středa 4. května 2016

Recenze - Než jsem tě poznala

Než jsem tě poznala (Me Before You, #1)Oficiální anotace

Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud.

Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivní Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise…

Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.


Proč jsem si knihu vybrala?

O Jojo Moyesové mluví prakticky každý. Všichni od ní něco četli. Navíc se chystá i film k Než jsem tě poznala. Hraje tam můj oblíbený herec, který ztvárnil mimojiné Finnicka v HG. Nemám moc ráda, když nejdřív vidím film a teprve pak čtu knihu, takže jsem se rozhodla Jojo vyzkoušet na vlastní kůži. A že se to vyplatilo!

Filmový trailer


Něco málo k obálkám

Me Before You (Me Before You, #1)Me Before You (Me Before You, #1)Me Before YouPredtým ako som ťa poznala

Na nové paperbackové vydání, které u nás vyšlo, se nemůžu vynadívat. Je prostě nádherné. Moc pěkné jsou i zahraniční obálky, hlavně ta filmová. Moc se mi nezdá ta slovenská, ale asi by se dala přežít.

Hodnocení

sam claflin, emilia clarke, and live boldly image
Pro Louisu Clarkovou neexistují žádná překvapení. Má stálou práci v bistru, úspěšného přítele a domov. Jakmile ale Louisa přijde o práci a je jediná, kdo může rodině nějak finančně vypomoci, její život se rapidně změní. Pouhou náhodou dostává nabídku na práci ošetřovatelky v luxusním domě. Je tu jen jedna překážka - muž, o kterého se musí Louisa starat, a který je na vozíku, ji už na první pohled nesnáší. Will je zadumaný a zklamaný životem a upovídaná optimistická Louisa je pro něj tvrdým oříškem. Dokáží se dva naprosto odlišní lidé v něčem shodnout a najít si k sobě společnou cestu? Dokáže se Will vyrovnat se svým postižením a začít si konečně užívat života?

Než jsem tě poznala je prvním dílem z dvoudílné volně na sebe navazující série z pera světoznámé Jojo Moyesové. V červnu do kin dorazí i filmové zpracování. Autorka vydala celou řadu románů, ale co tak pozoruji, tak právě o Než jsem tě poznala se mluví nejvíce. Jojo Moyesová je pověstná tím, že dokáže velmi dobře působit na city čtenářů. Předvedla to i v téhle knize. Pokládá otázky točící se kolem vážných témat - život s postižením, cena lidského života, úloha rodiny. V kombinaci s nenásilnou romantikou tvoří dechberoucí příběh, který mne dokonce i rozbrečel. Většina kapitol je vyprávěna z pohledu Louisy, ale několik z nich je i z pohledu někoho jiného - Willovy matky, Lousiny sestry, Willa atd. Jedním z plusů, kterých jsem si všimla jak u Posledního dopisu od tvé lásky, tak i u této knihy, je bezesporu to, že hodně řeší i sociální zázemí hrdinů. Autorka si také velmi umně pohrála s hrdiny.

"Co mám Thomase, spala jsem s někým přesně jednou.""Cože? A s kým?""Ále, s jedním chlápkem, co si přišel nechat uvázat kytku," odtrousila. "Chtěla jsem se jenom ujistit, že ještě můžu."Všimla si, jak mi spadla čelist. "Hele, nekoukej na mě tak. Nebylo to v pracovní době. A byla to pohřební kytka. Kdyby to chtěl pro manželku, tak bych se ho nedotkla ani gladiolem."

me before you, sam claflin, and emilia clarke image
Hrdinové... Hlavní hrdinkou je bezesporu Louisa Clarková, obyčené děvče, které se snaží co může, aby pomohlo s vyžitím domácnosti. Lousina rodina na tom není moc dobře. Sama Louisa má navíc nepěkné vzpomínky na dobu, kdy vyrůstala. Je to hodně výstřední slečna - nosí vše, co ji napadne. Příznačné jsou především čmelákovské punčochy, o kterých jste určitě už něco slyšeli. Je to optimistická a veselá slečna, kterou si určitě oblíbíte. I já jsem se v Louise našla. Hodně zajímavou postavou byl i Will. Introvert, snažící se vyrovnat s nehodou. Neustále nabručený, utápějící se v depresi. Naprostý opak Lou. Jojo si pohrála i s vedlejšími postavami, jako byli příslušnící Louiny rodiny či Willova matka a spol.

A mé dojmy? Bylo to mé první setkání s autorkou, takže jsem moc nevěděla, do čeho jdu. Byla jsem ale mile překvapená. Jojo Moyes psát umí a stránky mi ubíhaly pod rukama jedna báseň. Líbilo se mi, že se vztah mezi Lou a Willem vyvíjel pomalu a postupně a nebyla to žádná insta love story. Pak ty sociální prvky. Než jsem tě poznala mne rozhodně nalákalo na další knihy od Jojo, protože wow. Jsem zvědavá, jak si scénáristé pohrají s filmem, protože vypadal vážně dobře.

Než jsem tě poznala bych doporučila všem, kteří hledají citlivý a romantický příběh o tom, co může způsobit jedna nehoda a jak závažná "nemoc" deprese vlastně je.

Celkové hodnocení:  5 z 5 hvězdiček


Děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Znovu nádherně zpracovaná recenze, uvidím, jestli tedy budu autorku ještě zkoušet (po té ne moc dobré zkušenosti se Stříbrnou zátokou), ale na film se určitě chystám. Miluju Emilii Clarke :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze! Čte se opravdu skvěle. :)
    O knize jsem samozřejmě slyšela, mám v plánu si ji někdy přečíst. :)
    Ale vidím to tak, že nedjříve uvidím film :D Než se totiž dokopu k tomu, abych si knihu sehnala, bude už dávno film i na blue ray. :D
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze! Knihu jsem také četla letos poprvé a moc se mi líbila. Taky mě rozbrečela a zapsala se mi do srdce. Neskutečně se těším na film a rozhodně si plánuji od autorky přečíst další knihy :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem od autorky ještě nic nečetla, mám z toho takový pocit, že to nebude úplně můj šálek čaje. Zavání mi to trošku Greenovinou a ten se mi nelíbí vůbec, tak možná, se se maximálně mrknu na film. Díky za recenzi :)

    OdpovědětVymazat