neděle 26. února 2017

Měsíční shrnutí za leden 2017


Co jsem přečetla, zrecenzovala a zhlédla za leden?
To vše můžete najít v tomto článku.

Přečtené knihy

Leden byl na přečtené knihy celkem fajn - 6 knih a 6 mang. Doufám, že si takhle povedu třeba i v únoru.

Devils and Realist Vol. 2Devils and Realist Vol. 3Devils and Realist Vol. 4Devils and Realist Vol. 5
Devils and Realist Vol. 6Devils and Realist, Vol. 7

Devils and realist volumes 2,3,4,5,6,7

V lednu jsem se poměrně rozjela a přečetla jsem 6 volume mangy Devils and realist. Nemohla jsem udělat líp. Do světa i hrdinů jsem se zamilovala a navíc jsem se v manze už dostala do části, která se od anime liší, takže woohoo! Trochu se bojím, co se tam bude dít dál, protože začíná jít do tuhého a mám dojem, že by možná mohl i někdo umřít (což se doufám nestane!). Je ale super, že tu jsou i nové postavy, protože třeba archanděla Metatrona naprosto zbožňuju.

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


5 to 15 to 1

5 to 1 je dost brutální kniha, která mi naprosto vyrazila děj. Napůl veršovaná. Nedaleká budoucnost, Indie, na 1 slečnu v populaci připadá 5 kluků. Proto se o ruku slečen konají zápasy mezi kluky, jejichž výherce si slečnu vezme a má povolení s ní mít děti. Docela masakr. Vyprávěno jak z pohledu jednoho z účastníků, tak i z pohledu jedné ze slečen, která ale po žádném muži vlastně ani netouží. Oproti klasickým YA mi tohle přišlo takové dospělejší a... nevím. Zvláštní, ale úderné. Museli byste si knihu asi přečíst sami. Ale já jsem nadšená. Hodně nadšená.

Hodnocení na GR: 4.5 z 5 hvězdiček


The Other One (5 TO 1, #1.5)The Other One

The Other One je krátká novelka ke knize 5 to 1 a je vyprávěna z pohledu hrdinčiny starší sestry, která byla v 5 to 1 jednou z kontroverzních postav, protože si i přes to, že to byla jedna z poster girl, vybrala manžela hluboko pod svou úroveň. Byla mi daleko sympatičtější než její mladší sestra, i když obě to měly rozhodně těžké. Nechtěla bych ve světě 5 to 1 žít. Nikdy. Rozhodně mě ale autorka přesvědčila, že psát umí. Doufám, že napíše i něco dalšího.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček



Milk and HoneyMilk and Honey

Poezii obecně moc nečtu, protože mi nic moc neříká. Na Milk and Honey jsem ale narážela úplně všude (hlavně na booktubě scéně a u přátel na Goodreads). Ani jsem pořádně nevěděla, o čem tyhle básně jsou. Nakonec jsem se ale nechala přesvědčit Maťou, která knihu zrovna dočetla a vychválila ji do nebes. Bylo to vynikající. Neříkám, že nijak originální, protože je pravda, že dost podobných výroků aka básní by se dalo najít třeba na pinterestu nebo tumblru, ale mně to vzalo dech. Hlavně první dvě části, které byly nejlepší (no jo, líbily se mi víc ty temnější části).

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


A Court of Mist and Fury (A Court of Thorns and Roses, #2)A Court of Mist and Fury - KNIHA MĚSÍCE

Vážně nevím, proč jsem se čtením Acomafu tak dlouho bojovala, protože tahle kniha byla prostě nejlepší za celý měsíc (i když jsem měla hodně favoritů). Celá série se mi líbila a pořád líbí víc než Skleněný trůn, i když je to hodně těsné, hlavně s dalšími díly. Acotar byl slabým odvarem Acomafu (a co teprve Acowar!). Byla jsem nadmíru spokojená, protože postavy, které právoplatně nesnáším (Tamlin), tam skoro nebyly. Už od prvního dílu naprosto zbožňuji Rhysanda, takže jsem byla pochopitelně v sedmém nebi. Pokud jste měli u Acotaru pochyby, určitě zkuste dvojku. Je milionkrát lepší.

