neděle 28. února 2016

Seriálová recenze - RWBY


Jste připraveni na pořádnou dávku fanynkovského nadšení? Rozhodla jsem se konečně sepsat svoje názory na seriál RWBY, u kterého jsem nedávno dokoukala třetí sérii. O RWBY (čti Ruby) jsem něco málo psala už v měsíčním shrnutí za leden. Teď je ten pravý čas, abych vyjádřila své neutuchající nadšení (jsem tím vážně posedlá!). Takže...


Jak jsem se s RWBY vůbec seznámila?


RWBY : Photo:
Ruby Rose
O tomhle americkém (není to japonské anime!) seriálu jsem se dozvěděla vlastně úplnou náhodou. Už jsem se párkrát zmiňovala o tom, že jsem si někde v srpnu minulého roku našla partu Američanek (a jednu Kanaďanku), s kterou si každý den píšeme, skypujeme a podobně... A jedna dobrá duše, s kterou jsem se bavila asi tak nejvíc se jednou zmínila, že píše fanfikce na něco, co se jmenuje RWBY. Byla jsem vážně zvědavá, ale nechala jsem to být. O něco později se o tom ale Ebony zmínila zase... a najednou to sledovala prakticky celá skupina a o postavách se bavila i ve Skype hovorech, kterých jsem byla součástí.

Jsem zvědavé stvoření... chtěla jsem vědět, o kom se baví (například jsem tak dostala spoiler o tom, kdo umře ve třetí sérii), a tak jsem si seriál našla na Youtube. K mému velkému nadšení tam byly všechny dosud vyšlé díly, a dokonce i s českými titulky (i když jsem to sledovala s těmi anglickými a později i bez titulků). Všechny tři série jsem měla slupnuté během dvou dnů. A to nekecám. Jeden díl má totiž v průměru od 5 do 15 minut, a každá série jich má kolem 12, takže to není vážně na dlouho. Nedokážu ani vyjádřit, jak moc jsem vděčná, že mi Ebby o seriálu pověděla (a já vím, že tuhle recenzi čteš s Translate Google, Ebby!).


O čem to vůbec je?

RWBY-Yang.:
Yang Xiao Long
Nejdříve se podíváme, o čem RWBY vlastně je. Příběh se odehrává ve světě jménem Remnant, kde spolu vedle sebe žijí dvě rasy - lidé a tvorové jménem Grimm, kteří v podstatě na lidi útočí. Tvorové Grimm mají různé podoby - od hadů až po velké slony. Ve světě Remnant je zdrojem síly substance zvaná Prach, kterou mohou lidé využívat pomocí magie či do speciálně vytvořených magických zbraní. V Remnantu je hned několik království. Nachází se tu také školy, kde se mladí lidé trénují, aby mohli s Grimmy bojovat. Ti, kdo úspěšně dostudují, se stávají Lovci či Lovkyněmi. A právě na jedné takové škole se odehrává i náš příběh. Hlavní hrdinky jsou v podstatě čtyři - Ruby Rose, Weiss Schnee, Blake Belladona a Yang Xiao Long. Nesetkáváme se ale jen s nimi, je tu řada dalších týmů, které se chtějí stát Lovci. Mimo každodenní studentský život se tu také objevuje skryté zlo, které se postupem času odhaluje.

 První a druhá série jsou ještě oddychovější a ukazují život na Akademii. Ta třetí je o poznání temnější, je tu řada soubojů a dokonce tu někteří i umírají. RWBY se tváří jako seriál pro děti, opak je ale skutečností. Jsem si jistá, že se bude líbit především teenagerům. Velkou zajímavostí je to, že většina postav, které se v RWBY objevují, jsou inspirované pohádkovými, knižními či jinými postavami (i z legend a příběhů) - Ruby je například Červená Karkulka, Weiss je Sněhurka, Blake je Belle z Krásky a zvířete a Yang pak Zlatovláska (nepřijdete ani o Thora, Čaroděje ze země Oz, Mulan, Achillea, Poseidona, Johanku z Arku a mnohé další).


Co na to já?

Dostávám se tak k hodnocení. Nejdříve se zaměřím na grafickou a dějovou stránku, poté na postavy. Pokud jde o grafickou stránku, musela jsem si nejprve zvyknout. Po pár dílech jsem se do ní ale zamilovala. Přijde mi, že animace jsou fakt super a působí celkem i reálně. Souboje jsou navíc úplně epické... Dějová linka... Ze začátku je to klidnější, seznamujeme se s životem na takové Akademii, celkově se světem, hrdiny a jejich schopnostmi... ALE! Postupem času je celý příběh temnější, objevuje se Nemesis, politické pletichy a spousta dalšího. Máme tu potlačovanou rasu Faunů (lidé s nějakou zvířecí částí těla), kterými lidé opovrhují a Faunové se tak srocují v tajné organizaci Bílý tesák a plánují povstání. RWBY je zpočátku hodně nevinné... postupně ale nabírá neuvěřitelné grády... A konec třetí série... Nestačíte koukat. Já jsem u toho brečela jak želva. Velkým plusem je také nádherná hudba, která doplňuje celý seriál. Stačí si poslechnout čtyři úvodní trailery, a máte jasno. Já jsem jim úplně propadla.


A co postavy?

Nejsilnější stránkou celého příběhu jsou bezpochyby postavy. Většina z nich jsou teenageři, takže bych to teenagerům i doporučovala. Scénaristé si s postavami dali fakt velkou práci. Každá z nich je různorodá a zajímavá. Většina z adeptů na Lovce ovládají něco, co se nazývá v angličtině Semblence - unikátní schopnost, kterou mohou použít v boji. K tomu každý z nich vlastní ručně modifikovanou zbraň, kterou spolu se Semblence užívají v boji. Mimo inspirace pohádkovými postavami je každá postava unikát. Všechny čtyři hlavní hrdinky jsou ve své podstatě odhodlané a silné slečny, které se nebojí jít si za svým. Ta různorodost se mi vážně líbila. Divák si tak může oblíbit více hrdinů. Jsou tu postavy různých tvarů, národností, ras, věku... nechybí ani zvířata. Aby toho nebylo málo, nejsou tu jen kladní hrdinové, ale i padouši. Ty mám obzvlášť ráda. Každá z postav se v něčem podobá své pohádkové/mýtické předloze. Ani netušíte jak (měla jsem to tušit od začátku!).


Asi by stálo za to krátce představit alespoň čtyři hlavní hrdinky. Ruby Rose je inspirována Červenou Karkulkou a ovládá super moderní kosu. Je to pěkné trdlo, které vždy pobaví. Yang alá Zlatovláska je její nevlastní sestra, ovládá super cool rukavice, s kterými rozdrtí úplně vše (takový daleko hezčí Hulk). Sněhurka Weiss je dědičkou slavné společnosti, která obchoduje s Prachem, tudíž je nechutně bohatá a uzavřená, ale i tak je s ní třeba počítat. A Blake alá Belle... má svoje tajemství, stejně jako její pohádková dvojnice (a ano, objeví se i Zvíře!). Pokud jste romantici, nemusíte se bát, objeví se tu i jakési náznaky! (ANO ANO ANO). A kdo se stal mým absolutním favoritem? Určitě padouch Roman Torchwick (mám slabost pro zrzky s kloboukem), drsňačka Pyrrha Nikos (Achilleus!) a její best friend forever Jaune Ark (Johanka z Arku, a mimochodem - I ship Team Arkos! Jo, Jaune a Pyrrha), Ren Lie a Nora Valkyrie (Mulan a Thor) a další... Prostě... to musíte vidět.


O RWBY bych dokázala psát sálodlouhé články, ale asi budu končit. Asi si dokážete udělat obrázek o tom, o čem tenhle seriál je. Zkuste to, nebudete litovat. Doporučuji se nejdříve podívat na úvodní čtyři trailery, které představují hlavní hrdinky. Je tam boží hudba a trochu vám je to přiblíží. Pokud se na seriál chystáte, tak se určitě ozvěte! Potřebujeme víc českých fanoušků RWBY!

Celkové hodnocení: 10 z 5 hvězdiček


Roman Torchwick, from RWBY. Not quite sure if he qualifies as crazy, though. ~*:
Roman Torchwick
RWBY s českými titulky můžete sledovat ZDE!


4 komentáře :

  1. Na tehle seriál jsem před nějakým časem narazila taky, ale vzhledem k tomu, že upřednostňuji "klasické" anime, tak mě to kvůli vizuálnímu ztvárnění moc nezaujalo. Už vůbec jsem ale netušila, že se jedná o americký seriál, myslela jsem, že Japonci akorát zase jednou experimentovali :D
    Když jsem si teď důkladněji prostuduvala děj, musím říct, že to nakonec ale nevypadá zas tak špatně a těch 10 z 5... no, možná se k tomu ještě někdy dostanu :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem asi prvních pět dílů, ale nějak mě to nebavilo a z ta animace mě prostě zabíjela, tak jsem RWBY nechala být. Teď si říkám, jestli bych to neměla zkusit znova... :D

    www.burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Omrknu to, o seriálu slyším poprvé, ale vypadá hodně dobře, příběhy inspirované pohádkami mám ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. O seriálu jsem věděl už dřív ale nějak mě extra nelákal. Za poslední rok jsem ovšem neskutečně propadl animákům, a to ať už pro děti nebo dospělé (za posledních deset let se celkově dětské programy extrémně zlepšily). Díky tomu jsem se nakonec rozhodl dát tomu šanci. První dvě série jsem měl rozporuplné pocity. Líbilo so mi to ale nebylo to zatím takové že bych nemohl jít spát. To se ale v tak poslední třetině třetí série neskutečně zlepšilo a dostavil se onen pocit kdy zůstával vzhůru do dvou do rána abych mohl dokončit sérii (naštěstí jsou prázdniny :D)
    V době kdy tohle píšu jsou venku už i čtvrtá a pátá série a šestá se chystá na podzim. A jsou ty série dobré? Oh boy! Kromě toho že se neskutečně zlepšila animace (může za to změna animačního programu) tak i příběh neskutečně zvážněl. Sice se pořád najde místo na vtípky ale už to není tak jako na začátku. Pokud de o postavy tak musím minimálně zmínit strýčka Qrowa. Pokaždé když je na scéně jsem o 50% šťastnější (Nemluvě o tom že jeho opilecké výjevy jsou to nejzábavnější co jsem v seriálu zatím viděl. Drunkle Qrow FTW.) Ale i ostatní postavy stojí za zmínku. Vztah mezi Norou a Renem se je momentálně jeden z mých nejoblíbenějších aspektů serálu (!!!!!!!!RENORAAAAAAAAAA!!!!!!!!) Jaune ušel neuvěřitelnou cestu od první epizody. I záporáků je víc a jsou velice zajímaví. Mercury a Emerald (Ano. Vím že ti tu jsou už od druhé série) jsou boží (Popravdě tak trochu doufám že se přidají na stranu dobra. Minimálně na Emerald je vidět že rozhodně není zlá). Adam (Znova. Vím že ten není nový) seriózně nahání hrůzu. Ještě bych rád zmínil Tyriana (konečně někdo nový). Já mám prostě slabost pro zlé psychopaty :D Rozhodně se těším na novu sérii a nemůžu se dočkat co si Rooster Teeth pro naše hrdny (i záporáky) připraví.

    Kéž by tu Monty byl a viděl to. Někteří tvrdí že RWBY už bez něj není to samé to je možná pravda. To ale nic nemění na tom že je to pořád skvělý seriál.

    Sorry za tuhle slohovku. Mám tendenci se o věcech rozepisovat :D

    OdpovědětVymazat