středa 30. srpna 2017

První zkušenost s Airbnb + dobrodružství z Itálie

Řím

Studovat cestovní ruch má svoje výhody i nevýhody. Pokud rádi cestujete stejně jako já, budou vás neustále historky z cizích zemí, kterými vás profesoři každý týden zahrnují, ponoukat k tomu podniknout něco sami. Možná se dozvíte i nějaké užitečné tipy, co se týče ubytování nebo levnějších letek. Já jsem touhle cestou narazila na web Airbnb, o kterém jsem sice slyšela už dřív, přímé zkušenosti jsem s ním ale neměla.

S kamarádkou jsme chtěly někam jet. Během jednoho odpoledne jsme tak daly dohromady trasu, nakoupily jízdenky a během pěti minut měly ubytování. Přes Airbnb.

Výsledek obrázku pro airbnb

Co je Airbnb? Na tomhle zahraničním webu se můžete přihlásit coby hostitel a nabízet k pronájmu svůj pokoj cestovatelům. Pokud jste cestovatelé, můžete tu sehnat levnější ubytování v destinaci, kam plánujete jet. Výhodou je, že je nabídka opravdu pestrá a vy si tak můžete vybrat oblast města, kde chcete bydlet. Díky různým kritériím si tak můžete sehnat bydlení podle vašeho gusta - ať už se sdíleným pokojem, soukromým pokojem, wifi a mnohým dalším. Záleží jen na vás, kolik jste ochotni za ubytování utratit. Bydlíte tak v podstatě u lidí, které jste v životě neviděli. S hostitelem se po zprávách domluvíte, jak proběhne předání klíčů. Někdy se s ním při cestě uvidíte naživo, někdy ne. Další velkou výhodou Airbnb je i to, že přijdete do kontaktu přímo s místními. Hostitel vám může doporučit, do jakých podniků zajít, co hezkého můžete v místě bydlení vidět... je toho fakt spousta!

Netradiční výzdoba obchodního domu v Římě poblíž bytu, kde jsme bydlely

My jsme během naší Tour de Itálie bydleli hned u dvou hostitelů. Ve Florencii jsme sehnaly moc pěkný pokoj u Alessia, tramvají tak 8 minut od centra. Nemohly jsme si vybrat lepšího hostitele - na domluvený čas do bytu přišel osobně, všechno nám ukázal, doporučil nám nejlepší trasy pro večerní procházku, dostaly jsme poukaz na snídani do místní kavárny a další den se s námi přišel i osobně rozloučit. V Římě už to tak růžové nebylo, ale i tak to byla sranda. Do lokality, kde se náš byteček nacházel, mělo jet metro... nebýt toho, že v tom úseku ho zrovna přestavovali, takže jsme museli složitě hledat náhradní bus. Daniele  nám ještě zapomněl poslat detaily ohledně klíčů, takže jsme nakonec hodinku seděly na dveřích před bytech než nám odepsal. Telefon měl samozřejmě vypnutý, protože byl zrovna v práci. Nakonec jsme se tam ale dostaly! Sice se nám pak půlka vybavení skoro rozpadla pod rukama, ale prvních pár dní jsme měly super amerického spolubydlícího Seana, který byl na tour po Evropě a suprově jsem si s ním pokecala. A taky jsme dostaly zmrzku a kolu jako dárek! (sice nám je někdo vypil a sežral, ale snaha se cení).

Poučení na závěr? Rozhodně do Airbnb jděte. Je to dobrodružství. Poznáte alespoň místní kulturu na vlastní kůži a třeba i potkáte nové lidi! Pokud byste měli nějaké další dotazy, nebojte se mi napsat :) Ráda poradím!

Florencie

A teď už k samotné výpravě! Jely jsme na celý týden, z toho jsme dvě noci strávily v autobuse od Student Agency. Celkem fajn zkušenost, až na tu cestu do Florencie... naštěstí už umím správně dávkovat Kinedril a dokonce jsem viděla i pár filmů, které jsem měla v hledáčku (La La Land, Shawshank, Revenanta...).

Florencie

Výhled na Florencii z Piazza Michelangelo

Duomo, Florencie
První zastávkou byla Florencie, na jejíž projití jsme měly celé odpoledne a večer jednoho dne. Jak to dopadlo? Půl dne jsme obíhaly všechny památky s tou těžkou krosnou na zádech, přismahly se na italském sluníčku... a tak. Ale stálo to za to. Pokud bych si měla ze všech míst, která jsem viděla vybrat to nejhezčí, pak je to stopro Florencie. Kamarádka by tam asi sama od sebe nechtěla, ale díky Lásce a gelatu od CooBoo jsem tam prostě musela. A boží je úplně vše - Duom, vyhlídka na celé město při západu slunce z Piazza Michelangelo nebo samotné gelato (měla jsem lesní ovoce a meloun, mňam!). I odsaď mám vtipnou historku - první setkání s místní kulturou proběhlo v parku, kde bezdomovec bez obalu vybíral odpadkáče a krmil se jídlem z pytlíků přímo z toho koše, dokonce pil i pití z plechovek... a pak místní kluci, kteří po nás pořád pokřikovali Ciao. Mimoto jsme našly fakt výbornou pizzerii, kde jsme vyzkoušely pravou italskou pizzu.

