Stránky

neděle 21. ledna 2024

Recenze - Naše bouřlivé konce

Oficiální anotace

Píše se rok 1927 a Šanghaj se chvěje na okraji revoluce.

Poté co Juliette obětovala svůj vztah s Romou, aby ho uchránila před smrtí, stala se z ní dívka na válečné stezce. Stačí jeden špatný pohyb a její bratranec si uzme místo dědice Šarlatových. Jedinou možností, jak zachránit kluka, kterého miluje, před hněvem svého gangu, je zařídit, aby toužil po její smrti za to, že chladnokrevně zavraždila jeho nejlepšího přítele. Kdyby byla Juliette skutečně vinna zločinem, který Roma věří, že spáchala, nejspíš by bylo jeho odmítnutí méně bolestivé.

Roma se pořád nemůže vzpamatovat z Marshallova úmrtí a jeho bratranec Benedikt s ním sotva promluví. Roma ví, že je to všechno jeho chyba, že si znovu vpustil nemilosrdnou Juliette zpátky do života, a je odhodlaný věci napravit – i kdyby to znamenalo zabít dívku, kterou stejně nenávidí jako miluje.

Pak se ve městě objeví nové smrtelné nebezpečí, a i když tajemství Juliette a Romu rozdělují, musí spolupracovat, pokud chtějí tuhle hrozbu jednou pro vždy ukončit. Šanghaj už je v bodu zlomu: šepoty o občanské válce jsou každým dnem hlasitější a nadvláda gangů čelí hrozbě úplného konce. Roma a Juliette musí odložit své rozbroje a bojovat s monstry i politikou. Ale pořád nejsou připraveni na tu největší hrozbu vůbec: jak ochránit své srdce před tím druhým.
Proč jsem si knihu vybrala?

První díl jsem si neskutečně užila, a tak by nemělo být překvapením, že jsem sáhla i po pokračování. A co se mi na celém příběhu vlastně tak líbilo? Super dynamika mezi oběma hlavními hrdiny, netradiční prostředí Šanghaje a prostředí gangů.

Hodnocení

Art by Sara Mirza
Šanghaj se nachází na okraji revoluce. Juliette obětovala vše pro to, aby si udržela své místo dědičky gangu Šarlatových, dokonce i vztah s dědicem nepřátelského gangu, Romou. Nafingovala i smrt jeho nejlepšího přítele Marshalla, aby ji začal nenávidět. Roma je stále zdrcený smrtí svého nejlepšího kamaráda a je odhodlaný se své lásce pomstít, i kdyby to znamenalo, že ji bude muset zabít. Ani jeden však netuší, že v ulicích města panuje neklid a schyluje se k něčemu daleko většímu než jsou oni dva a jejich gangy. Občanská válka je na spadnutí a aby toho nebylo málo, znovu se objevují monstra. Dokáží se mladí milenci povznést nad minulost a spojit síly, aby zachránili své nejbližší?

Naše bouřlivé konce jsou druhým a závěrečným dílem dilogie z pera Chloe Gong. Navazují přesně tam, kde skončila jednička a opět s sebou přináší hned několik vypravěčů, kteří se pravidelně střídají. A nejedná se jen o ústřední dvojici, ale i jejich nejbližší jako jsou třeba Benedikt, Marshall či Rosalind. Oproti prvnímu dílu má kniha o poznání pomalejší tempo a točí se především okolo politických manévrů komunistické strany a krvavé vendetty, kterou za sebou zanechala "vražda" Marshalla. I přesto je kniha svižná, dynamická a čte se jedna báseň. Samotné vyvrcholení a finále je pak napínavé a akční a přichází s poněkud netradičním koncem. Pořád se jedná o retelling na Romea a Julii, takže si můžete některé aspekty domyslet, autorka však přišla se zajímavým a netradičním zpracováním.

"Raději bych, aby celý svět nemusel lehnout popelem pokaždé, když si vy dva vyberete jeden druhého."
Juliette by Sara Mirza
Na postavách a jejich vztazích celý příběh prakticky stojí. Ač měli čtenáři ústřední dvojici možnost poznat již v prvním díle, autorka se na oba milence zaměřila i v závěru celé série. Jejich vztah se totiž neustále vyvíjí na základě právě probíhajících událostí. Milovníci romantiky si ale přijdou na své, pár pěkných a místy až spicy scén tu najdete. Svůj prostor dostávají i vedlejší postavy v čele s Benediktem, Rosalind, Kathleen a Marshallem. 

A nakonec mé vlastní dojmy. Splnil druhý díl moje očekávání? Ano. Byl lepší než jednička? Asi ne. Ač bylo téma občanské války hodně zajímavé, osobně se mi daleko více líbila epidemie viru v čele s monstry. To je ale pouze věc preferencí. Našim bouřlivým koncům nemám vlastně co vytknout. Bavila jsem se od začátku do konce, postavy mě nijak vyloženě neštvaly, romantika byla příjemná a nenucená a závěr se dle mého názoru autorce moc povedl. Jde tedy o velmi povedené pokračování, které máte za pár odpolední přečtené. 

Naše bouřlivé konce bych doporučila všem, kteří hledají drsný příběh z prostředí o dvou nepřátelích, kteří se do sebe i přes nepřízeň osudu zamilovali.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje

Žádné komentáře:

Okomentovat