úterý 31. května 2016

Recenze - Neslyšno

NeslyšnoOficiální anotace

Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá…

Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království.

Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem.

Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu – sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.


Proč jsem si knihu vybrala?

Richelle Meadová je jedna z mých nejoblíbenějších spisovatel. Miluji jak Vampýrskou akademii, tak Pokrevní pouta, a tak jsem byla zvědavá i na nějakou její stand alone. Kniha navíc láká povedenou obálkou. Sice jsem na Neslyšno slyšela od zahraničních booktuberů celkem negativní reakce, ale doufala jsem, že to nebude tak strašné.

Něco málo k obálce

Jsem nehorázně ráda, že jsme převzali originální obálku. Svým formátem se skvěle hodí k ostatním knihám autorky. Barevně je sice trochu chudší, ale svou atmosféru to má a fanoušky si určitě najde.

Hodnocení

mountains and nature imageHlavní hrdinka Fej žije v horské vesnici na vrcholu hory, která je už po léta od venkovního světa odříznutá díky sesuvům půdy, které vesničanům brání místo opustit. Už po generace jsou lidé z vesnice také hluší - domlouvají se znakovou řečí. Vesnici ale hrozí další katastrofa - obyvatelé začínají z neznámého důvodu slepnout a dodávky jídla, které přichází z města pod horou po laně se začínají zmenšovat díky menším výkonům horníků, kteří vykutané kovy vyměňují za potraviny. Fej je umělkyně a není na tom až tak špatně. Jednoho dne ale začne slyšet, a vše, co dosud znala, se změní. Její zvědavost by mohla být tím, co celou vesnici zachrání před jistou smrtí hladem.

Neslyšno je samostatně stojící román z pera Richelle Meadové, která se u nás proslavila především díky své šestidílné sérii Vampýrská akademie, která taktéž vyšla u nakladatelství Domino. Kniha je inspirovaná východní mytologií, což se v ní projevuje vážně hodně. Po sérii o vampýrech a sukubách je Neslyšno něco něčím novým - otázka, zda je to dobře či špatně. Autorka je známá především díky tomu, že její knihy přečtete jedním dechem. U Neslyšna s tím budete mít nejspíš trochu problém - od začátku do konce se nese v pomalejším duchu a Richelle se zaměřuje spíše na pocity a popis krajiny a každodenního života ve vesnici než na nějakou akci. Velkou roli tu hraje i romantická linka příběhu. Neslyšno je hodně zvláštní kniha, která nesedne úplně každému. Východní kultura z příběhu přímo sálá a nejsilněji se projeví na samotném konci.

A pak se zeptá: A máš ho, Fej? Máš lepší život?Vzpomínám na ty letní dny, kdy jsme se společně váleli v trávě, drželi se za ruce a povídali si o budoucnosti. 

A co postavy? Hlavní hrdinka Fej je pokorná a pracovitá dívka, která se celý svůj život řídí zákony vesnice a nadevše miluje svou sestru. Stejně jako ostatní je i ona celý život hluchá. Coby umělkyně má zvídavou mysl a ráda občas žije ve vlastním světě. Byla to celkem sympaťačka, která se nebojí překonat vlastní hranice a vrhnout se do dobrodružství. Za zmínku stojí i sestra, pro kterou by Fej udělala vše. Další důležitou postavou je Li Wej, s kterým má Fej společnou historii a pojí je staré city. Zajímavostí je, že všichni z vesnice jsou hluší, takže si museli vyvinout vlastní znakovou řeč. I mentalita je tam úplně jiná než dole ve městě.

boy, china, and rain imageA jaké jsou mé dojmy z téhle netradiční knihy? Byla jsem ohledně ní hodně skeptická, protože recenze zahraničních booktuberů nebyly až tak příznivé. Bála jsem se. Dosavad se mi všechny Richelliny knihy líbily, takže i právem. Nápad vypadal zajímavě, a tak jsem čekala celkem dost. Byla jsem celkem zklamaná. Ne, že by byla kniha úplně špatná, ale oproti takové VA nebo Sukubě je to něco úplně jiného. Neslyšno totiž nesází na akci a napětí a nese se v klidném duchu, což mne trochu zklamalo.

Na druhou stranu, pokud máte podobné knihy rádi, tak si určitě přijdete na své. Netradiční prostředí a námět jsou vážně zajímavé a určitě si najdou i své čtenáře. Další věcí je to, že se jedná o stand alone, na což u Richelle nejsme zvyklí. Nacpat tak celý příběh do tak mála stran byl pro autorku asi tvrdý oříšek.

Neslyšno bych doporučila všem, kteří hledají netradiční příběh inspirovaný východní mytologií s neohroženou hlavní hrdinkou, která pro své milované udělá vše.

Celkové hodnocení:  3 z 5 hvězdiček

Děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Richelle mám doma (až na Neslyšno) kompletní, ale ještě jsem se k žádné knize nedostala :( Plánuji to však brzy napravit :)
    Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Neslyšno se chystám už pěkně dlouho, i když s autorkou zatím nemám žádné zkušenosti. Zatím jsem se setkala vesměs se stejnými nebo podobnými názory, ale i přesto - něco mě na tomhle kousku stejně pořád láká :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat