Stránky

úterý 23. dubna 2019

Recenze - Síla stínů

Síla stínů (Sedmiříší v troskách, #2)Oficiální anotace

Vzrušující příběh o nezměrné ceně, jež se platí za válku, lákadle temné magie a dvou charakterních postavách, z nichž události činí protivníky, ale které jsou k sobě navzdory všemu, co mohou ztratit, přitahovány.

Princezna Alyssa ana’Raisa, dědička trůnu královen z rodu Šedých vlčic, se cítí mnohem lépe s mečem v ruce než při plnění povinností u dvora. Po setkání se smrtí vyráží do útoku s cílem ukončit válku, která sužuje království po celý Lyssin život. Pokud její hra nevyjde, může přijít o své království, ještě než usedne na trůn.

Za hranicemi, v nepřátelském Ardenu, je mladý kapitán Halston Matelon, jehož hvězda je na vzestupu, pověřován stále nebezpečnějšími úkoly. Ocitá se v neřešitelné situaci na hranici mezi životem a smrtí, mezi děsivou pověstí čarodějnic a vlčích válečníků na severu a krutým králem, který vládne jeho domovině.

Poté, co se na scéně objeví nový nepřítel – síla, která hrozí, že zničí poslední paprsky naděje v troskách Sedmiříší –, dojde k nerozlučnému propojení složitě propletených osudů Lyss a Hala.

Proč jsem si knihu vybrala?

Nedávno jsem dočetla první díl série, Sílu ohně, který mne přesvědčil o tom, že autorka fantasy rozhodně psát umí.

Něco málo k obálkám

Shadowcaster (Shattered Realms #2)

Stejně jako u prvního dílu je i obálka dvojky nádherná. Navíc ta barevná ořízka! Špatná není druhá obálka - rozhodně by mi nevadilo mít ji v knihovně.

Hodnocení

Výsledek obrázku pro shadowcaster williams chima
Zdroj
Po smrti své sestry se následnicí trůnu ve Fellsu stala princezna Alyssa, která se ale daleko lépe cítí na bojišti s mečem v ruce. Lyss sice není tak půvabná jako její mrtvá sestra, na druhou stranu je ale ochotná pro svůj lid a rod udělat cokoliv, aby ukončila dlouhotrvající válku. V nepřátelském království Arden mezitím kapitán Matelon stoupá na kariérním žebříčku vzhůru. Brzy ale zjišťuje, že jeho rodina nesouhlasí se vším, co jejich král nařizuje, a mladý kapitán je tak vyslán do bitvy vstříc jisté smrti. Na bojišti se setkává s Lyss, která změní celý jeho svět. A aby toho nebylo málo, na scéně se objevuje i nadaný hudebník Breon, který prý dokáže hrou na svou jafasu očarovat kohokoliv... Válka mezi Fellsem a Ardenem ale není jediným kofliktem. Objevuje se i tajemná císařovna, bažící po moci...

Síla stínů je druhým dílem ze čtyřdílné série Sedmiříší v troskách, spin-off série k původnímu Sedmíříší, z pera Cindy Williams Chimy. I druhý díl je zasazen do fiktivního fantasy světa Sedmiříší, který autorka vytvořila již v původní tetralogii, a kam se ve spin-offu opět vrací, tentokrát však do další generace hrdinů. Druhý díl nenavazuje tam, kde ten první skončil - částečně se odehrává ve stejném čase jako ten první, jelikož je vyprávěn z pohledu nových postav. Výjimkou je několik kapitol z pohledu Jenny, která se tam mihne. Nových vypravěčů máme hned několik - princeznu Alyssu (sestru Ashe), kapitána Matelona a hudebníka Breona. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a i když jde o fantasy, knihu budete mít přečtenou za jeden - dva dny (alespoň u mě to tak bylo!). Oproti prvnímu dílu je dvojka daleko akčnější, jelikož se odehrává na více místech. Celkově se mi Síla stínů líbila daleko více než první díl, a to především díky hlavním hrdinům, kteří mi sedli daleko víc. Také se dovídáme více o systému magie a tajemných čarovných znameních, s kterými jsme se seznámili v jedničce u Jenny. Na začátku knihy opět najdeme mapu pro lepší orientaci v příběhu. Nechybí ani náznak té romantiky, která už není tak insta-love jako v prvním díle.

"Musíte se pořád cpát do čela, poručice?" sykla Sasha. "Nemohla byste se občas pokusit nezapomínat na to, kdo jste?" "Já přece nikdy nezapomínám, kdo jsem," ohradila se Lyss. "Právě proto stojím v čele."

Výsledek obrázku pro shadowcaster williams chima
Zdroj
Jednou ze silných stránek knihy jsou její postavy, které autorka dokázala vykreslit velmi realisticky a rozhodně se s nimi nudit nebudete. Princezna Alyssa mi sedla daleko více než její bratr Adrian. Lyss má svou vlastní hlavu, daleko více než tanec a princeznovské povinnosti ji baví máchat s mečem - je to prostě sympaťačka. Pak je tu kapitán Matelon z Ardenu, jehož jméno jsem neustále komolila... Další příklad postavy, která si sice hraje na padoucha, skutečnost je ale úplně jiná. A třetím vypravěčem je hudebník Breon s tajemnou minulostí. Breona jsem si oblíbila úplně stejně jako Matelona a Lyss - jsem ráda, že se autorka rozhodla mezi své postavy zařadit i někoho, kdo nemá absolutní šajnu, co dělá a do centra dění se dostal úplnou náhodou. Z camea Jenny jsem moc radost neměla, na druhou stranu mne ale bavily její eskapády s Ohníčkem.

A nakonec mé dojmy. Po dočtení prvního dílu jsem si tak nějak myslela, že vím, jakým směrem se bude příběh ubírat. Upřímně jsem ale netušila, že další díly budou vyprávěny z pohledu jiných postav, což mi trochu zamíchalo kartami. Síla stínů se mi ale líbila desetkrát víc než první díl. A proč? Především za to mohou hlavní hrdinové, které jsem žrala od začátku až do konce. Také nechyběla spousta akce, napětí, nečekaných zvratů a konečně romance, která není instalove (narozdíl od prvního dílu). Síla stínů je rozhodně jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla. Navíc ta obálka a modrá ořízka! Naprostá pecka, která by nikomu neměla chybět v knihovně.

Sílu stínů doporučuji všem, kteří hledají zajímavý fantasy svět se spoustou magie, válkami a nečekanými zvraty.

Celkové hodnocení: 4.5 z 5 hvězdiček

Děkuji nakladatelství #booklab (Slovart) za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE

Zdroje:
Anotace a obálky

Žádné komentáře:

Okomentovat