Stránky

sobota 27. ledna 2024

Recenze - Magie zalitá jedem

Oficiální anotace

Vdechněte vůni magie skrytou v čaji...

Jediné, co je pro Ning horší než ztráta matky, je vědomí vlastní viny. To ona nevědomky uvařila jedovatý čaj, který matku zabil - jedovatý čaj, který teď hrozí připravit o život i její sestru Šu. Když se Ning doslechne o soutěži, která má najít nejlepšího šen-nung-š’ - mistra starobylého a magického umění přípravy čaje -, vydá se do císařského města, aby se jí zúčastnila. Vítěz získá od princezny laskavost, která může být pro Ning jedinou šancí, jak zachránit sestře život.
Ale mezi zrádnými soutěžícími, krvavou dvorskou politikou a záhadným (a pohledným) chlapcem se šokujícím tajemstvím může být ve skutečnosti v největším nebezpečí právě Ning.

Proč jsem si knihu vybrala?

Ta obálka... Přesně to byl důvod, proč jsem si téhle fantasy všimla. Nebudu lhát, upoutat mě je velmi jednoduché. Navíc ten název? Sold. 

Hodnocení

Ning by Cassberrie
Ning stále sžírá pocit viny z toho, že uvařila otrávený čaj, který zabil její matku. To samé teď hrozí i její sestře Šu. Jedinou nadějí na záchranu sestry je získání laskavosti samotné princezny. Tu ale dostane pouze vítěz soutěže magické přípravy čaje - nový dvorní šen-nung-š’. Ning se proto vydává na královský dvůr. Sama ale netuší, co na ni čeká. Zrádní soutěžící, dvorská politika a intriky a tajemný cizinec, který stojí za otráveným čajem. Mimoto se také dívka setkává s pohledným, ale záhadným cizincem skrývajícím nebezpečné tajemství. Podaří se Ning ustát krvavou vřavu a pomocí svých schopností vyhrát princezninu laskavost?

Magie zalitá jedem je prvním dílem z plánované dilogie z pera Judy I. Lin. Stejně jako další knihy vycházející v poslední době je také ona inspirovaná asijskou kulturou a lorem, v tomto případě především tradiční přípravou čaje, která hraje velmi důležitou roli v celém příběhu a je spojena s poměrně dost originálním a fascinujícím systémem magie. Dalším důležitým aspektem je soutěž o místo dvorní šen-nung-š, což je mistr magického umění přípravy čaje. Pokud tedy máte rádi knihy s aspektem "battle royale", jste tu dobře. K tomu patří i intriky a politikaření, které autorka zvládla na výbornou. Nesmí chybět ani nějaká ta romantika probíhající na pozadí. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a dokáže vtáhnout do děje. Co se týče nějaké akce a napětí, v tradičním pojetí nějakých bojů je jich pomálu, napětí je spíše gradováno ve formě samotné soutěže a úkolů, kterým hlavní hrdinka musí čelit. 

Napiji se vroucího čaje dřív, než stihne vychladnout a nechám ho sebou protékat. Okamžitě mě celou protkne magie, tak snadno jako umí slunce protknout mraky.
Ning by Cassberrie
Postavy
jsou dalším důležitým aspektem, na který nesmíme zapomenout. Osobně mi sice hlavní hrdinka Ning moc nesedla, rozhodně to ale není žádná hloupá husička. Naopak. Ning je inteligentní a vynalézavá a rozhodně se nebojí své schopnosti ukázat. To platí i o vedlejších postavách. Hlavní love interest mě sice také nijak nezaujal, ke svému protějšku se ale docela hodil.

Nakonec mé vlastní dojmy. Ač jsem knih s asijskou tematikou v poslední době četla poměrně dost, stále mě to baví. A Magie zalitá jedem rozhodně nezklamala. Viděli jste tu obálku? Už jen proto jsem ji musela mít. Abych ale nepředbíhala... Od příběhu jsem dostala přesně to, co jsem chtěla. Velice originální a zajímavý fantasy svět postavený na magii přípravy čaje, s kterou jsem dosud neměla možnost se nikde setkat, a to jsem toho četla fakt hodně. Dále soutěž, ve které rozhodně šlo o život. A nakonec i fakt, že ač tam byla romantická linka, byla spíše na pozadí a nekřížila se s hlavní linkou. A rozuzlení? Navnadilo mě ihned na druhý díl!

Magii zalitou jedem jsem měla v hledáčku už hodně dlouho především díky té nádherné obálce. Proto mne velmi příjemně překvapilo, když kniha vyšla v překladu u nakladatelství Ocelot. Díky nim a internetovému knihkupectví Megaknihy jsem měla možnost si v rámci spolupráce i přečíst, za což neskutečně děkuji! A proč byste po téhle nádheře měli sáhnout i vy? Judy I. Lin si pro vás připravila neskutečně zajímavou a originální podívanou točící se kolem magie přípravy čaje. Že jste nic takového ještě nečetli? Správně! K tomu všemu dostanete ve stejném balíčku tajemného a pohledného cizince, dvorské intriky, nezlomná rodinná pouta a mnoho dalšího! Na webu Megaknih navíc teď můžete knihu zakoupit za výhodnou cenu i s poštovným zdarma!

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Zdroje

Obálka a anotace 

1 komentář:

  1. O titulu už jsem slyšela, ale nečetla, každopádně to zní jako něco, co by za to stálo, takže díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat