Stránky

pátek 22. září 2023

Recenze - Dcera měsíční bohyně

Oficiální anotace

Sing-jin vyrůstá na Měsíci, takže je uvyklá samotě, ale nemá nejmenší tušení, že je ukrývána před obávaným Nebeským císařem, který její matku vyhnal za krádež elixíru nesmrtelnosti. Když však magie Sing-jin vzplane a její existence je odhalena, je nucena uprchnout z domova a svou matku opustit. Sama, bezmocná a vystrašená, se vydává do Nebeského království, země plné zázraků a tajemství. Skrývajíc svou identitu, chopí se příležitosti trénovat po boku císařova syna, zdokonalí se v lukostřelbě a magii, zatímco se mezi ní a princem rozhoří vášeň.

Aby zachránila svou matku, vydává se Sing-jin na nebezpečnou výpravu, při níž se střetává s legendárními bytostmi a krutými nepřáteli. Když se však objeví zrada a zakázaná magie ohrožuje království, musí se kvůli svému snu postavit nelítostnému Nebeskému císaři a uzavřít nebezpečnou dohodu, v níž se rozhoduje mezi ztrátou všeho, co miluje, a uvržením království do chaosu.

Proč jsem si knihu vybrala?

V posledních pár letech dost frčí knihy inspirované světovou mytologií. A já to absolutně žeru. Tudíž mi nemohla ujít ani tahle nádhera, na kterou jsem měla dlouho spadeno i v originále. Nejen, že má nádhernou obálku, anotace ale slibuje strhující příběh, od kterého se nebudu moci odtrhnout. Nač tedy čekat?

Hodnocení

Source

Sing-jin je tajnou dcerou smrtelného lučištníka a měsíční bohyně Čchang-e, která krádeží elixíru upadla v nemilost u Nebeského císaře a zůstala uvězněna na Měsíci. Už samotná její existence je pro Nebeské císařství urážkou, a tak se po nečekaném odhalení musí mladičká dívka vydat na nebezpečnou cestu k tomu, aby osvobodila matku. Pod maskou obyčejné služebné se zúčastní turnaje o možnost studovat po boku prince Li-weje. Její pozice v Nebeském paláci se postupně zlepšuje a ze Sing-jin se stává talentovaná lučištnice. Její jedinou nadějí je zalíbit se císaři a získat od něj výsadu, která by mohla osvobodit její matku. Dívka však zapomíná na jednu věc - ani její srdce není v bezpečí. 

Dcera měsíční bohyně je prvním dílem z dilogie Nebeské království z pera Sue Lynn Tan. Jedná se o její debutový román. Kniha je inspirovaná příběhem o čínské bohyni Čchang-ečínskou mytologií. Ta je cítit z každé stránky - ať už ze samotného prostředí, loru či mýtických bytostí a nestvůr, které obývají Říši nesmrtelných. I když má kniha bezmála 500 stránek, čte se velmi rychle. Autorčin styl psaní je totiž velmi svižný, dynamický a velmi čtivý. Napomáhají tomu i poměrně krátké kapitoly. Tempo příběhu je spíše pomalejší, budované postupně. Po drastickém začátku, ve kterém se čtenáři seznamují s postavami, trvá zhruba 200 stran, než se objeví nějaká větší akce. Daleko více je zde cítit soustředění se na postavy a vztahy mezi nimi. Poměrně velký důraz je také kladen na romantiku - je třeba zmínit, že je zde milostný trojúhelník, který ale ve své podstatě dává smysl a ničemu nevadí. 

"Pojďme si dnes večer užít trochu zábavy. Souboj. Na smrt. Mezi vámi dvěma."


Co se týče postav, autorka si s nimi dostatečně vyhrála a věnovala jim náležitou pozornost, alespoň těm hlavním. Naše protagonistka Sing-jin žila sice celý svůj život v utajení, přesto se neměla špatně. Proto je pro ni útěk poměrně tvrdou ranou. Bylo nesmírně zajímavé sledovat, jak se slečna, co celý život nemusela nic dělat, musí naučit pracovat a bojovat za to, co je pro ni důležité. Sing-jin byla celkem sympaťanda, i když v některých momentech jsem s jejím romantickým rozhodnutím nesouhlasila. Co se týče prince Li-weje... Nejsem jeho fanynkou. Je to klasický klaďas a podpantoflák, který se sice snaží pro hlavní hrdinku dělat první poslední, při prvním písknutí své rodiny ale změní názor a jde proti ní. To fakt nemusím. O to zajímavější pro mě byl tajemný generál, kterého jsem si oblíbila daleko více. Celkově se mi líbí směr, kterým se romantika ubírá. Doufám, že to tak zůstane i v pokračování. 

Sing-jin by Cassberrie
Nakonec mé vlastní dojmy. V poslední době mě příběhy inspirované východní mytologií baví fakt hodně. A proto mi nemohla ujít ani Dcera měsíční bohyně. A jak skončila v porovnání třeba s Šesti rudými jeřáby, kteří vyšli taktéž u Ocelotu? Dcera je o poznání pomalejší a klidnější. Sleduje příběh sebepoznávání a lásky, ve kterém se zabíjení a nějaké mise objevují spíše až ke konci. To ale nutně neznamená, že by kniha byla nudná. Spíše naopak. Byla to příjemná změna. I přes větší počet stran jsem nikdy neměla pocit, že bych se nudila. Ani takový prvek jako milostný trojúhelník mi čtení nezkazil. Spíše naopak! Jsem tedy velmi spokojená a těším se na pokračování, které snad vyjde brzy! 

Pokud vás nadchlo Šest rudých jeřábů nebo jste jen fanoušky východní mytologie, neměla by vám tahle kniha uniknout. Mně se poštěstilo si ji přečíst díky spolupráci s nakladatelstvím Ocelot a internetovým obchodem Megaknihy a rozhodně nelituji! Toto čtivo je ideálním dárkem ať už pro sebe či pro blízké na dlouhé podzimní večery - ač se čte kniha rychle, příběh samotný je pomalejší. A potěší i romantické duše. Knihu si navíc můžete pořídit s poštovným zdarma přímo na webu Megaknih

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Zdroje:

Anotace a obálka


Žádné komentáře:

Okomentovat