neděle 25. září 2016

Recenze - Stránky světa

Stránky světa (Stránky světa, #1)Oficiální anotace

Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!

Proč jsem si knihu vybrala?

Jako správný knihomol přirozeně vyhledávám knihy o knihách, pokud to dává alespoň trochu smysl. Příběhy o knihkupectvích, bibliofilii a podobné věci mne rozhodně nenechávají chladnou, a tak jsem byla přirozeně zvědavá i na Stránky světa, ve kterých hrají knihy hlavní roli. Navíc ta obálka... mňamka!

Něco málo k obálce

Měli jsme to štěstí, že se nakladatelství CooBoo rozhodlo ponechat originální obálku, která je vskutku nádherná. A naživo? Ještě lepší! Upřímně kombinaci zlaté a černé miluju a myslím si, že v jednoduchosti je prostě krása.

Hodnocení

book, library, and magic image
Furia Fearfaxová žije ve světě magie, která prýští ze stránek knih. Bibliomantika je uznávaným a mocným darem - Furia jej zdědila po svém otci, jehož knihovna patří mezi jednu z největších, jaké kdy viděla. Furia chce jediné - objevit svou dušeknihu, aby se mohla stát mocným bibliomantem jako její otec. Její dobrodružné výpravy ji ale přivedou do mnohem většího nebezpečí - rodina Fearfaxových má od pradávna mocné nepřátele, kteří touží po jediném - celý rod zničit a ukrást magii, kterou ve svém době Furiin otec skrývá. Furia se musí vydat na nebezpečnou pouť do Libropolisu, města bibliomantů, kde by mohla najít odpovědi na palčivé otázky a snad i vítanou pomoc. Dokáž se patnáctiletá dívka vzepřít mocným nepřátelům a porazit je?

Stránky světa jsou prvním dílem ze stejnojmenné trilogie z pera německého spisovatele Kaie Meyera, kterého můžete znát jako autora young adult série Arkádie (vyšla u nakladatelství Fragment). Autor svůj příběh postavil především na důkladně promyšleném fiktivním světě s vlastním systémem magie, která bude blízká mnoha čtenářům. Meyerův fiktivní svět odráží ten reálný, až na to, že v tom jeho se objevuje magie bibliomantiky prýštící z knih. Troufám si tvrdit, že to je jedno z největších lákadel celé série, protože upřímně - čtenáři rádi čtou o knihách a místech spojených s knihami. Celý svět založený na knihách a magii slova? Trefa do černého. Příběh bych doporučila spíše mladším čtenářům , i když má rozhodně co nabídnout i těm starším. První polovina knihy je spíše popisného charakteru - autor nás seznamuje se svým světem, historií bibliomantiky a hlavními hrdiny. Po pomalejším rozjezdu ale přichází zvrat a vítaná akce, která trvá až do poslední stránky knihy.


Nové knihy voněly po tiskařské černi, po lepidle, po očekáváních. Staré knihy byly cítit po dobrodružství, po svém vlastním a taky po tom, o kterém vyprávěly. A dobré knihy vyzařovaly aroma, v kterém vězelo to všecko, a ještě závan kouzla k tomu.

book, girl, and library image
Orientace na mladší čtenáře se odráží i ve věku hlavní hrdinky. Furii je patnáct, což s sebou přináší i neodmyslitelnou pubertu. Furie je děvče, které neodolá žádnému dobrodružství a bibliomantií doslova žije. Nebojí se žádné výzvy a udělá vše pro to, aby dosáhla svého. Svým způsobem mi její charakter přišel jako vítaná změna - Furia se chovala přiměřeně svému věku, rozhodovala se podle toho a nehrála si na žádnou spasitelku světa. Autor si moc pěkně pohrál s jejích charakterem, stejně jako s vedlejšími hrdiny. Dalším plusem je i zařazení tzv. ex libris, což jsou postavy z původních děl, které se nějakou nešťastnou náhodou zatoulaly do našeho světa. Líbil se mi celý koncept "rasové" nesnášenlivosti, kterou mezi sebou obyčejní lidé a ex libra měli.

A jaké jsou mé dojmy z této dlouho očekávané a netradiční knihy? Ze začátku jsem byla z příběhu poměrně v rozpacích. Už od první stránky jsem cítila, že nejsem úplně ta správná cílová skupina. Nejsem ani moc velkým fanouškem popisů, tudíž jsem se tak do poloviny knihy slušně nudila. Nakonec jsem se ale se světem sžila a začala obdivovat jeho fantazii. Protože upřímně..? Svět o knihách je naprostá fantazie. Kdybych byla mladší, asi bych si příběh užila více, ale i tak jsem se slušně bavila. Od druhé poloviny to byla samá akce a musím uznat, že se naskytlo i pár zvratů, které jsem nečekala. Furia je sympaťačka a rozhodně mne přesvědčila o tom, že si musím přečíst i další díly. Stránky světa se sice tváří jako čtení pro mladší čtenáře, ale smrti se tu rozhodně nevyhnete. Hrdinové se musí vyrovnat se ztrátou, což autor popsal moc pěkně.

Pokud hledáte originální příběh se světem, ve kterém hlavní roli hrají knihy, pak vám Stránky světa vřele doporučuji. Jsem si jistá, že i vy se zamilujete do světa bibliomantiky, který hlavní hrdinka Furie tolik miluje.

Celkové hodnocení:  3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku. 
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Vypadá to skvěle! Povedená recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslela jsem si to same, dokonce jsen to napsala i na twitter a autor me sjel, ze to neni pro deti :D. Ale konec prokazal, ze je to opravdu od tech 15 vys.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám takové podobné dojmy.. :D Zvláštní, zrovna nedávno jsem na ní také psala recenzi.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Arkádie se mi od něj moc nelíbila, takže nad touhle knihou pořád váhám... právě, jako knihomola mě to láká, ale nerada bych byla zklamaná :D

    OdpovědětVymazat