čtvrtek 5. května 2016

Měsíční shrnutí za duben 2016


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za filmy za duben?
To vše můžete najít v tomto článku.


Přečtené knihy


Než jsem tě poznala (Me Before You, #1)Než jsem tě poznala

Tohle bylo skvělé. Mé první setkání s autorkou dopadlo na pět hvězdiček. Poslední dobou se potácím v takové lehké čtecí krizi, takže jsem ráda, že se objevila kniha, která mě z toho na chvilku vytáhla. Jojo Moyesová umí. Příběh Willa a Lou mě rozbrečel, což se nestává až tak často (no dobře, občas jo, ale víte jak). Moc se mi líbilo, jak se tam prolínala sociální stránka s psychologickou a romantickou. Navíc ten styl psaní... Jojo, rozhodně ještě sáhnu po něčem dalším od paní autorky.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Naruto 26: Odloučení (Naruto, #26)Naruto 26: Odloučení

Naruto už je taková stálice. Jakmile mají v knihovně nový díl, běžím si pro něj. Proč ne, že. Na anime si zatím netroufám, ale manga je fajn. A zrovna je to hodně napínavé. Zuří tu boj mezi Sasukem a Narutem a je to prostě epické. Nemůžu se dočkat na další část. Celkem bych ocenila, kdyby se už objevil Oročimaru nebo Itači. Mám oba moc ráda. A chudinka malej Kiba. Nůůůůů.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček




Unwind: Bez šance (Unwind, #1)Bez šance - KNIHA MĚSÍCE

Bez šance jsem odkládala poměrně dost dlouho, protože to má formát alá světový betseller, který bytostně nesnáším. Ta kniha je prostě velká a těžká. Nakonec jsem ji ale kvůli restům v recenzím maratonovala za jeden večer. A byla to pořádná jízda. Nutilo mě to číst pořád dál a dál... A byla to hrůza. V dobrém slova smyslu. Ten svět rozpojenců je děsivý a mrazivý... Docela jsem valila oči. Navíc postavy... Zabila bych Leva. Vážně. Neoblíbila jsem si ho a asi nikdy neoblíbím.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Hetalie: Mocnosti Osy 1Hetalie: Mocnosti Osy 1

Hetalie v podobě mangy je celkem fajn. Jedna věc je ale zabijácká - to minipísmo, takže jsem to četla více než hodinu. A to většinou čtu jen BB a podobné mangy. Zlatý Bleach! Nicméně to bylo skvělé, ne že ne. Anime je na motivy mangy, takže v podstatě vše, co bylo v manze, jsem už viděla animované. Bylo ale pěkné si to připomenout. I když třeba taková hlášky Itálie "PASTA!" zní v češtině dost zvláštně ("MAKARONY"). A další výhoda? Má to Japonsko na obálce! Můžu slintat!

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Bleach, Volume 73 

Tak už tak klasicky Bleach. To by nebylo ono, kdyby se tu neobjevil. A mé dojmy? Vcelku pozitivní. Rozhodně se tam dějí velké věci. Občas mi jen přijde, že už je to překombinované. Ale Kenpachiho Bankai stojí za to. A ten Shiro? Wow. Rozhodně obdiv. Vážně doufám, že ještě dostane prostor můj Grimmíček, protože my Grimmíška miluje, že milášku?

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Poslední dopis od tvé láskyPoslední dopis od tvé lásky

Další kniha, kterou jsem přečetla na dva zátahy. Poslední dopis jsem si vzala s sebou do školy, když jsem měla čas a jela jsem na hodinu a čekala jsem asi dvě hodiny na kamarádku. Kniha mne ohromila. Po Než jsem tě poznala jsem ale trochu tušila, do čeho jdu. Moc se mi líbily včleněné dopisy, které v knihách miluji. Pěkné ozvláštnění. Sice mě to nerozbrečelo, ale bylo to moc moc povedené.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček



Smrt obchodního cestujícíhoSmrt obchodního cestujícího 

Arthur Miller mi po Čarodějkách ze Salemu neskutečně učaroval, a tak jsem se rozhodla si přečíst i jeho další dramatické počiny. Volba padla na Smrt obchodního cestujícího, která získala hned několik ocenění, mezi nimi i Pulitzerovu cenu. Nebylo to vůbec špatné. Rozhodně velké wow za to prolínání časových rovin. Dost jsem koukala. Salem se mi sice líbil o kapku víc, ale i tak velké plus. Rozhodně mrknu i po dalších hrách a v květnu se tak můžete těšit na další knihy od Millera,

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Between the LinesBetween the lines

Between the lines předchází Lásce mezi písmenky. Na BD ji měli ve slevě, tak jsem si řekla proč ne. Za prvé - má to naprosto boží ilustrace. Za druhé - směšně lehká angličtina. Za třetí - princ Oliver! Between the lines byly příjemné překvapení a skvělá romantická oddechovka k psaní bakalářky. Bavila jsem se hodně, a proto mě trochu znervózňuje fakt, že dvojka nemá až tak dobré ohlasy, jak jsem čekala. Ale nevadí, třeba jen zbytečně plaším (doufám!).

