Stránky

pátek 15. prosince 2023

Recenze - Pohár bohů

Oficiální anotace

Dostat se na vysokou? To je úkol hodný samotného poloboha! Percy Jackson už několikrát zachránil svět a teď doufá, že prožije normální maturitní ročník. Bohové s ním ale ještě neskončili. Percy bude muset splnit tři úkoly, aby z Olympu získal tři potřebná doporučení na vysokou školu. Prvním úkolem je pomoct Diovu číšníkovi získat zpět jeho pohár dříve, než se dostane do nesprávných rukou. Podaří se Percymu, Groverovi a Annabeth najít ho včas?

Proč jsem si knihu vybrala?

Percy Jackson je pro mnohé srdcovka. A to platí i pro mě. Pokud vás tahle série minula, tak asi musíte žít pod kamenem, protože Rick Riordan byl a stále je fenomén. Jak jsem tedy reagovala na info o tom, že se chystá volné pokračování původní pentalogie? Byla jsem dost skeptická, protože upřímně? Nutně jsme ho nepotřebovali. Nikdy ale Rickovu knihu neodmítnu, takže proč ne? Starší Percy by mohl být dost fun, nemluvě o Annabeth a Groverovi. 

Hodnocení

Hébé (zdroj)
Mladý polobůh Percy Jackson už spolu se svými přáteli několikrát zachránil svět, odvrátil hrozbu Titánů a dokonce se mu i podařilo zlepšit vztahy mezi olympskými bohy a jejich polobožskými ratolestmi. Teď ho ale čeká úplně nová výzva - dostat se na vysokou. K tomu bude potřebovat tři doporučení od bohů, která však může získat po absolvování úspěšné výpravy. Rozhodně to tedy nebude procházka růžovou zahradou, místy půjde i o život. Spolu s Annabeth a Groverem se tak Percy vydává vstříc prvnímu úkolu - najít ukradený Pohár bohů, který někdo ukradl číšníkovi Ganymédovi. 

Pohár bohů je volně navazujícím šestým dílem série Percy Jackson a Olympané z pera Ricka Riordana. Ač k přečtení samotné knihy není nezbytně důležitá znalost původní pentalogie, silně ji doporučuji. Kniha je o poznání kratší než její předchůdci a má daleko "obyčejnější nádech". I přes téma klasické výpravy se stále odehrává na pozadí Percyho běžného života, ve kterém chodí na obyčejnou střední. Nechybí ani autorův neodmyslitelný smysl pro humor a lehkost, s jakou dokáže psát. Kapitoly jsou velmi krátké a velmi čtivé, nového Percyho tak budete mít za jedno odpoledne přečteného. I přes celkovou odlehčenost ale nechybí napínavé momenty, při kterých jde hrdinům o život. 

Jsem člověk omezených schopností. Když nemůžu zabít pomocí vody, meče nebo sarkasmu, jsem prakticky bezbranný. 

Ganymédes (zdroj)
Co se týče postav, autor opět nezahálel a přinesl nám zpět rovnou celou ústřední trojici. Čtenáři tak mají možnost se dozvědět, co se událo od konce pátého dílu, jak si Percy vede ve škole či jak je na tom jeho vztah s Annabeth. Ač tu není romantických momentů mnoho, děj osladí v těch správných momentech. Nechybí ani všemi milovaný satyr Grover. Máme možnost poznat i pár nových bohů, s kterými Percy zatím neměl tu čest. A že jsou někteří pěkně děsiví!

Nakonec mé vlastní dojmy. Nebudu lhát, z volného pokračování jsem měla poměrně velké obavy. Přišlo totiž po poměrně dlouhé době od skončení pětky, takže... kdo by se nebál? Ve výsledku jsem ale poměrně spokojená. Nebyl to úplně ten klasický Percy, na kterého jsme zvyklí - kniha byla kratší a hrdinové se vraceli na noc domů, takže trošičku jiné rozvržení. Vadilo to? Vlastně ani ne. Jako oddechovka je Pohár bohů super. Máte přečteno za chvilku, zasmějete se, poznáte pár nových bohů a zjistíte, co se s vašimi oblíbenci stalo dál. 

Pohár bohů je obstojným pokračováním původní pentalogie. Uchovává si její humor a lehkost, s jakou Riordan píše. Pokud jste fanoušci Percyho, neměla by vám tahle kniha uniknout. 

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

Více o knize ZDE


Zdroje
Anotace a obálka

Žádné komentáře:

Okomentovat