neděle 9. ledna 2022

Recenze - Přízraky noci

Oficiální anotace

Moggast – země, které vládne proslulý kníže Dragovit. O jeho temných praktikách kolují nejrůznější zvěsti, lidé však o nich hovoří jen šeptem v bezpečí svých domovů.

Princezna Lada je přesvědčená, že Dragovit stojí za únosem její starší sestry Kazi. Když se ji vydává zachránit, rozhodně nepočítá s tím, že hned při prvním střetu s nepřítelem zemře. Smrtka jí však učiní lákavou nabídku.

Lovec démonů Karden chce být slavný. Jeho vyhlídky byly mizivé, teď však dostal od Dragovita úkol, kterým by si mohl svůj sen splnit. Stačí knížeti přivést princeznu Ladu.

Potulná hudebnice Noa strávila polovinu života skrýváním. Když se jí naskytne příležitost pomstít se vrahovi její rodiny, knížeti Dragovitovi, ani na vteřinu nezaváhá.

Jaela život na malé vesnici nudí. Alespoň do dne, kdy v osadě propukne morová nákaza, a on musí utéct, aby ochránil svoji rodinu.

Čtyři hrdinové, jeden úkol. Každý je jiný, přesto je něco spojuje. Kdo z nich vyhraje a kdo skončí jako poražený? A jsou všichni takoví, jací se na první pohled zdají být?

Proč jsem si knihu vybrala?

Kolem Přízraků byl v době jejich vydání na bookstagramu poměrně velký humbuk. Díky tomu jsem se o jejich existenci dozvěděla. Slovanskou mytologii mám ráda, navíc jsem si dala za cíl číst více českých autorů, takže... to bylo jasné. 

Hodnocení

7 nejlepších citátů z PN, nofreeusernames
Temné praktiky moggastského knížete Dragovita jsou proslulé i v ostatních královstvích, v jeho vlastní zemi se o nich však jen šeptá a nikdo s nimi nechce mít nic společného. To se však brzy změní. Princezna Lada je přesvědčená o tom, že právě kníže unesl její sestru Kazi, a proto se rozhodne vydat na záchrannou výpravu. Při první příležitosti však zemře a pouze smlouva se Smrtkou by ji mohla zachránit. Lovec démonů Karden má jiné plány. Od knížete dostal za úkol Ladu přivést výměnou za slávu. Potulná hudebnice Noa se díky svému původu musela celý život skrývat a touží po jediném - po odplatě. Jael nikdy nepřemýšlel o nějakém dobrodružství. Život na vesnici ho nudí - tedy až do chvíle, kdy v ní vypukne morová nákaza a on je nucen utéct. Čtyři hrdinové, které spojuje jeden úkol. Dokážou se postavit Dragovitovi a zachránit Moggast před jistou záhubou?

Přízraky noci jsou debutovým young adult fantasy románem Kateřiny Ševčíkové, kterou můžete znát jako autorku povídky Hra ozvěny ze sborníku DivergentCzech. Jde o standalone, příběh je tedy ukončený. Kniha je inspirovaná slovanskými mýty a pověstmi, což je poměrně příjemná změna. I když v poslední době vychází čím dál více knih s podobnou tématikou, Přízraky se toho zhostily na výbornou. Kromě tradiční mytologie jsou tu totiž i postavy inspirované pověstmi, jmenovitě Krokovy dcery, Bivoj a další. Kniha je doporučována milovníkům Šesti vran, s čímž na jednu stranu souhlasím. Příběh je totiž koncipován velmi podobně. Čtyři vypravěči, kteří ze začátku sledují vlastní zájmy a postupem času se jejich cesty setkají. Navíc mají i podobný cíl. Z toho důvodu je ze začátku tempo trošku pomalejší. Autorka čtenáře nejprve seznamuje s postavami, světem a tím, jak vše funguje. Postupem času ale děj nabírá na obrátkách, přidává se i nějaká ta akce a na pozadí je i nějaká ta romantika

Ale to už dcera knížete padala k zemi. Když s mlasknutím přistála do rozdusaného bláta, nevěřícně pohlédla na konec šípu, jenž jí trčel přímo ze středu hrudi. 

7 nejlepších citátů z PN, nofreeusernames

Postavy
jsou stěžejním pilířem celého příběhu, a proto si na nich dala autorka vážně záležet. Mít více vypravěčů je vždy riskantní, jelikož ne každý musí čtenáři sednout, a pokud je to naprostá většina, může to kompletně zkazit čtenářský požitek. V Přízracích je to naštěstí právě naopak. Princezna Lada je svéhlavá, tvrdohlavá a odhodlaná zachránit svou sestru. Navíc má dar vidění do budoucnosti a hned v první kapitole umře. Už jen to z ní dělá zajímavou a nevyzpytatelnou postavu, s kterou je třeba počítat. Lovce démonů Kardena jsem sice ze začátku nemusela, postupem času si mě ale získal. Navíc díky němu mají čtenáři možnost poznat říši démonů. Mou největší oblíbenkyní byla hudebnice Noa, která skrývá tajemství o svém původu. I když na první pohled působí křehce, je to nadaná bojovnice s jediným cílem - zabít knížete. Vesničana Jaela jsem měla ráda nejméně. I když jsem chápala jeho pohnutky, cestu jsem si k němu nenašla. Dohromady tvoří tahle čtyřka poměrně povedené kombo.

Nakonec mé vlastní dojmy. V minulém roce jsem měla v plánu dát šanci více českým autorům, protože upřímně... skoro je nečtu. Což je v některých případech fakt škoda. Slovanskou mytologii mám navíc moc ráda a ve YA fantasy mi přijde dost osvěžující, takže proč ne? Ze začátku jsem byla z knihy dost rozpačitá a dost jsem se trápila, protože jsem se nemohla začíst a první polovina byla absolutní nuda. Postupem času jsem si ale k postavám našla cestu, rozjelo se to a začalo mne zajímat, co se s nimi stane. Přízraky rozhodně mají potenciál, který se dle mého názoru dal využít ještě víc, ale jinak super. Kdybych toho neměla v žánru tolik načteno, byla bych z toho absolutně vedle. Až na Jaela mne všechny postavy zajímaly a i když se mi nelíbil konec, hodnotím to vlastně kladně. Na poli české young adult s podobnou tematikou jde rozhodně o nadprůměrný kousek a jsem si jistá, že nadchne hodně lidí. 

Přízraky noci bych doporučila všem, kteří hledají zajímavou young adult inspirovanou slovanskou mytologií a legendami s partou různorodých hrdinů. 

Celkové hodnocení: 3.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 

Více o knize ZDE


Zdroje:

Anotace a obálky

Žádné komentáře :

Okomentovat