neděle 6. října 2019

Recenze - to bylo tvé jméno. 1

to bylo tvé jméno. 1Oficiální anotace

Co se stane, když nutí venkovská rodina dceru (Na střední! Ta ostuda!) dodržovat hloupé tradice spojené s něčím tak starobylým jako folkor a obřady? Vykřičí nespokojenost do světa… a dojde k tomu, co si přála: vymění si tělo s někým jiným. Jak se vyrovná s rolí bezstarostného velkoměstského kluka? A on s nečekanými povinnostmi? V příběhu plném setkávání a míjení není nic jednoduché. Dokážou překonat osud, čas i vesmír a najít jeden druhého?

Proč jsem si mangu vybrala?

Pokud se pohybujete v otaku komunitě, určitě brzy narazíte i na film Kimi no na wa., který je jedním z nejopěvovanějších a nejikoničtějších děl posledních několika let. Stejně tak jsem na něj narazila i já. Spolu se Silent Voicem patří k topce, kterou by měl každý alespoň jednou vidět. Proto jsem nemohla odolat ani českému překladu mangy. Sice jsem ji už jednou četla v polštině (plus light novelu), ale příběh Takiho a Mitsuhy si vždycky ráda připomenu.


Trailer k filmu


Něco málo k obálce

Dokonalost. Jinak bych obálku nepopsala.

Hodnocení

Micuha Mijamizu žije se svou mladší sestrou a babičkou na venkově, kde se toho příliš neděje. Nejenom, že se musí smířit s přísným otcem, který je starostou města, ale také s povinnostmi, které po ní její rodina žádá. Micuha by raději zažila pořádné dobrodružství ve víru velkoměsta a stala se klukem - a to se jí jednoho dne splní. Začne si na jeden den vyměňovat těla s Takim, který žije v Tokiu a prakticky nic mu nechybí. Dokáží Taki a Micuha zjistit, proč si vyměňují těla a co za tím stojí? Srdceryvný příběh začíná...

to bylo tvé jméno.1 je prvním svazkem ze stejnojmenné třídílné manga série, kterou vymyslel Makoto Šinkai. Za kresbou stojí Ranmaru Kotone. V zahraničí tento příběh proslavil především celovečerní anime film, který sklidil řadu ocenění a neustále se těší velké přízni fanoušků. Spolu se Silent Voicem patří mezi nejoblíbenější anime filmy současnosti vůbec. Příběh stojí na celkem jednoduché zápletce - dívka a chlapec si začnou vyměňovat těla a snaží se přijít na to, co za tím stojí. Přesto příběh nabízí mnohem více, než se na první pohled zdá. Kromě dechberoucí kresby Ranmarua Kotoneho (máme i barevné stránky!) manga nabízí i závažnější témata - sny o budoucnosti, důležitost rodiny a přátel a hledání sebe sama. První svazek je spíše informativnějšího rázu - autor nám představuje oba hlavní hrdiny a prostředí, ve kterém žijí. I tak bych ale ráda dopředu nastínila, že nás čeká řada plot twistů, které rozhodně zabolí. Anime zpracování je totiž známé coby film, který vás zaručeně rozbrečí (je to pravda!!!).

Autor se ve velké míře zaměřuje na postavy, na nichž v podstatě celý příběh stojí. První z nich je Micuha, který celý svůj život žila na venkově a musela se držet striktních rodinných tradic. Doopravdy ale sní o životě ve velkoměstě. Taki je úplně obyčejný středoškolák, který žije v Tokiu. Nikdy nezažil, co to znamená dodržovat nějaká pravidla. Na obou se mi líbí, že působí velmi realisticky a i když jsou každý úplně jiný, postupně se skrze výměnu těl poznávají a sbližují. Takiho eskapády v Micuhině těle jsou jednou z nejvtipnějších věcí na celém příběhu a rozhodně odlehčují napjatou atmosféru, kterou série nabere v pozdějších dvou svazcích.

A nakonec to nejdůležitější - mé dojmy. Do mangy jsem šla s tím, že je to pro mě pětihvězdičková záležitost. Viděla jsem anime film a četla jsem jak light novelu, tak i všechny tři díly mangy (v polštině). Příběhově mě tedy nemohlo nic překvapit, i tak jsem si to ale neskutečně užila. S každým dalším čtením/zhlédnutím totiž objevím něco nového, čeho jsem si v příběhu Takiho a Micuhy nevšimla. to bylo tvé jméno. je pro mě srdcovou záležitostí. Téma výměny těl mě baví už od filmu Mezi námi děvčaty a líbí se mi, jakým způsobem ho zpracoval Makoto Šinkai. Myslím si, že je tahle série ideálním startem pro ty, kdo by chtěli nějakou mangu zkusit, ale bojí se a neví, kde začít. Nějakou dobu sice trvá, než si zvyknete na čtení zprava, ale dá se to! A i když je první svazek možná trošku nudnější, rozhodně nad ním nelamte hůl. Od svazku č.2 se to totiž pořádně rozjede. Budete jen zírat (a brečet). Kimi no na wa. není totiž populární pro nic za nic.

to bylo tvé jméno. 1 bych doporučila všem, kteří hledají citlivý a dojemný příběh o rodině, dvou mladých lidech, jejich snech a o tom, že sny se můžou splnit, když věříte. Navíc je manga ideální pro ty, kdo by toto médium chtěli vyzkoušet, ale neví, kde začít.

Celkové hodnocení: 4.5 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 
Více o manze ZDE

Zdroje:
Anotace a obálka

Žádné komentáře :

Okomentovat