neděle 20. března 2022

Recenze - Polaris

Oficiální anotace

Sophie a její parta se po důležité misi vrací zpět domů a na Foxfireskou akademii. Odchod jednoho z nich k Nespatřeným zapříčinil mezi kamarády napětí a nejistotu, zda si mohou ještě důvěřovat. Rada je zaměstnána hrozbou války a když se objeví informace o hrůzném projektu zvaném Iniciativa Polaris, nebezpečí ještě narůstá.

Sophie, Biana, Fitz a Dex se společně s Černou labutí snaží rozklíčovat tajemný symbol související s Nespatřenými. Jenže ti, provázeni chaosem a zlobou, se zdají být vždy o krok napřed. Podaří se elfům vrátit do Ztracených měst klid a mír a zastavit Iniciativu Polaris dřív, než dojdou její děsivé plány završení?

Proč jsem si knihu vybrala?

Další díl Strážců bych si nenechala ujít ani za nic! Nic víc říkat nemusím, ne?

Hodnocení

Group portret by Laura Hollingsworth
Ztráta přítele bolí. A o to více, když se přidá k nepřátelům. I když jsou za tím dobré úmysly, Sophie a její partu kamarádů to hluboce zasáhne. A rozhodně ne v dobré chvíli. Společenství elfů je jen krok od války a je jen na Radě, aby tuhle nepříznivou situaci vyřešila. Nikdo ve Ztracených městech není v bezpečí. Objevují se také zprávy o znepokojivém projektu Iniciativa Polaris, který by mohl mít pro elfy fatální následky. Je jen na Sophii a jejích kamarádech, aby se pustili do boje s Nespatřenými a stihli odhalit hrozbu dřív než bude příliš pozdě...

Polaris je pátým dílem ve fantasy sérii Strážci ztracených měst z pera Shannon Messenger. I když se příběh ze začátku tvářil jako čtivo pro děti, s každým dalším dílem se posouvá směrem ke starším čtenářům. Užije si ho tak každá věková kategorie a každý si v něm najde něco jiného. S tím souvisí i varování nad některými vážnějšími tématy, které se autorka rozhodla do knihy zapracovat - rodinné násilí a zneužívání (mentální), vražda, mučení, pokusy na lidech a pár dalších. Rozhodně tedy nejde o lehké čtení, jak se může na první pohled zdát. Troufám si ale říci, že ve svém žánru je série jednou z nejlepších z toho, co můžete na českém trhu najít. Autorčin styl psaní je poutavý, velmi čtivý a okamžitě vás vtáhne do děje. Dočkáte se spousty nečekaných zvratů, akce, napětí a hádanek. 

"Něco je špatně. Hodně špatně."

Sophie netušila, co ho mohlo tak vyděsit. A pak to uviděla. Rudé stříkance na jedné z pastvin. Podobné skvrny na další. Čerstvá krev.

Symbol Polaris 

Další výhodou série je fakt, že autorka na svých postavách neustále pracuje, což se o hodně dílech říct nedá. Hrdinové se rozvíjí úměrně s věkem a schopnostmi, které jim byly dány do vínku. Neustále jsou však stavěny do situací, které by ve svém věku vůbec řešit neměli. Některé z nich jsou velmi traumatizující a vybírají si svou oběť. Hlavní hrdinka Sophie si prošla peklem a neustále musí bojovat o své místo ve společnosti a zároveň žít s faktem, že je výsledkem genetického experimentu. Svůj prostor dostávají i její nejbližší přátelé - Fitz, Dex, Biana a nově i Lin s Tamem. Keefe je kapitolou sám o sobě. Pokud jste četli předchozí díl, tak víte. Čtenáři se také mají možnost dovědět něco nového o všech ostatních postavách - ať už o Černé labuti, Nespatřených, Radě elfů či ostatních rasách. Romantika je stále jen v téměř neexistujících náznacích, ale věřím, že se tak za dva tři díly dočkáme. 

Nakonec mé vlastní dojmy. Nepřestává mě překvapovat, jakým směrem se autorka vydává. Ale líbí se mi to! I když nejsem velkým fanouškem dlouhých knih, Polaris jsem zhltla na jedno posezení. Shannon Messenger umí čtenáře vtáhnout do děje hned na samém začátku a nepustit ho. Chtěla bych vyzdvihnout především Keefovu vnitřní rozpolcenost, kterou Messenger popisuje tak realisticky, že máte pocit, že Keefa osobně znáte a víte, co se mu honí v hlavě. Nedokážu dopředu vůbec říci, kterým směrem se série teď vydá, až tak nepředvídatelná je. Nezbývá než doufat, že u nás vyjde v překladu i zbytek série, je to pecka.

Není to tak dlouho, co jsem se rozvášnila v recenzi čtvrtého dílu Nespatřeni. Ale já za to fakt nemůžu! Ta série je prostě s každým dalším dílem lepší a lepší! Polaris jsem měla možnost si přečíst díky internetovému knihkupectví Megaknihy ve spolupráci s nakladatelstvím Ocelot. O kvalitě série hovoří nejen moje nadšená recenze, ale také fakt, že na webu knihkupectví se Polaris umístila ve své kategorii dokonce v Top 10. Pokud se také toužíte spolu se Sophií a jejími přáteli ponořit do říše elfů a tajných organizací, můžete si celou sérii koupit exkluzivně na webu Megaknih, a to dokonce s dopravou zdarma. Venku je již 5 dílů, plánovaných je jich momentálně minimálně 10. Recenzi na předchozí díly si můžete přečíst zde: Strážce ztracených měst (1), Exilium (2), Věčnoplamen (3), Nespatřeni (4).

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Zdroje:

Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat