čtvrtek 2. června 2016

Měsíční shrnutí za květen 2016



Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za filmy za květen?
To vše můžete najít v tomto článku.


Přečtené knihy

Květen byl celkem meh měsíc, samé učení, bakalářka a prostě... asi jsem měla špatnou ruku. Většina knih, které jsem přečetla, byly totiž slabší průměr. Stane se.


Oheň (Čistý, #3)Oheň

Na závěrečný díl série Čistý jsem se těšila celkem dobře. Oproti ostatním postapo má totiž děsně zajímavý nápad, a tak jsem doufala, že se ve trojce něco konečně vyřeší. A ono houby. Nebyla by to až taková hrůza, kdyby nám autorka dala odpovědi na otázky, které vyvstaly během prvních dvou dílů. Ale ono ne. Zachraňoval to jen El Capitan a občas tedy i Pressia, která ale byla naprosto pohlcená svou love story s Bradwellem. O idiotovi jménem Partridge raději mluvit nebudeme - musela bych být hodně sprostá.

Hodnocení na GR: 2.5 z 5 hvězdiček


Riders (Riders, #1)Riders

Na Riders jsem se neskutečně těšila, protože Veronicu Rossi zbožňuji. Její série Pod nekonečnou oblohou je jedna z mála YA dystopií, která mě bavila od začátku do konce. Riders navíc slibují naprosto božské téma - čtyři jezdce Apokalypsy, jenom v podání mladých kluků. Co chtít víc? Možná jsem se ale trochu přepočítala. Riders byli vše - jen ne to, co jsem čekala. Příběh samotný nebyl až tak špatný, ale většinou to byla nuda. Nic moc akce, zvláštní padouchové a hlavní hrdina trochu na zabití. Uvidíme, jestli se Veronica polepší v druhém díle.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


BrooklynBrooklyn

Chtěla jsem se podívat na film, a tak jsem se rozhodla nejdřív pro knižní verzi. Slupla jsem jí za jedno odpoledne. Příběh Eilis je rozhodně citlivý a emotivní. Autorův styl psaní mě chytl a příběh sám o sobě také moc pěkný. Knižní Eilis bych ale slušně propleskla za to, jak si hrála s city svého italského nápadníka. Asi za to nemohla, ale prostě chudáček kluk. A ten šokující zvrat? Tak nějak jsem to čekala, protože filmový trailer prostě prozradí vše (a to jsem ho ani nevyhledávala, ale pustili mi ho v kině v trailerech).

Hodnocení na GR: 3.5 z 5 hvězdiček


Pohled z mostuPohled z mostu

Nebyl by to měsíc bez dalšího Arthura Millera. Divadelní hru Pohled z mostu jsem vybírala náhodně. Netušila jsem, o čem to je. Byla jsem celkem překvapená. Kvality Crucible to pro mě sice nemělo, ale bylo to skvělé. Millerův styl psaní jsem opěvovala už Smrti obchodního cestujícího a Čarodějek ze Salemu. Mezi "klasiky" sice nemám moc favoritů. ale pokud bych si měla vybrat oblíbeného dramatika, tak to bude právě Arthur Miller.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček



Geografie 1 - Fyzickogeografická část (Geografie pro střední školy, #1)Geografie 1

Ehm... Nebyla by tu, ale prostě... přečetla jsem to celý. Od začátku do konce. Aneb příprava na přijímačky, protože ze zeměpisu si ze střední nepamatuju absolutně nic. Musím uznat, že to ale bylo zajímavé, i když se jednalo zatím jen o věci jako atmosféra a podobně. Zeměpis mě ale vždycky bavil, a tak jsem neměla problém. Tahle učebnice je moc pěkně dělaná a jsou v ní hodně obrázky, takže... doporučuji.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



This Song Will Save Your LifeThis Song Will Save Your Life - KNIHA MĚSÍCE

Tahle kniha je jedno velké překvapení. Jelikož jsme se měly potkat s autorkou, uznala jsem za vhodné, že by bylo vhodné si od ní i něco přečíst. A This Song mě vážně překvapila. Četla jsem ji v angličtině, i když jsem slyšela, že má dost dobrý překlad. Ze začátku se mi až tak nelíbila, protože mi hlavní hrdinka Elise přišla protivná. Postupem času se to ale rozjelo a bylo to boží. Četla jsem jedním dechem do čtyř do rána. Velké plus? Ta (ne)romantická zápletka. To se v YA jen tak nevidí.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Tajemné touhy (A Wicked Saga, #1)Tajemné touhy

Ani mi nedošlo, že jsem nikdy nepřečetla celou knihu od Jennifer L. Armentrout. Měla jsem ale možnost přečíst si Tajemné touhy a byla jsem dost zmatená. Četla jsem tak půlku Obsidiana, který byl super čtivý, a tak jsem doufala, že je tomu tak i u autorčiných dalších knih. Bohužel ne. Klasická (ne)paranormální romance, kde je děj upozaděn a tři sta stran se tam řeší, že hlavní hrdinka chce sexouše, který s ní pracuje. Nějaká ta tajemství, samozřejmě. No nevím, za mě spíš průměr.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


NeslyšnoNeslyšno

O Neslyšnu se dost mluvilo, protože Richelle Mead je jednou z kmenových YA autorek, které všichni zbožňují. Vampýrskou akademii a Pokrevní pouta miluju, takže jsem byla zvědavá i na autorčinu první stand alone knížku. Brala jsem ji ale s rezervou, jelikož jsem na ni slyšela ze zahraniční booktube scény spíše negativní názory. A chápu proč. Kniha je to nudná, spíše se zaměřuje na popis a kdyby to nebyla RM, tak má asi horší hodnocení. Ten aspekt východní kultury je ale zajímavý a alespoň trochu to zachraňuje.

Hodnocení na GR: 3 z 5 hvězdiček


Kindred SpiritsKindred Spirits

Jako poslední tu mám kratičkou knížečku Kindred Spirits od Rainbow Rowell. Byla to v podstatě moje první celá Rowellovka (když nepočítám povídku v My True Love Gave To Me). A byla jsem dost překvapená. Příběh vtipný a zajímavý, z prostředí Star Wars (fanoušek zatím nejsem, ale i tak jsem se celkem orientovala). Rozhodně mě to přesvědčilo, abych zkusila v budoucnu i další autorčiny knihy.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček



Zrecenzované knihy

V květnu jsem na tom s recenzemi byla celkem dobře. Šest není vůbec špatné číslo.

Poslední dopis od tvé láskyNež jsem tě poznala (Me Before You, #1)
NeslyšnoShusterman Neal: Bez šanceBaggottová Julianna: Čistý 3 - Oheň


Zhlédnuté filmy


Světe div se, žádné anime, ale milion filmů. Jsem na sebe pyšná. Na začátku měsíce jsem se snažila dokoukat všechny filmy se superhrdiny, které mi chyběly. Mimoto jsem po večerech začala i se svým novým kamarádem z Harry Potter roleplaye koukat na horrory (které vybírá on), takže mi přibyla i celá řada horrorů.


posterDeadpool

Celkem se stydím za to, že jsem Deadpoola neviděla dřív, ale nakonec jsem se k němu dostala. A rozhodně nejsem zklamaná. Mihli se tam i mí milovaní X-meni, za což rozhodně palec nahoru. Deadpool je jako superhrdina super. Vtipný, neohrožený a s celou řadou sexuálních narážek. Pokud vám nevadí vulgarismy a zvrácený humor, tak film rozhodně doporučuji. Bavila jsem se od začátku do konce.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterAnt-Man

Ani pořádně nevím, proč jsem Ant-Mana odkládala tak dlouho. Nejspíš to bylo proto, že tam jsou brouci, které moc nemusím. Nakonec jsem ale v Marvelovské jízdě podlehla a jsem za to neskutečně ráda (plus se Ant-Man objevil i v Civil War!). Opět jsem se zasmála a dokonce mě bavil i příběh. Sice to nebylo tak dobré jako předešlý Deadpool, svůj úkol to ale splnilo. Klasická Marvelovka, u které víte, co můžete čekat.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3.5 z 5 hvězdiček


posterWolverine

Vůbec nechápu, jak jsem nemohla nevidět pokračování Wolverine Origins, ale neviděla. A napravila jsem to. Wolverina sice až tak nemusím, ale příběh byl zajímavý a rozhodně měl co nabídnout. Zajímavé prostředí, efekty a samozřejmě Hugh Jackman. Sice byl trochu zarostlejší než obvykle, ale to už se od Wolverina dá čekat. Mutanti vždycky budou mít v mém srdci speciální místo. I Wolverine.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterBrooklyn

Brooklyn jsem nejrpve četla a teprve až pak viděla filmové zpracování. A nelituji - film se mi líbil o krapet více. Jedná se o zajímavý a citlivý příběh mladé ženy, která opustí svou rodinu a vydá se vstříc novým zítřkům. A co se mi na filmu líbilo víc než v knize? Hlavní hrdinka tu nebyla tak nerozhodná a ke svému nápadníkovi se chovala daleko lépe než v knize. Herečku mám moc ráda už od dob Hostitele a tahle role jí neskutečně sedla.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterCaptain America: Občanská válka - FILM MĚSÍCE

Civil War byl jedním z nejočekávanějších filmů tohoto roku. A právem. Dva týmy superhrdinů, kteří bojovali bok po boku a teď se postavili proti sobě. Na filmu jsem byla i v kině a musím říct, že to byl fajn zážitek. Příběhově také super, jen dost depresivní. Ke konci jsem skoro uronila i slzičku. Záporák byl trochu slabší, ale vynahrazovali to ostatní superhrdinové. Jelikož nejsem moc velký fanda Spidermana, jeho přítomnost mě nechala úplně chladnou. Velké plus ale za Buckyho a Hawkeye - oba chlapce miluju. A jaký team jsem? Captain America (i když Captaina nemám ráda). Proč ten tým nemůže vést Iron Man? Pak bych byla spokojená!

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 4 z 5 hvězdiček


posterX-Men: Apokalypsa

Ze všech Marvelovek mám X-meny asi nejradši (viděla jsem je jako první). A Apokalypsa vypadala podle trailerů úžasně. S kamarádkou jsme se tak vydaly do kina. Jsem lehce na vážkách. Dějově to nebylo až tak skvělé, jak jsem čekala (i když naše vtipné poznámky stály za to... nikdy nepřipodobňujte k postavám z roleplaye). Musím ale pochválit postavy, tam jsem si přišla na své. Nejvtipnější byl samozřjemě můj milovaný Evan Peters jako Quicksilver - Sweet dreams to zabily. Jsem taky moc ráda, že se tu objevila postava Nightcrawlera - v předchozích dílech mi moc moc chyběl (proč tam třeba nebyl i takový sexouš Gambit?). Potlesk si zaslouží i James McAvoy - tohohle chlapa prostě žeru a Charles Xavier by bez něj nebyl takový, jaký je.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3.5 z 5 hvězdiček


posterAnnabelle

S RP kamarádem jsme se tak bavili v diskuzi a on přišel s nápadem, že bychom po večerech mohli koukat na hororech (normálně nemám s kým koukat). A byl to nápad k nezaplacení, protože se bojí víc jak já a společná diskuze při koukání je best thing ever. Jako první jsme si pustili Annabelle, což je taková lehce děsivá panenka. Horor nezklamal. Byly tam lekačky, u kterých jsem se dokonce i lekla. Atmosféra tísnivá. A ta panenka? Děsivá, hlavně když tam levitovala. Za mě tedy malé nepomyslné plus.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterV zajetí démonů

Od Annabelle jsme plynule přešli k hororu V zajetí démonů, který je poměrně úspěšný a světe div se - i tady se objevuje párkrát Annabelle. Opět nezklamalo. Sice jsem se u toho i dost zasmála, ale lekaček pár taky bylo. Sice jsem se nebála tak jako třeba u Sinister, ale koukat na to v noci nebyl nejlepší nápad (koukáme totiž vždycky tak od desíti do půlnoci). Největší plus? Annabelle a čarodějnice, co vypadá jak Filch.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterLidská stonožka

Za tohle mě prosím nesuďte. Se Stonožkou jsem souhlasila jen v případě, že kamarád udělá maturu. A on ji udělal... O téhle sérii filmů jsem slýchala dost nechutné věci, a tak jsem se bála. Celkem právem. První díl nebyl až tak špatný. Nebylo to ani tak nechutné. Šílený doktor mě teda vyděsil, potkat bych ho fakt nechtěla, ale jinak to byla celkem nuda. To jsem ještě netušila, že budu za první díl ráda...