Hodnocení na GR: 5 z 5 hvězdiček


Draculaura and the New Stepmomster (Monster High Diaries, #1)Draculaura and the new Stepmomster

Z dobročinného knižního bazaru od CooBoo jsem si v prosinci odnesla tuhle uzounkou knížečku ze světa Monster High, která je naprosto roztomilá. Během krátké doby jsem se stala velkým fanouškem MH, a tak jsem samozřejmě nevynechala příležitost si přečíst i tuhle jednohubku. Bylo to fakt super, pro holky jako dělané. Bylo tam všechno - rodinné problémy, strach s přijetím nové nevlastní matky, mé oblíbené ghoulky... Vše se točí kolem Draculaury, která čtenáře vezme na svatbu do Transylvánie. A to grafické zpracování!

Hodnocení na GR: 4 z 5 hvězdiček


Čáry života (Čáry života, #1)Čáry života

A nakonec kniha s velkým hypem, na kterou čekal úplně každý. Když se na to podívám s odstupem času, asi nebyla až tak špatná, jak jsem ji vykreslila v reakci po dočtení. Nic úžasného to ale taky nebylo. Ke smůle Čar jsem nedávno před tím četla pár knih, jejichž svět se hodně podobal tomu v Čárách, tudíž mě ani nijak neohromil. Postavy taky ne a co se týče jejich schopností, byla to kopírka Juliette z Shatter Me (moje nejoblíbenější kniha, tudíž jsem na tenhle aspekt hodně citlivá). Od Veronicy Roth jsem čekala, že se pořádně předvede. Divergence (první díl) mě naprosto ohromil, vtáhl do děje a nutil číst dál a dál. O Rezistenci a Alianci už nenluvím, protože ty knihy byly strašné, ale Divergence? Bomba. To samé jsem čekala i od Čar. Bohužel se na hranici čitatelnosti dostaly na stejnou příčku jako Rezistence (ta u mě dopadla líp než Aliance, kterou jsem skoro nedočetla).

Hodnocení na GR: slabé 3/5*


Zrecenzované knihy

Myslím, že gif mluví za vše.



Zhlédnuté filmy, seriály, anime


Můj leden se nesl v duchu zkouškového, plus jsem byla i nemocná, takže jsem toho viděla poměrně dost. Úspěšně jsem zvládla i nějaká ta anime a pár filmů (hlavně Monster High).


Super Danganronpa 2.5: Komaeda Nagito to Sekai no HakaimonoSuper Danganronpa 2.5: Komaeda Nagito to Sakai no Hakaimono

Už několik měsíců jsem netrpělivě vyčkávala, až mi s vydáním japonské hry Danganronpa V3 vyjde i tohle jednodílné OVA o mé nejoblíbenější postavě z Danganronpy. OVA se odehrává po skončení druhé hry a Hope Arc z třetí Danganronpy. Byla jsem příjemně překvapená, jelikož tu velký prostor dostala moje další oblíbenkyně, Sonia Nevermind a Kazuichi.

Odkaz na animelist
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček


posterWatashi ga motete dousunda

Další anime, v angličtině s příhodným názvem Kiss Him, Not me. Dvanáctidílné romanticko-komediální anime, u kterého se stoprocentně pobavíte. Hlavní hrdinka Kae projde během krátké doby změnou a zhubne. Tím si přiláká pozornost 4 kluků a jedné slečny, kteří se o ni začnou dvořit. Co ale netuší je to, že Kae je hardcore fujoshi - čte si yaoi a v reálu dává přednost pozorování dvou kluků. Bylo to naprosto boží, vtipné a i moje romantická dušička si přišla na své. Osobně jsem fandila senpaovi, protože prostě... nyaaaa.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček


posterDámy nebo nedá mi?

