pondělí 11. června 2018

Recenze - Černé znamení

ÄŒerné znamení (Divotvůrce, #2)Oficiální anotace

Kellen opustil lid Jan'Tepu a v šestnácti letech se stal psancem. Teď se musí víc než kdy jindy spoléhat na svůj důvtip, aby přežil v zemi Sedmi písků. Chybí mu domov, rodina a Nephenie, kterou nepřestal milovat.

Pak se ale potká se Seneirou, dívkou se zavázanýma očima ukrývající velké tajemství. Společně s Ferius se rozhodnou pomoct, jenže v sázce je víc, než oba tuší. Moc černého stínu sílí a Kellen má podezření, že za vším stojí jeho vlastní lid.

Proč jsem si knihu vybrala?

Divotvůrce mne neskutečně překvapil. I když jsem z recenzí věděla, že to bude paráda, nevěděla jsem, že až tak taková. Nikdy nepohrdnu dobrou fantasy s propracovaným systémem magie a zajímavými postavami. A po tom cliffhangeru na konci jedničku jsem nemohla jinak, než se ihned po vydání pustit i do druhého dílu, jehož obálka je mimochodem vážně boží.

Něco málo k obálkám

Shadowblack

Obálky jsou jedna z věcí, které na téhle sérii miluji. Jsou stylizované do hracích karet. Jelikož modrou barvu miluji, líbí se mi obálka dvojky o chlup více než jednička. A Kellen je tu fakt badass! Další verze obálky není špatná, ale přeci jen... na tu origoš nemá.

Hodnocení

Po bouřlivých událostech prvního dílu je Kellen na útěku spolu s kočkoveverčákem Reichisem a Daromankou Farius. Na jeho hlavu je vypsaná vysoká odměna, a to není vše - navíc trpí strašlivým černým stínem. Život psance není až tak snadný, jak si mladý divotvůrce představoval. Po cestě ale potkává mladou dívku se zavázanýma očima, Seneiru, která skrývá obrovské tajemství. Černý stín je nebezpečnější, než Kellen tuší a brzy zjišťuje, že v bezpečí není ani město, odkud Seneira pochází. Spolu se svými přáteli se vydává na záchrannou výpravu, za kterou stojí neznámý pachatel. Dokáže Kellen epidemii zastavit, než bude příliš pozdě?

Výsledek obrázku pro shadowblack kellen
Černé znamení je druhým dílem z plánované šestidílné série z pera Sebastiena de Castella. Autor zasadil svůj příběh do fiktivního fantasy světa rozděleného na celou řadu zemí a království. Vládne tu magie, jejíž ovládnutí znamená mít moc. Platí to především v případě země, ze které pochází i hlavní hrdina. V prvním díle nás autor seznamoval se samotným světem a tím, jak vše funguje. Druhý díl je trochu výpravnějšího charakteru - hlavní hrdina je na útěku a autor se zaměřil především na jeho cesty a rozvíjení vztahů s jeho kumpány. Jak už název napovídá, Černé znamení se točí především kolem nemoci černého stínu. Osobně mi tenhle aspekt přišel jako jedna z nejzajímavějších věcí v prvním díle, takže jsem byla velmi spokojená. Kniha je velmi čtivá, napínavá a nepředvídatelná. Je vyprávěna v první osobě, z pohledu Kellena. Dalším plusem je, že se čtenáři dozví více o Daromanech a jejich kultuře.

"Kdo vlastně jsi?" zeptal jsem se ženy. 
"Pocestná na cestě bez konce. Průvodkyně bez cíle, ale nikdy ne ztracena. Následovnice, která nenásleduje nic než stezku před sebou. Jsem Cesta trnů a růží." 
Neměl jsem ani potuchy, co to všechno znamená, ale skutečnost, že její odpověď nedávala žádný smysl, mi prozradila, kdo byla, nebo spíš co byla. "Ty jsi Argosanka."

Další silnou stránkou celé série jsou její postavy a jejich rozvoj. V prvním díle to nebylo až tak patrné, ale v tom druhém můžeme sledovat, jak se nejen Kellen, ale i ostatní charaktery vyvíjejí. A je to boží. Osobně jsem si našeho hlavního hrdinu, Kellena, naprosto zamilovala. Líbí se mi fakt, že i přes vlivnou a silnou kouzelnickou rodinu toho Kellen moc neumí a musí se tedy spolehnout na nemagické zdroje. Čtenář má tak možnost se s ním daleko lépe sžít a pochopit, co prožívá. Navíc se také chová na svůj věk a je úžasné sledovat, co s ním život psance dělá. Dalším velkým plusem jsou postavy jeho společníků. Kočkoveverčák Reichis je neuvěřitelně vtipná postava, která příběh trochu odlehčuje. Daromanka Ferius je pak prototypem silné ženské hrdinky, která ukazuje, že to jde i bez magie. Setkáváme se i s novými postavami jako je třeba Seneira. Ta mi k srdci až tak nepřirostla, i když chápu její úmysly a doufám, že si k ní v dalších dílech najdu cestu.

A jaké jsou mé dojmy? Většinou se říká, že druhé díly jsou pouze výplňkové. Díky faktu, že je tahle série šestidílná, to o Černém znamení rozhodně neplatí. Sice se mi líbilo o chlup méně než jednička, i tak to ale byla pořádná jízda. Autor píše neuvěřitelně chytlavě a čtivě. Nemůžete se odtrhnout. Aspekt cestování mám v knihách ráda a ke Kellenovi a jeho bandě se to hodí. Děj byl nepředvídatelný a většinu událostí jsem neuhodla. Jsem ráda, že se autor více zaměřil i na vztahy mezi hlavní hrdiny. A bonus za Reichise. Chci ho taky jako parťáka!

Černé znamení bych doporučila všem, kteří hledají zajímavou a neotřelou fantasy s hlavním hrdinou, který není sice všemocný a do dokonalosti má hodně daleko, ale je alespoň uvěřitelný.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

1 komentář :

  1. Pěkná recenze, mě kniha/y také zaujaly, ale po zjištění, že se má jednat o čestidílnou sérii mé nadšení lehce opadlo. :))) Osobně fantasy nějak extra nevyhledávám, ale tohle se mi líbí moc. Až bude vydaných víc dílů, vrhnu se na to. :)

    OdpovědětVymazat