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 3 z 5 hvězdiček


posterLidská stonožka 2

Vůbec se nedivím, že byl tenhle film v několika státech zakázán. Je to humus... Naprosto zvrácený film, ve kterém je možné naprosto vše. Šílený hlavní hrdina, kterého otec zneužíval, a který se po zhlédnutí Lidské stonožky rozhodl udělat něco podobného. Náhodně unáší lidi a nakonec je sešije. Oproti doktorovi z jedničky to ale neumí... a tak to začíná. Je tu možné úplně vše - sexuální zneužívání, masturbace, řezání kolen, vyměšování do lidských úst, pedofilní sklony... prostě... Nevím, jak jsem tohle přežila. Navíc je ten film celou dobu černobílý a v podstatě tam nikdo nemluví. Podruhé bych vidět nechtěla.

Odkaz na CSFD
Hodnocení na CSFD: 2 z 5 hvězdiček

A jaký byl váš květen?

7 komentářů :

  1. Deadpool i Ant-man se mi strasne libili, za me nejlepsi komiksaky. Libil se mi i Kapitan, ktereho jinak nemusim. Na Annabelle jsem byla v kine a silene me zklamala, naopak V zajeti demonu je skvele. Brooklyn mam v planu zkouknout.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý sumarizační článek. Doufám, že v příštím měsíci budeš mít na knihy šťastnější ruku a že budeš spokojená. Jinak obdivuji, že dokážeš sledovat horory. Já jsem prostě strašpytel a hororům se vyhýbám jak čert kříži. Před lety (a tím myslím fakt dávno) jsem vlastně náhodou viděla Kruh a nemohla jsem se toho zbavit snad dva roky :D Teď už si dávám pozor, na co to vlastně koukám :) Přeji povedený červen, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Marvel filmy, to je moje. Aj keď som teda nevidela žiadne X-men filmy. To ešte musím dobehnúť. Z Deadpoola som stále trochu sklamaná, lebo aj keď to bol vtipný film, pre mňa nie až na toľko, aby som chápala ten ošiaľ. Ant-man sa mi asi páčil viac. S Civil War v značnej miere súhlasím (milujem Buckyho) ale Cap je tiež super :) To o slabom záporákovi som už počula, ale tiež som videla názor, že je to vlastne jediný záporák, ktorý uspel v tom čo si zaumienil. Poštval ich proti sebe. Takže také zlé to s ním asi nebude :D

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, tolik přečtených knih. I když ne asi dobrých jak píšeš. Snad příští měsíc se ti podaří přečíst dějově zajímavější knížky.
    Jinak z filmů co jsi viděla znám asi polovinu, ale máš velmi dobrý vkus:) Na lidskou stonožku bych se asi nedokázala dívat. Ne že bych měla z hororů nějakou extra hrůzu, ale některé pro mě jsou dost děsivé, někdy už jen stačí i představa něčeho :D

    OdpovědětVymazat
  5. Deadpoola jsem viděla a ten film mi přišel fantastický, už se těším na další díl :-)
    Na knihu Brooklyn se těším a doufám, že si ji brzy pořídím domů, ale v současnosti se musím dost omezovat. O Tajemných touhách stále uvažuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Sérii Čistý jsem si dřív chtěla přečíst, ale nakonec bych řekla, že mě až tolik neláká.
    Za to Tahle píseň ti změní život mě láká už od té doby co vyšla, takže k té se snad dostanu brzy :D
    Šest je na recenze skvělé číslo :) Než jsem tě poznala jsem zrovna dočetla a bylo to úžasné. Opravdu jsem začala uvažovat, že si od autorky budu muset přečíst ještě něco dalšího.
    A na Bez šance se zrovna chystám, jsem na to vážně zvědavá, takže si určitě přečtu tvoji recenzi.
    Na žádný z těchto filmů momentálně neplánuji koukat, ale když nad tím tak přemýšlím, obdivuji, kolik si toho stihla :D Já minulý měsíc zkoukla snad jen dva filmy :D

    OdpovědětVymazat
  7. Knížka bez Šance je suprová :) Tu bych si klidně přečetla znovu, ostatní knížky neznám :)

    OdpovědětVymazat