Stránky

neděle 28. dubna 2019

Recenze - Zmizení Sáry Lindertové

Zmizení Sáry LindertovéOficiální anotace

Mysteriózní detektivka od vítězky literární soutěže Hvězda inkoustu.

Jednoho podzimního večera vešla bezproblémová studentka Sára Lindertová do metra a víckrát ji nikdo neviděl. Hlavní vyšetřovatel Richard Ehler spojuje Sářino zmizení se starým případem, který mu ani po letech nedá spát. Po dívce pátrá i její sestra Klaudie a Sářin přítel Oliver. Oni i policie vědí, že neodešla dobrovolně. A není jediná. V metru totiž začíná mizet stále více lidí. Klaudie je přesvědčená, že hluboko pod městem žije neviditelné zlo...

Proč jsem si knihu vybrala?

Sáru Lindertovou jsem vlastně ani číst neplánovala. Až do albatrosí merendy jsem ani neměla ponětí, že něco takového vůbec vychází. Tudíž to byla pouhá náhoda, ale jsem neskutečně ráda, že jsme právě díky merendě dostali možnost si knihu v předstihu přečíst. Anotace totiž zněla naprosto božsky!

Něco málo k obálce

K obálce můžu říct jen jedno - wow. I když jsem knihu viděla zatím jen v reading copy, obálka je naprosto nádherná. Asi víte, že k českým obálkám nemám až takovou důvěru, ale tady před grafiky smekám. Je to obálka světového kalibru.

Hodnocení

Zdroj
Podivná zmizení v metru, která spolu na první pohled nesouvisí... Sáru Lindertovou, bezproblémovou studentku s bytem, přítelem a sny do budoucna, by nikdy nenapadlo, že bude další... Sářina sestra Klaudie si z toho večera, kdy její sestra zmizela, nic nepamatuje. Odnesla si z něj pouze zkrvavené oblečení a otisk ruky na těle. I když si se Sárou nikdy nebyly blízké, i přesto se s jejím přítelem Oliverem pouští do pátrání, stejně jako vrchní vyšetřovatel Ehler, kterému je podivné zmizení až děsivě povědomé... Sára ale není jediná, kdo zmizel. Brzy se k ní přidávají další oběti a je jen otázkou času, kdy se neznámé zlo vynoří na povrch. Podaří se Klaudii a jejím přátelům odvrátit katastrofu dřív, než bude pro všechny pozdě?

Zmizení Sáry Lindertové je standalone fantasy román pro mládež, který má na svědomí Kateřina Šardická, která s ním v letošním roce vyhrála první místo v literární soutěži Hvězda inkoustu, kterou pořádá nakladatelství Fragment (v loňském roce byla vítězkou Alžběta Bílková s knihou Z kouře a kamene). Příběh je zasazen do fiktivního světa, který ale velmi připomíná současnou Prahu, především co se metra týče. Právě metro hraje v knize klíčovou roli, a proto bych chtěla dopředu varovat všechny, kteří se těchto prostor bojí nebo mají lehkou klaustrofobii - některé části příběhu se v něm i odehrávají, a je dost pravděpodobné, že po dočtení budete mít strach tam vůbec vkročit. I když jde o fantasy příběh, má v sobě i prvky detektivky a mystery. Společně s hlavními hrdiny totiž čtenář pátrá po tom, proč vlastně Sára zmizela, a co se nachází v podzemí. Autorčin styl psaní je neskutečně čtivý a nikdy bych neřekla, že jde o autorčinu první knihu, která jí vyšla. Nedoporučuji číst v noci, jelikož se jí povedlo vytvořit dokonale mrazivou atmosféru, ze které budete pěkně paranoidní a budete se neustále otáčet.

Nedokázala od umírajícího ptáka odvrátit oči, ten pohled ji fascinoval a děsil zároveň. Potom se stalo několik věcí najednou. Zvedl se silný vítr, který jí strhl šálu z krku, světla ve stanici varovně zablikala a pohasla. Nástupiště se ponořilo do neproniknutelné tmy. Když se zářivky jen o pár vteřin později znovu rozsvítily, Sára Lindertová byla pryč.

Co se týče postav, autorka si s nimi velmi pěkně pohrála a dokázala vytvořit hrdiny, s kterými se čtenář může sžít a soucítit s nimi - jsou velmi reální, někdy je to až děsivé... I když se vše točí kolem Sáry Lindertové, větší prostor dostává její sestra Klaudie, která celý příběh vyšetřuje. Klaudie byla zajímavou hlavní hrdinkou - i když se Sárou nikdy neměly moc blízký vztah, i tak se do vyšetřování pustila a šla si za svým. Pak tu máme Sářina přítele Olivera, kterého jsem osobně neměla vůbec ráda, jelikož mi jeho charakter fakt nesedl. Mým oblíbencem se ale stal vyšetřovatel Ehler, který je sice už postarší, i tak mne ale bavila jeho inteligence a dedukce, které velmi pomohly celému vyšetřování. Mým dalším favoritem byl bezdomovec Adam, který se sice v příběhu objevil až později, byl ale stokrát snesitelnější než Oliver.

art,beautiful pictures,train,subway,creepy
Zdroj
A nakonec tu mám vlastní dojmy, které vás zajímají asi nejvíc. Nebudu lhát, od knihy jsem vůbec nic nečekala, jelikož jsem k českým autorům hodně skeptická a moc jim nedůvěřuji. O to víc jsem byla šokovaná, když jsem Sáru dokončila. Potvrdilo mi to to, že bych české autory měla zkoušet častěji, protože tohle byla bomba, která v mnohém předčila zahraniční young adult fantasy. Autorčin styl psaní je neuvěřitelně čtivý a knihu jsem měla přečtenou během dvou dnů. Palec nahoru dávám především za děsivou creepy atmosféru, která dostala i mě, a to se u hororů moc nebojím. Ale fakt smekám. Celý nápad je boží, stejně jako plot twisty, které jsem fakt neodhadla. Další palec nahoru za "romantiku", která tam sice skoro nebyla, ale to málo, co tam bylo, bylo boží. Jediný problém jsem měla s koncem, který byl na jednu stranu super, na druhou mi ale přišel dost uspěchaný a klidně bych ho rozvedla na víc stran. A taky ho pozměnila, protože jsem doufala v něco trochu jiného. To je ale pouze můj osobní názor!

Zmizení Sáry Lindertové bych doporučila všem, kdo hledají creepy fantasy detektivku, u které se budete pořádně bát.

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

1 komentář:

  1. Vůbec tento žánr nečtu, ale musím říct, že jsi mě na knihu neuvěřitelně nalákala!

    OdpovědětVymazat