Vendea se zase jednou koukala na televizi a náhodou tam narazila na tuhle komedii. Je už sice ze staršího roku, ale podle popisu to znělo vtipně. A tak jsem to viděla. Je poznat, že je to už starší, hlavně teda ta móda, ale nápad to má fajn. Bavilo mě to a nejspíš bych se na to i podívala znova. Možná trochu klišé, ale jako oddechovka super.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček



posterHigurashi no naku koro ni 

Poslední anime, které jsem v lednu celé dokoukala, byla první série Higurashi. Jsem velká ostuda, protože tohle anime je hodně známé a měla jsem na něj spadeno už dlouho. Je ale delší než ty, na která obvykle koukám (26 dílů), takže jsem s tím otálela. Příběh je hodně propletený a jistým způsobem i šílený - městečko, ve kterém dochází při festivalu k vraždám. Je tu ale časová smyčka, která na sebe napojuje paralelní reality. V každé se stane něco jinak a na divákovi je, aby přišel, co se tam vlastně děje. Nechybí tu zabíjení, krev, šílenci, mrtvé děti... No prostě mind fuck!

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček


Poster undefined 
        Zápisník jedné lásky
       
      
     Zápisník jedné lásky

Tohle byl celkem průšvih. Jeden z nejnudnějších filmů, které jsem kdy viděla. Knižní předlohu jsem četla, takže jsem věděla, do čeho jdu. Bohužel. Kniha se mi totiž vůbec nelíbila a přišlo mi to celé jako jedno velké klišé. Sparkse mám celkem ráda (až na výjimky, jako je třeba Zápisník). Bohužel mi k srdci nepřirostl ani jeden z hrdinů a vážně nechápu, proč je Notebook jeden z příběhů, na které chtějí koukat páry společně. Ugh.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček


posterKráska a zvíře

V lednu začali o víkendech v podvečer dávat animáky, což byla ideální příležitost pro to, abych se na ně koukala, protože z těch Disney jsem skoro žádné neviděla, hlavně co se týče Disney princezen. Kráska a zvíře je klasika, a jelikož mám Belle ze všech princezen nejradši a brzy bude i hraná adaptace, neodolala jsem. Nezklamalo. Jak Belle, tak i Zvíře jsou prostě ňuňu. A za tu knihovnu bych zabíjela.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček


posterOuija: Origin of evil

Na pokračování Ouijy jsem se nějak moc ani netěšila, jelikož jednička byla silně průměrná a nebavila mě. Trailer na dvojku ale nevypadal až tak špatně. A bylo to o fous lepší než jednička. Elizabeth Reaser aka Esme Cullen z Twilightu mám jako herečku ráda. Příšerně mi ale lezla na nervy hlavní posednutá. Ta holka je prostě děsná! Kdyby to šlo, tak bych ji prohodila oknem a nezajímalo by mě, že je to moje sestra. Chovala se divně i před tím, než ji to posedlo.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček


Poster undefined 
        Unfriend
       
      
     Unfriend

Dost velké překvapení. Příjemné. Z tohohle snímku jsem měla následujících pár nocí noční můry. V podstatě jde o to, že si hlavní hrdinka odebere z přátel stalkerskou podivínku, která to neunese a spáchá sebevraždu. Od té doby se začnou dít podivné věci s jediným účelem - pomstit se. Hlavní hrdinku tu navíc hraje stejná herečka jako Lexu v seriálu The 100, takže pokud ji máte rádi, doporučuji. Je tu spousta lekaček a překvapivě i dobrý a rozumný konec. Navíc je tu pěkně vidět i to, jak funguje moderní internetová společnost na sociálních sítích, a jaký to může mít dopad na lidskou psychiku.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček


posterMonster High: Monstrózní splynutí

Jako první jsem z MH filmů viděla Monstrózní splynutí. Nebyla to vůbec špatná volba. Na MH dorazí noví studenti, kteří jsou ale hybridi - kříženci dvou monster. Hlavní hrdinky objeví stroj času, kterým se dostanou do doby, kdy se MH teprve stavěla, aby objevily původ Frankie Stein. Při návratu ale dojde ke splynutí, při kterém se vždy dvě slečny spojí do jednoho těla. Vtipný a poučný příběh o tom, jak důležité je nebát se ukázat své nedokonalosti a nestydět se za ně.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček


posterMonster High: Příšerky přicházejí

Další z Monster High příběhů se odehrává při oslavách Halloweenu a ukazuje odvěký boj mezi Monstry a Normoši (normální lidi). I když zrovna nebyl Halloween, i tak tenle filmík měl tu správnou atmosféru. Větší prostor tu dostává Jackson/Hyde, který se dostane přímo do centra sporu a je jen na holkách, aby svého spolužáka zachránily.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček



Poster undefined 
        Malá mořská víla
       
      
     Malá mořská víla

Dalším animákem, na který jsem koukala v televizi, byla Malá mořská víla. Ariel obecně moc nemusím (ani mořské panny), ale když už to dávali... Nakonec to nebylo tak strašné. Princ Erik je celkem sympaťák. Moje sympatie si ale získal hlavně Sebastian (+ ten racek). Ariel mi přišla až moc naivní a hloupá. A chyběl mi tam ten špatný konec, který má Andersen. Těšila jsem se na něj :(

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček


posterMonster High: The Great Scarrier Reef

Příhodně jsem na Ariel navázala dalším MH filmem, který se odehrává také v hlubinách oceánu. Líbil se mi o dost méně než ty předchozí, ale je to prostě tím, že mořské panny nemám ráda. Na druhou stranu ale byla hlavní hrdinkou Lagoona Blue, kterou zbožňuju, stejně jako jejího přítele Gila. Nic, co by urazilo. Poselství to má ale pěkné.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček



Poster undefined 
        Monster High: Proč se příšerky zamilovávají (TV film)
       
      
     Monster High: Proč se příšerky zamilovávají

Sice kratší, ale o to povedenější kousek z MH filmů. V hlavní roli je tu Draculaura, která má oslavit 1 600 narozeniny a je na jejím příteli Clawdovi, aby ji připravil to nejlepší překvapení. Dracu má totiž narozeniny zároveň na Valentýna. Do hry se ale připlete její stará láska Valentýn, který touží po jediném - zlomit ji srdce. Navíc se tu objevila i Cupida, což je jedna z mých nejoblíbenějších postav v MH. Doufám, že bude i v dalších filmech!

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček


posterMonster High: Boo York, Boo York - NEJLEPŠÍ FILM

Pro mě jednoznačně nejlepší film celého ledna (i za poslední dobu). Spojení toho, co nejvíc miluju - muzikál a zajímavá dějová linka. Boo York je neskutečný - v hlavní roli je tu moje nejoblíbenější postava Cleo de Nile a její přítel Deuce (a její rodina). Plus je tu i zpěvačka Catty Noir, která je ve spojení s Pharaohem naprosto neskutečná. Byla jsem překvapená, jak dobré písničky v BY byly. Zamilovala jsem se a poslouchám je skoro každý den.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček


posterAladin

Posledním animákem za leden byl Aladin a jeho kouzelná lampa. Celá ta atmosféra mi připomínala Forbidden Wish od Jessicy Khoury. Aladin byl skvělý - líbilo se mi úplně všechno. Hlavní hrdinka, samotný Aladin, i ta jeho pitomá opice. A ten džin!

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček




posterCo s láskou

A na závěr ještě jedna Sparksovka. Knižní předlohu jsem kdysi četla, ale už jsem si ji skoro nepamatovala. Samotný film byl takový slabší průměr. Moc mě to neoslovilo (kniha zato ano). Brečela jsem, což jsem neměla v úmyslu. Nevím. Bylo to takové... nijaké.

Odkaz na CSFD
Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček




A jaký byl váš leden?

1 komentář :

  1. Na animáky od Disneyho jsem také koukala, miluji je, zvlášt tyhle staré, klasické. A Zápisník jedné lásky mám ráda, kniha mě teprve čeká.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat