Stránky

čtvrtek 6. července 2023

Recenze - Šest rudých jestřábů

Oficiální anotace

Šiori, jediná princezna Kiaty, má tajemství. V jejích žilách koluje zakázaná magie. Obvykle ji dobře skrývá, ale ráno v den zásnubního obřadu se Šiory přestane ovládat. Její chyba se zprvu zdá být šťastnou náhodou, která předejde nechtěné svatbě, ale zároveň upoutá pozornost Raikamy, její nevlastní matky.

Raikama má vlastní temnou magii a mladou princeznu vyžene, promění její bratry v jeřáby a varuje Šiori, že o tom nesmí nikomu říct, protože s každým slovem, které jí unikne ze rtů, jeden z jejích bratrů zemře.

Šiori, bez hlasu a sama, pátrá po svých bratrech a na své cestě odhalí spiknutí, jehož cílem je ovládnout trůn - spiknutí, které je ještě zvrácenější a proradnější, lstivější a složitější než Raikamina zrada. Jedině Šiori může dát království do pořádku, ale aby to dokázala, musí důvěřovat právě tomu chlapci, za kterého tak tvrdě bojovala, aby si ho nevzala. A musí přijmout magii, kterou se celý život učila zadržovat - bez ohledu na to, co ji to bude stát.

Proč jsem si knihu vybrala?

Mytologie a fantasy? Ano, prosím. Od Elizabeth Lim jsem navíc kdysi už něco četla, takže jsem byla dost zvědavá, kam se za tu dobu posunula. A ta obálka? Haló? Nádhera.

Hodnocení

Kiatská princezna Šiori žila celý svůj bezstarostný život v luxusu a největším strašákem pro ni byl domluvený sňatek s cizím princem. I ona však skrývá tajemství, o kterém se nikdo nikdy nesmí dozvědět. Ovládá zakázanou magii, jejíž užití by mohlo mít pro celou nedozírné následky. Přesto však upoutá pozornost své macechy Raikamy, která vládne svou vlastní temnou magií. Ta Šiori prokleje kletbou, která jí zakazuje pronést byť jen jediné slůvko a jejích šest bratrů promění v jeřáby a všechny je vyhostí. Princezna se tak ocitá úplně sama, bez hlasu a skrytá před zraky všech, kteří se ji snaží najít. Šiori čeká velmi trnitá cesta - odhalit spiknutí své macechy, ovládnout zakázanou magii, najít bratry a zlomit kletbu, která je spoutala.

Šest rudých jeřábů je prvním dílem plánované dilogie z pera Elizabeth Lim. Jedná se o volný retelling silně inspirovaný východní mytologií. Autorce se však i tak podařilo vytvořit zajímavý a imersivní fantasy svět se svým vlastním systémem magie, historií a mýtickými bytostmi jako jsou draci, démoni a další. Kniha je velmi čtivá a okamžitě vás vtáhne do děje, a to především díky kratším dynamickým kapitolám a autorčině osobitému stylu psaní. I když na první pohled působí velmi pohádkově, nenechte se zmást. Jeřáby mají velmi temný nádech, který pocítíte už od prvních stránek spolu s hlavní hrdinkou. Ještě více ho pocítíte v kontrastu s princezninou nevinnou a bezstarostnou povahou, která je však velmi rychle konfrontována s drsnou realitou. Příběh je místy velmi akční, graduje v těch správných momentech a nechybí zde ani romantická linka a plno nečekaných zvratů. Raději také varuji před tím, že se zde objevuje i velmi hrubé zacházení a ponižování žen, což by slabším povahám mohlo vadit. 


Postavy jsou kromě světa bezesporu jednou z nejzajímavějších částí celé série. Největší prostor dostává Šiori, kiatská princezna, která od začátku knihy urazila dlouhou cestu a vývoj její postavy patřil k mým nejoblíbenějším částem. Šiori začíná coby nevinná a svéhlavá dívka, která však velmi brzy přichází o všechny iluze a na vlastní kůži pociťuje, že život za hradbami hradu je nelítostný a lidé v nehostinných částech země žijí ve velmi nuzných podmínkách. Šiori se však nevzdává, což je jedna z jejích nejlepších vlastností. Ani její schopnosti nejsou nic extra. Princezna je totiž neumí ovládat a jejím jediným úspěchem je papírový ptáček Kiki, kterému vdechla život. Další zajímavou postavou je princeznina nevlastní matka Raikama, která sice působí celou knihu jako záporák, skrývá v sobě ale mnohem víc. A samozřejmě nesmím opomenout i dvě výrazné mužské postavy - zvědavého dračího princezna a Šiorina snoubence. 

Nakonec mé vlastní dojmy. Nebudu lhát, do knihy jsem šla s naprosto nulovým očekáváním. Před pár lety jsem od autorky četla Spin the Dawn, která měla sice skvělou atmosféru, přesto mě však spíše zklamala. I tak jsem ale Jeřábům dala šanci, a jsem za to neskutečně ráda. Bezesporu jedna z nejlepších knih, které jsem za letošek četla. A to nepřeháním. Neskutečně čtivé, plné mýtických bytostí a Východu, který je cítit z každé stránky. Skvělá je i hlavní hrdinka, která prochází neskutečným vývojem. A i když jde o retelling, pohádkové na tom není vůbec nic. Šiori celou knihu musí bojovat o holý život, což příběhu přidává na realističnosti. Jsem tedy více než nadšená a už se nemohu dočkat, až vyjde pokračování, protože tohle je něco, co rozhodně chcete číst. 

Pokud jste fanoušky mytologie a fantasy, nemělo by vám Šest rudých jeřábů uniknout. Sama jsem byla až překvapená, jak mě kniha pohltila a nepustila až do samotného konce. Měla jsem možnost si ji přečíst v rámci spolupráce s nakladatelstvím Ocelot a internetovým obchodem Megaknihy a rozhodně nelituji! Před pár lety jsem měla možnost si od autorky přečíst Spin the Dawn, která mne příliš neoslovila. Jeřáby však kromě kromě netradičního fantasy světa inspirovaného východní mytologie nabízí i silný příběh o nezlomné dívce, rodinných poutech a dracích a démonech. Pokud jsem vás dostatečně nalákala, můžete si knihu objednat přímo z webu Megaknih s poštovným zdarma

Celkové hodnocení: 5 z 5 hvězdiček

Zdroje:

Anotace a obálka


Žádné komentáře:

Okomentovat