Stránky

čtvrtek 7. září 2023

Recenze - Čarodějka - Šepot kouzel

Oficiální anotace

Někomu jdou stíny v patách, někdo v nich žije. Fantasy ve stylu hitu Kouzla rodu Thornů.

Osmnáctiletá Eira Landanová je nejzavrhovanější učnicí v Čarodějné věži. Stále ji dusí srovnávání s jejím starším bratrem, šepot magie i vzpomínky na nehodu, během níž zabila člověka. Její život se zcela změní, když se rozhodne zúčastnit Turnaje pěti království. Postupně získá pozvání na císařský dvůr, objeví v sobě talent pro zakázanou magii a sblíží se s pohledným elfím vyslancem. Jenže minulost nezapomíná a nic není bez rizika. Obzvlášť ne tento turnaj, se kterým má kdosi temné úmysly...

Proč jsem si knihu vybrala?

Elise Kova je jednou z mála autorek, které znám už dlouho, ale nikdy jsem od ní nic nečetla. Její knihy na mě vždy mrkaly na Amazonu, nikdy jsem se ale nedokopala k tomu si nějakou přečíst. Což je celkem škoda, jelikož jde o poměrně chválenou autorku. Nicméně pro mě bylo obrovským překvapením, že jí něco vyjde i u nás. Ideální příležitost, jak okusit to, čemu jsem se celé roky vyhýbala. 

Hodnocení

Art by Marie Magny

Eira Landanová žila celý svůj ve stínu svého staršího bratra. Celá Čarodějná věž ji také zavrhla po strašlivé nehodě, během které dívka nezvládla svou magii a zabila člověka. Jedinou útěchou nachází Eira v knihách o tajemném kontinentu Meru, na kterém žijí elfové. I ona doufá, že se tam jednoho dne podívá. A nemusí čekat dlouho. Její království se rozhodne pořádat Turnaj pěti království, jehož vítězům se poštěstí se na elfí kontinent dostat. Eira se i přes zákaz své rodiny rozhodne zúčastnit. Kdo jiný by se měl do Meru podívat než právě ona? To ale ještě netuší, že někdo na pozadí hýbá nitkami a rozhodně nemá čisté úmysly...

Šepot kouzel je prvním dílem dosud čtyřdílné fantasy young adult série Čarodějka z pera Elise Kovy, kterou můžete znát především ze zahraničí (Deal with the Elf King). Odehrává se ve stejném světě jako její další série, Air Awakens, není ji ale nutné číst k pochopení děje Čarodějky. Na začátek rozhodně nečekejte žádný propracovaný fantasy svět. Autorka se rozhodla jít spíše cestou postupného odhalování, čtenáři tak vše objevují spolu s hlavní hrdinkou. Přesto už na začátku naznačuje poměrně zajímavý systém magie, která stojí na elementech. Její styl psaní je velmi čtivý a dynamický, napomáhají k tomu i krátké kapitoly. Není tedy čas se moc nudit, akce a napětí se střídá s pomalejšími částmi, které rozvíjejí svět a lore. V žánru YA nejde o nic originálního - klasická fantasy romantika s magií, ve které je patrná inspirace jinými knihami. Knize to ale rozhodně neškodí, jelikož stále zůstává zábavná a čtivá. Šepot kouzel je mimojiné také Humbook Tipem.

"Kdy se o mě přestaneš bát a začneš se soustředit na sebe?"

"Až ti budu moct věřit, že zase náhodou někoho nezabiješ!"

Dalším důležitým bodem jsou postavy. Nejvíce prostoru dostává naše hlavní hrdinka - osmnáctiletá Eira Landanová. Nemůžu říct, že bych si ji vyloženě oblíbila, rozhodně ale nebyla otravná. Eira je prototypem vyvolené, kterou všichni zavrhovali. Dost zajímavým prvkem mi přišel fakt, že před x lety díky svým nezvládnutým schopnostem někoho zabila. To se v young adult až tak často nevidí. Dalším plusem jsou i její vztahy s její rodinou, která do popředí vždy stavila jejího staršího bratra. Místy byly jejich interakce velmi frustrující - snaha kontrolovat Eiru byla až moc. Vedlejší postavy dostávají o daleko méně prostoru, a díky svižnosti děje nejsou ani příliš rozvinuté, což se doufám zlepší v dalších dílech. Je tu i nějaká ta romantika, a to rovnou pomyslný milostný trojúhelník. Nejsem si úplně jistá, kterému z chlapců fandím, ani jeden z nich mi ale nevadil. 

Nakonec mé vlastní dojmy. Popravdě jsem od Šepotu kouzel dostala přesně to, co jsem čekala. Zábavnou young adult fantasy, u které nebudu muset tolik přemýšlet a odpočinu si. Pokud máte za ty roky načteno tolik jako já, tak vás překvapí jen máloco. Občas to ale není ani potřeba. Čtení Čarodějky jsem si velmi užila - bezmála tři sta stran mi uteklo během jednoho - dvou odpolední. Jsem si jistá, že si kniha najde spoustu fanoušků především mezi mladšími čtenáři, kteří v žánru nemají ještě tolik načteno. A navíc ta obálka? Haló? To chcete mít v knihovničce.

Šepot kouzel bych doporučila všem, kteří hledají zábavnou a nenáročnou young adult fantasy se spoustou magie, turnajem a elfy. 

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Za poskytnutí reading copy děkuji společnosti Albatrosmedia.cz.

Knihu si můžete koupit ZDE.

Zdroje:

Anotace a obálka 



Žádné komentáře:

Okomentovat