku. Upozornila mě na ni až Willinda, která mi ji půjčila. Udělala to nejlepší, co mohla. Byla to moje první kniha od Victorie a neskutečně mě nalákala na další knihy. The Near Witch se nese v lehce pohádkovém duchu, i když s pohádkou to má pramálo společného - narozdíl od ní je NW totiž krutá, mrazivá a snová. Autorčin styl psaní je jeden z nejoriginálnějších - přijde mi dost poetický a její popisy stojí fakt za to. O to úctyhodnější je fakt, že jde o autorčin debut.

Recenzi najdete ZDE


Cizinka (Outlander, #1)7. Cizinka od Diany Gabaldon

O Cizince jsem dlouhou dobu jenom slýchala a netušila jsem, o čem to pořádně je. Byla jsem celkem překvapená, když jsem zjistila, že tam jde o cestování časem a Skoty... A tak se zrodila moje láska k Jamiemu (tak do poloviny knihy jsem se mu bránila, protože ho miluje skoro každá holka a já nechtěla být jen ta další z davu). Diana je skvělá vypravěčka, která dokázala vytvořit plastické postavy, které ihned zaujmou. Neskutečně se mi líbilo zapojení skotštiny... a prostě. Ah! Nemám, co bych k tomu víc řekla. Cizinka prostě byla totálně aaaaw!



Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Sirotčinec slečny Peregrinové, #1)Podivné město (Sirotčinec slečny Peregrinové, #2)

8. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a Podivné město od Ransoma Riggse

Něco od Ransoma jsem si chtěla přečíst hlavně z toho důvodu, že je to manžel mé milované Tahereh Mafi. O Sirotčinci navíc hodně mluví můj milovaný booktuber Jesse the Reader. Jak první, tak druhý díl mě opět neskutečně překvapily, jelikož jsem nic takového nečekala (asi jsem si měla nejdřív přečíst anotaci). Děti, cestování časem a nadpřirozené schopnosti? Ano! Celá ta atmosféra byla neuvěřitelná a už se nemůžu dočkat, až se mrknu i na film, který se natáčí. Navíc ty fotografie... hodně chytrý tah, Ransome. Už se nemůžu dočkat Knihovny duší.

Recenzi na první díl najdete ZDE

Throne of Glass (Throne of Glass, #1)Crown of Midnight (Throne of Glass, #2)

9. Throne of Glass a Crown of Midnight od Sarah J. Maas

O Skleněném trůnu (potažmo Throne of Glass) se teď mluví pořád. Kolem celé série je neskutečný hype a celá zahraniční booktube scéna ji miluje. Vtipné je, že si přesně pamatuji, jak první díl vyšel tak před rokem a půl se starou obálkou a nikdo o té knize nemluvil. Škoda, že jsem ji nečetla už tehdy. Byla bych totiž děsně cool! Nicméně už tuším, proč ji má rádo tolik lidí. Sarah totiž umí psát a dokáže svoje postavy neuvěřitelně dobře popsat. Throne of Glass ještě nebyl tak akční, ale Crown of Midnight to skvěle vynahradila. Oproti prvnímu dílu to byla neskutečná jízda. Celeana je sice občas celkem protivná, ale to k tomu už patří. Kdo by chtěl dokonalé hlavní hrdinky, že...

Recenzi na první díl najdete ZDE


Osudný polibek (Havraní bratrstvo, #1)10. Osudný polibek od Maggie Stiefvater

Já a Maggie Stiefvater... Dlouhý příběh. Maggie má podobně jako Green tendenci opakovat jisté vzorce ve svých knihách. Mrazení se mi nijak zvlášť nelíbilo, stejně jako série Nářek a Ve znamení Štíra to taky moc nezachránilo. O to víc jsem byla překvapená, jak moc se mi Havraní bratrstvo líbilo. Vážně něco. Celé to má takovou zvláštní atmosféru a hlavně... je tam akce! To mi třeba u Mrazení úplně chybělo. Je sice super, že je kniha poeticky napsaná a tak, ale když jsou oba hlavní hrdinové tak nudní, že u toho usíná, tak je asi něco špatně. Havrani jsou neotřelí a už se moc těším na další díly... protože mě přesvědčili, že to s Maggie ještě nemám úplně vzdávat.


Black Butler, Vol. 2 (Black Butler, #2)Black Butler, Vol. 03 (Black Butler, #3)Black Butler, Vol. 13 (Black Butler, #13)

11. Black Butler od Yany Toboso

Do mé topky se dostala i nějaká ta manga, za což jsem neskutečně ráda. Vyhrál to Black Butler, kterého naprosto miluju a milovat budu. Anime bylo bezkonkurenční a manga je... ááách. Jsem ráda, že jsem se konečně dostala do části, kde anime skončilo. Arc odehrávající se na lodi plné zombíků? Ano, prosím! Pokud hledáte zajímavou mangu, tak určitě BB zkuste... Je to příběh o mladém anglickém šlechtici, který slouží královně Viktorii coby její "strážný pes" a pohybuje se v britském podsvětí. Zabili mu rodiče, a tak povolal démonského sluhu, aby mu věrně sloužil. Viktoriánská Anglie, svět šlechticů, Bohů smrti, démonů... je tam všechno!


Svět bez princů (Škola dobra a zla, #2)12. Svět bez princů od Somana Chainaniho

Pohádkové retellingy letos frčí, a tak se velké oblibě těší i Škola dobra a zla od Somana Chainaniho. Svět bez princů je už druhý díl téhle báječné série o dvou kamarádkách. Bavil mne snad ještě víc než jednička. Líbí se mi, jak je vidět, že knihu psal chlap - není tam žádná přeslazená romantika a spíš se tu řeší děj. Plno akce a postavy, které nejsou černobílé. Co víc si ještě přát? Jako fanynka Tedrose jsem si Svět bez princů užila na 100 %. Fakt bomba. Jsem zvědavá, jak si Soman poradí s trojkou, protože ten konec... OMG!

Recenzi najdete ZDE


1604398313. Fallout Equestria: Pink Eyes od Mimezingy

To bych nebyla já, aby se tu neobjevilo i FoE. Loni jsem přečetla základní canon příběh z celého FoE univerza. Letos jsem zvládla přečíst "novelku" (no, měla asi 500 stran), která navazuje na FoE a která byla samotnou autorkou originálu uznána jako canon. Příběh o malém nevinném hříbátku, které "umřelo" a ve zničené Equestrii hledá svoji maminku. Hlavní hrdinka mi sice neustále lezla na nervy, ale bylo to skvělé. Akční a smutné. Protože vy víte... Víte, co na konci chudáček malá Puppy najde... A rozbrečelo mě to. A nestydím se za to.

Recenzi najdete ZDE

Vidořád (Kostičas, #2)14. Vidořád od Samanthy Shannon

Po slibném Kostičasu jsem byla neskutečně zvědavá, jak si Samantha poradí s druhým dílem. Vytvořila si totiž vlastní svět se spoustou neologismů a vychytávek, které pochopí jen pečlivý čtenář (sama jsem se v prvním díle hodně dlouhou dobu neorientovala). U Vidořádu jsem ale ten problém už neměla a neskutečně si jej užila. Paige je prostě správňačka a celý svět je vybudován na jedničku. A viděli jste ty obálky? Nádhera. Čtrnácté místo má tedy naprosto zaručené.




Bleach Volume 20: End of Hypnosis (Bleach #20)Bleach, Volume 32:  HowlingBleach, Volume 48: God is Dead

15. Bleach od Tite Kuba

Bleach je kapitola sama o sobě. Na to neskutečně dlouhé anime mě nalákala právě manga, která je skvělá. Některé arc jsou horší než ty ostatní, ale tak už to bývá. Pokud pominu arc s Fullbringery a podivnou invazi Quincy, kterou teď právě čtu, je to výborné. Vtipné, plné akce a vymakaných postav, které se Kubo snaží rozvinout, jak jen to jde (pokud mi je nezabije!). Za mé favority rozhodně patří arc odehrávající se v Hueco Mundo spolu s invazí Arrancarů, a pak invaze do Soul Society.


NEJVĚTŠÍ ZKLAMÁNÍ ROKU 2015

Nachází se tu jak knihy, které se mi nelíbily, tak i ty, které jsem nehodnotila úplně nejhůře, ale v něčem mě naprosto zklamaly. Jde jen o můj osobní názor, takže to berte s rezervou.


Taken by the T-Rex (Dinosaur Erotica)1. Taken by the T-Rex od Christie Sims

U tohohle snad ani nemusím říkat, proč jsem ji vybrala. Taken by the T-Rex patří do řady dinosauřích erotických novel. Je to krátký příběh o slečně, která si nedobrovolně užije s Tyranosaurem... Už samotný námět byl naprosto nechutný a nechápu, komu se tohle může líbit. Ocenila jsem alespoň ten masakr na začátku... jinak ale naprostá hrůza. Měla jsem co dělat, abych to vůbec dočetla. Jsem ale hodně zvídavé stvoření, takže přirozeně chci číst to, co ostatní odsuzují (a je to nějak kompromitující). Takže asi tak... pokud vás vzrušují dinosauři, pak si to ale určitě přečtěte!



Otrávené štěstí2. Otrávené štěstí od Irmy Krauss

Otrávené štěstí má super anotaci, která vás na knihu neskutečně naláká. O to horší ale bylo moje zklamání. Největší problém bych viděla v hrdinech, které bych nejradši odstřelila. Nevím, co bylo horší... Ten jejich románek jsem jim vůbec nezbaštila... a co se detektivní zápletky týče... tak to ušlo. Na tu hrůzu, co autorka předvedla. Přišlo mi, že místy ujížděla na nějakých houbičkách... Někomu se ale tahle kniha líbila, takže to bude asi mnou. Hlavní hrdinku jsem nenáviděla od první strany.

Recenzi najdete ZDE


Prozřetelnost (Providence, #1)3. Prozřetelnost od Jamie McGuire

Další katastrofa. Krásná katastrofa od Jamie sice nebyla sice žádná sláva, ale autorčin styl psaní mne zaujal, takže jsem doufala, že její prvotina bude také tak dobrá. Jamie se zřejmě nechala inspirovat těmi nejvíc klišoidními romantickými příběhy na světě, protože jinak si to vysvětlit neumím. Prozřetelnost je pěkná tlusťoška, ale v podstatě se tam skoro nic neděje. Je to jedna velká nuda, hlavní hrdinka je pipina, která jde naprosto proti logice a ten její románek je děravý jako ementál. Ne. Prostě ne. Paranormální linka to nezachrání, i kdyby chtěla.

Recenzi najdete ZDE


Příliš mnoho Kateřin4. Příliš mnoho Kateřin od Johna Greena

John Green má místo v téhle sekci prakticky každý rok (I když Papírová města se sem překvapivě nedostala). A není se čemu divit. John má schopnost stvořit takové postavy, které mi lezou na nervy. Navíc má jeden typ postav, které se objevují prakticky v každé z jeho knih... Prosím, už ne! Kateřiny samy o sobě neměly špatný nápad, ale zpracování už značně pokulhávalo. Zachraňoval to možná tak vtipálek Hassan a Greenův styl psaní. To je tak vše. Jinak průměr.





Vodopád (Slza, #2)
5. Vodopád od Lauren Kate

Lauren Kateová má skvělé nápady. Kniha o Atlantidě vypadala jako báječný nápad... dokud tam Kateová nenacpala romantiku. Proč proboha? Proč udělala z Eureky ubrečenou krávu, z Andera bezpáteřního idiota a z Brookse chodící nádobu pro Atlase? A když už se něco začalo dít, byla to jedna snůška nesmyslů za druhou... Ne, tohle ti Lauren neodpustím. Co jsi pila, když jsi stvořila pegase jménem Peggy?

Recenzi najdete ZDE



Proroctví sester (Proroctví sester, #1)6. Proroctví sester od Michelle Zink

Sestřičky jsem měla v merku už nějaké tři roky. Pamatuji si, že jsem je tehdy měla doma z knihovny a dokonce je i rozečetla, ale nikdy jsem se nedostala přes první kapitolu. Letos se mi to konečně povedlo díky TBR Jar. Byla jsem ale hořce zklamaná. Děj nebyl až tak špatný, bylo to celkem zajímavé.... Ale ten styl psaní... Nudnější to být nemohlo? Vůbec jsem z toho necítila žádné nadšení, spíše suchý popis a tak podobně. Asi jsem už moc náročná...





Za hranicí nevinnosti (Too Far, #2)
7. Za hranicí nevinnosti od Abbi Glines

Nakonec tu mám druhý díl ze série Rosemary Beach od Abbi Glines. Jedničku jsem četla v angličtině a už tehdy jsem věděla, že je to jeden velký průšvih. Abbi umí psát neskutečně čtivě - to je tak jediná výhoda celé série. Blair jsem v prvním díle ještě jakžtakž tolerovala... ale tady? Abbi si libuje v telenovelách, jelikož tohle jedna velká telenovela byla... Rushe a Nan nesnáším už od prvního dílu, a k žádnému zlepšení u nich nedošlo, tudíž pořád zůstávají na top žebříčku mých neoblíbených knižních postav. Hlavně Rush... Chodící testosteron.





DALŠÍ KNIHY, KTERÉ SE NEVEŠLY DO TOP 15
(proklikem na obálky se můžete dostat na recenzi - pokud jsem ji napsala)

Do Poklidné modři (Nebe, #3)Šepotání (Šepotání, #1)Plamen (Sky Chasers, #3)Nowhere But Here (Thunder Road, #1)
Wandering Star (Zodiac, #2)Mechanický anděl (Pekelné stroje, #1)Kečupová mračnaLíbali jsme se
Of Triton (The Syrena Legacy, #2)Rubínový kruh (Pokrevní pouta, #6)Doctor Who: Silueta (New Series Adventures, #53)Radek (Mistr v komplikování vlastního života)
Lips Touch: Three TimesVšechny malé zázrakyIsla a šťastné konce (Anna and the French Kiss, #3)Doon (Doon, #1)
Vykoupená (Škola noci, #12)Kouzelník ze LhasyProzření (Nejtemnější síly, #3)Pravidla sýrárny: Příběh o lásce, zradě, pomstě a nejúžasnějším kousku sýra na světě


A co vy a vaše top?

Hoďte mi do komentářů odkaz, ať se můžu pokochat! :) 

4 komentáře :

  1. Já nemám TOP žebříček (páč jsem líná si to evidovat, žejo), ale mým číslem nr. 1 v roce 2015 byla rozhodně Babička pozdravuje a omlouvá se, to je ti tak kouzelná knížka! :) (určitě jsi ji taky četla...?)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné knihy! :)
    Skleněný trůn,Cizinku.Mechanického Anděla i Kostičas mám ve čtečce,tak uvidím,kdy na ně přijde řada.
    Celou série Nebe i Vesmírnou pouť mám doma,ale ještě jsem se k ní furt nedostala.Stejně tak i Příliš mnoho Kateřin.
    Strašně moc bych si chtěla přečíst Všechny malé zázraky a Líbali jsme se,tak snad se k ním dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já brzo taky zvěřejním svoje top, ale jen to nejlepší :D na ty zklamání se mi už nechce radši ani vzpomínat... Sirotčinec jsem taky konečně začala číst, zatím mám za sebou první díl a je to vážně paráda. Celou sérii Škola dobra a zla už mám za sebou, je to fakt povedená série, i když né dokonalá... Příliš mnoho Kateřin, ano, i jedno z mých zklamáních.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek. Taky jsem dělala svých deset top knih. :) Moc bych si chtěla přečíst Cizinku, ale není čas. :) Ale snažím se. :) 250 knížek je neuvěřiltené číslo, musíš číst neskutečně rychle. :)

    OdpovědětVymazat