úterý 9. dubna 2019

(Foto)Recenze - Planetarium

PlanetariumOficiální anotace

Vítejte v Planetariu. Tohle muzeum má otevřeno, kdykoli se vám zachce. Za jeho branami na vás čeká pozoruhodná sbírka vesmírných těles od drobných ledových měsíců po obrovité galaxie. Jak velký je vesmír? Jak vznikl a jaká tajemství ukrývá? Račte vstoupit a prozkoumejte vesmír ve vší jeho velkoleposti.

Proč jsem si knihu vybrala?

Ze série Račte vstoupit do muzea mám doma už Dinosaurium, které bylo po grafické stránce absolutní pecka. A právě proto jsem si nemohla nechat ujít ani další publikaci, tentokrát o vesmíru. O vesmír a planety jsem se také zajímala už v dětských letech, takže bylo fajn si některé věci připomenout.




Listování 


Hodnocení

Planetarium je již pátým svazkem z velkoformátové řady Račte vstoupit do muzea, která vychází u nakladatlství Albatros. Autorem je Raman Prinja, profesor astrofyzik z University College London a ilustrace má na svědomí grafik Chris Wormell (který má na svědomí například obálku nejnovější knihy Phillipa Pullmana, Kniha prachu). Už před samotnou koupí je třeba počítat s tím, že si na knihy z této řady budete muset vyhradit více místa - svým formátem totiž totálně přesahují obyčejné knihy. Hlavním lákadlem je především dechberoucí grafické zpracování, které krásně doplňuje samotný text. Kniha je tak skvělým dárkem pro každého, kdo se chce něco přiučit, na druhou stranu se ale i rád podívá na pěkné obrázky. Osobně si myslím, že jsou knihy z této řady skvělým dárkem pro mladší ratolesti na základní škole.

Planetarium přichází se zbrusu novými informacemi týkajícími se vesmíru, sluneční soustavy, galaxií a planet. Jeho záběr je sice poměrně široký, na druhou stranu není výběr informací nikterak přehlcený. Na expozicích je velmi dobře vidět, že je autor odborníkem v oboru a dokázal vyselektovat pouze to zajímavé. Kniha je rozdělena do sedmi hlavních částí, které autoři nazývají galeriemi. Každá z nich se zaměřuje na samostatné téma a patří mezi ně tato: pohled na vesmír, Sluneční soustava, Slunce, Noční obloha, Hvězdy, Galaxie a Vesmír. Na konci publikace je i knihovna obsahující věcný rejstřík. Jak již název řady napovídá, každá stránka funguje jako samostatná expozice v muzeu - pod velkoformátovou fotografií najdete popisek k danému tématu. Pokud se o vesmír zajímáte, neměla by vám tato publikace rozhodně chybět v knihovničce. Když už ne kvůli obsahu, tak alespoň kvůli ilustracím.

A na závěr několik osobních dojmů, které jsem při prohlížení Planetaria měla. S řadou Račte vstoupit do muzea jsem se seznámila díky Dinosauriu, které jsem recenzovala před několika měsíci. A byla jsem nadšená. Právě proto jsem si nemohla nechat ujít ani Planetarium. Splnila se má očekávání? Na sto procent. Velmi oceňuji samotný obsah publikace, jelikož autor zahrnul všechna klíčová témata, která jsou dle mého názoru důležitá a pro čtenáře atraktivní. Mou nejoblíbenější části jsou bezesporu planety, jejichž ilustrace jsou prostě top. I když si na velkoformátové svazky moc nepotrpím, přesto to v sobě má jisté kouzlo. Do knihovny to sice nenacpu, na druhou stranu mohu mít obě knihy alespoň na výstavce mimo ni. Pokud ještě váháte o koupi, jděte do toho. Je to pecka.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti Albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzní kopie. 
Více o knize ZDE


A nakonec už nějaké ty slíbené fotografie, protože kvůli tomu tu jste, nebo ne? :)







Žádné komentáře :

Okomentovat