Po Florencii jsme chtěly několik dní strávit v Římě. Všechny lístky na italské vlaky jsme kupovaly už doma přes jejich super web, takže neexistovalo, aby nám nějaký ujel. Ve Florencii se to málem stalo. Nevěřte nikdy internetu na 100 %. Linka MHD, kterou jsme si na to nádraží tak suprově našly, prostě v reálu neexistovala, tudíž jsme si na poslední chvíli musely vzít taxíka. Shame on us. Nakonec jsme to ale stihly. Povídá se sice, že jsou italské vlaky pěkná divočina, doopravdy to bylo fajn. Hezčí verze našich českých ČD. Aby toho nebylo málo, v Římě zrovna staví novou trasu metra a naše zastávka u našeho bytu spadala zrovna do té části, kde jezdil náhradní bus. Najít ho na hlavním nádraží byla taky výzva. Abych nezapomněla zmínit, už od prvního dne jsem si skvěle zrasovala nohy a celý pobyt chodila asi s deseti puchýři. První dva dny v Římě jsem ještě měla náplasti a obvaz, ty další už bohužel ne, takže ze mě byla solidní pajda (to chcete, když každý den chodíte 20 kiláků!).

Koloseum, Řím

Řím je na mě až moc velké město a po pár dnech už mě celkem i vysilovalo. Je to velmi vyhledávaná turistická destinace, kde najdete davy lidí, památku na každém kroku a samozřejmě i podomní prodavače vody a selfie tyčí, kteří vám tak po dni začnou fakt lézt na nervy a naučíte se i skvělý poker face, který na ně vytáhnete pokaždé, když na vás začnou mluvit. Co stojí za to navštivt? Rozhodně Koloseum, Palatine Hill, Forum Romanum a Andělský hrad. U Kolosea záleží, jakou chytnete frontu, my jsme třeba čekaly jenom hoďku, a to ještě ve stínu. Pak už jsou tu takové klasiky jako fontána di Trevi, Španělské schody a podobně. A Vatikán. Dovnitř jsme nakonec nešly, jelikož tam údajně panuje dress code a já se celý den nechtěla pařit v dlouhých kalhotech a tričku s rukávy. Antiku zbožňuju (i když Řecko mám asi radši), i tak je ale boží být přímo v samém centru. Nějaké trapné zážitky? Samozřejmě. Na Palatine Hillu jsme si tak hezky rozdělaly oběd, nutellu s toasty. A co se nestalo... kamarádce přistál jeden z hladových holubů na zádech, mně na koleni. Takže asi tak :D O zpívající babizně  v metru nemluvím.

Palatine Hill a Forum Romanum, Řím

Di Trevi Fountain, Řím

Den před odjezdem jsme si ještě udělaly celodenní výlet vlakem nejprve do Neapole a odtamtud do Pompejí. Řeknu vám, že asi nebyl nejlepší nápad brát si nejlevnější lístek busem - přestup v nějaké vesnici na konci světa, a odjezd z nádraží, které vypadalo jako opuštěné skladiště. Pompeje by byly super, kdybychom měly víc času - i tak ale byly super. Jen ta cesta ze skladiště-nádraží do centra Neapole moc pěkná nebyla. GPSka nás táhle přes nějakou průmyslovou oblast v přístavu podél dálnice. A pak přes černošskou čtvrť. Tuhle Neapol bych vidět nepotřebovala - chudinská čtvrť, plno odpadků... eh.

Pompeje

Pohled na Řím z Andělského hradu

A to je vše! Nakonec ještě pár fotek! Máte nějaké zkušenosti s airbnb? Byli jste v Itálii? Pochlubte se! :) 

Koloseum, Řím
Villa Borghese, Řím
Vatikán
Andělský hrad, Řím
Pantheon, Řím

2 komentáře :

  1. Krásné fotky <3 AirBnb znám, je to super možnost, kde se levně zabydlet! Jednou bych chtěla Řím navštívit ale ne v létě to vedro by mě zabilo :D

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné fotky! Já letos byla s AirBnB taky poprvé - s přítelem jsme vyrazili do Berlína (https://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/2017/08/berlin-17.html). Bydleli jsme u takové starší paní, takže jsme na klíče nijak nečekali, v bytě bydlela také. A byla příjemná a všechno to bylo super. :)
    Do Říma bychom se také jednou rádi podívali - i když s mojí averzí vůči teplu není léto zrovna nejvhodnější. Ale jednou tam musím, ty památky!

    OdpovědětVymazat