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Black Butler, Vol. 15 (Black Butler, #15)Black Butler, Vol. 16 (Black Butler, #16)Black Butler, Vol. 17
Black Butler, Vol. 18 (Black Butler, #18)Black Butler, Vol. 19 (Black Butler,  #19)


Black Butler, Vol. 15, 16, 17, 18, 19

A nakonec jedna z mých nejoblíbenějších mang. BB mi většinou zabere nějaký čas, tak jsem se konečně pohla. Čekal na mě celý příběh vyšetřování z Westonské školy pro elitní šlechtické chlapce, kam se v přestrojení vydal i Ciel se Sebbym. A nebyla jsem vůbec zklamaná. Je tu celá řada postav, mimojiné i čtyři oslniví prefekti. A je tam Princ Soma! Můj malý krasavec! V posledním volume, které jsem stihla, se přesouváme do Německa vyšetřovat případ s vlkodlaky a čarodějnicemi. Vypadá to zajímavě, objevuje se tam lehce pervertní čarodějka Sieglinde. Asi tuším, kdo je vlkodlak!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Zrecenzované knihy

Ehm...



Zhlédnuté filmy

V dubnu jsem psala bakalářku, takže jsem potřebovala něco krátkého. Hetalie k tomu byla jako stvořená. Po odevzdání jsem konečně měla čas, takže jsem začala koukat i na fimy. Duben tak nebyl vůbec špatný.


posterHetalia: World Series 

Budeme předstírat, že vím, kolikátá je tohle série. Asi druhá? Detail. Nicméně jsem si Hetalii neskutečně oblíbila. Líbí se mi grafické zpracování i zpracování historických reálií. Sice jsem si myslela, že ending první série byl nepřekonatelný, ale dvojka to hravě dohání. Hatafutte je prostě kawaiii. Ono vše, co zpívá Itálie, je kawaiii. Asi nemám co dodat. Oproti The Beautiful World a The World Twinkle je World Series delší, o pár dílů kratší než jednička. Pořád platí to, že zbožňuju Anglii, Japonsko, Rusko a Švýcarsko.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterHetalia: The Beautiful World

Už třetí Hetalie, o poznání kratší než první dvě části. Zdá se, že s postupem času je Hetalie slabší a slabší. Já si to nemyslím. Pořád si to nese ten hravý a zábavný nádech, kvůli kterému jsem se do tohohle anime tak zamilovala. Navíc Nekotalia... awww. Pořád si myslím a budu myslet, že by se tohle anime mělo pouštět dětem ve škole, protože jsou to moc pěkně zpracované dějiny. Alespoň já jsem se tam naučila dost věcí o první a druhé světové válce a o vztazích mezi zeměmi. A Rusko... Vodkaaa! A pairing Prusko x Maďarsko je best!

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterHetalia: The World Twinkle

Poslední a nejkratší část z Hetalie. Pořád se to nese v tom stejném duchu. Ani nevím, co bych k tomu ještě řekla. Ale nechtělo se mi s Hetalií loučit. Brala bych víc částí. Je znát, že se trochu zlepšila i grafika. Bylo to takové lehce nostalgické. Hetalie mi bude chybět. Alespoň mám ještě tunu speciálů, na které se můžu koukat. Alespoň něco.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3.5 z 5 hvězdiček



posterHetalia Axis Powers: Paint it, White! - FILM MĚSÍCE

Nemohla jsem si nechat i hodinový Hetalie film, ve kterém se Země stala místem invaze mimozemšťanů. A naši hrdinové alá země tomu mají zabránit. Musím přiznat, že mě to celkem překvapilo. Nápad hodně zajímavý a provedení skvělé. A konec a řešení invaze? Měla jsem to čekat! Nejlepší byl Švýcarsko s Lichtenštenjskem v neutrální zóně. Bylo úplně jedno, že je nějaká invaze. Tenhle měsíc jsem neviděla žádný pětihvězdičkový film, tudíž si titul Film měsíce vysloužila právě Hetalie.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


Poster undefined 
        Shadowhunters (TV seriál)
       
      
     Shadowhunters (1.série)

V dubnu se mi podařilo dokoukat i první sérii Shadowhunters. A překvapivě se mi to fakt líbilo. Oproti filmu je to fakt velký pokrok. Jasně, oproti knihám je to něco úplně jiného, ale proč to nutně porovnávat? Každé má něco do sebe. Až na ten Černobyl byli Lovci stínů super. Zvykla jsem si i na podivnou Clary. A Jace už beru jako Jace. A nejlepší věc? Samozřejmě Malec! Magnus i Alec byli úžasní. Stejně jako Izzy.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3.5 z 5 hvězdiček


posterMůj soused Totoro

Totora jsem nejdřív vůbec neplánovala, ale dostala jsem v random blind bagu s tričky jedno s Totorem, tak jsem se nakonec donutila. Navíc je to taková otaku klasika a věci s ním jsou všude. Byla jsem překvapená, protože jsem vůbec netušila, do čeho jdu. Iritovala mě jedna z hlavních hrdinek (ta malá ufňukaná idiotka), ale jinak skvělý film s hlubším poselstvím. A navíc je to Miyazaki (Princezna Mononoke, Cesta do fantazie, Howl). Na tom se nedá nic zkazit.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3.5 z 5 hvězdiček


posterPátá vlna 

Odevzdanou bakalářku jsem oslavila i třemi filmy, na které jsem se chystala hodně dlouho. Jde o knižní adaptace a patří mezi ně i Pátá vlna. Na Pátou vlnu jsem se i těšila a měla očekávání. A překvapivě mě to nezklamalo. Jasně, oproti knize to bylo slabší, ale alespoň se to tak netáhlo (a jelikož jsem Cassina bratra nesnášela, stejně jako Bena Parrishe, tak se mi film líbil víc). A palec nahoru za Evana Walkera. Protože je to fakt kus a fandila jsem mu. Navíc má Pátá vlna i nádherný soundtrack, kde jsem se zamilovala do Alive od Sii. Z trojice Pátá vlna - Aliance - Zkoušky ohněm nejlepší.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3.5 z 5 hvězdiček


posterAliance, Part 1

U Aliance jsem tušila už dopředu, že to bude pěkný propadák. Lépe řečeno... kniha se mi vůbec nelíbila, a tak jsem doufala, že stejně jako u dvojky scénáristé pozmění děj a dají tam něco jiného. No... vůbec netuším, na co jsem to koukala, protože to byl fakt děs. Tris nemám ráda a ty hvězdičky to dostalo jen za Trisina bratra a vtipné hlášky Petera. Tris a Čtyřka byli ještě otravnější než v knize. Prostě nope nope nope. Pořád to ale nemá na Labyrint.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 2 z 5 hvězdiček


posterLabyrint: Zkoušky ohněm

Největší filmová katastrofa tohohle měsíce. Film má nějaké dvě hodiny, s přestávkami jsem na to koukala čtyři hodiny, protože jsem fakt nemohla. Knihu jsem nečetla, tak netuším, jak moc je tam podoba, ale hodnotila jsem jen na základě filmového zážitku. Zaprvé... děj skoro nulový. Všichni jsou neustále na útěku a nic moc se tam neděje. Za druhé... nemám ráda Dylana v roli Thomase. Thomas je jedna velká katastrofa sama o sobě. A to nemluvím o Therese. Tu jednu a půl hvězdičky film dostal jenom za Minha a Newta, protože jinak by to byl odpad. A to nedávám moc často. Tohle byla nuda a utrpení. Nechci vidět trojku...

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 1.5 z 5 hvězdiček


A jaký byl váš duben? 

8 komentářů :

  1. Nez jsem te poznala je vazne nadherna kniha, na Dopis se teprve chystam.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké, taky mám ráda Artura Millera. http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Vždy žasnu, co vše v jednom měsíci stihneš :) Z Tvých přečtených knížek bych určitě brzy ráda zkusila Jojo Moyes, chystá se taky na Bez šance a na Smrt obchodního cestujícího :) Ať je i květen takto úspěšný, a to nejen čtenářsky a divácky :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ako toho toľko zvládaš? Knihy od Jojo Moyes chcem určite v budúcnosti vyskúšať, len ešte neviem kedy. Ostatné spomenuté knihy nepoznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, ani mi to nepřijde :D U mangy je to fakt na chvilku, jednu mám přečtenou v rozmezí 15 minut - hodinky. A jelikož dojíždím do školy a jedna cesta mi zabere skoro hoďku, tak čtu tam. A pak při čekání na vlak, kde mám většinou tak hodku před školou a hodku po škole. Snažím se číst, kdykoliv mám čas

      Vymazat
  5. Žánou ze zmiňovaných knížek jsme nečetla, ale hodně jsme si teď oblíbila mangu, momentálně louskám Owari no Seraph. Z filmů se už dlouho chystám na Pátou vlnu a co se týče Shadowhunters - mě se film docela líbil, ale seriál mi přijde naopak děs běs - hlavně ti herci. Takže asi zůstanu u knih :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  6. Super shrnutí! :)
    Ve zkratce: Bez šance je na wishlistu, Shadowhunters nesnáším, ale musím se na to dívat a Pátou vlnu miluji :-D
    Jo a na série Labyrint a Divergence se chystám, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pokud sis zamilovala Jojo, vřele doporučuji Dívku, již jsi tu zanechal. Mám tendenci ji dávat ještě před Než jsem tě poznala:)

    OdpovědětVymazat