Stránky

pondělí 4. prosince 2023

Recenze - Pokrevní cejch

Oficiální anotace

Bree chtěla za každou cenu odhalit pravdu o smrti své matky. Vetřela se proto k mýtonošům – do tajného spolku, který sdružuje potomky rytířů krále Artuše. Tam objevila své vlastní nepředvídatelné síly a stala se někým novým. Médiem. Krvečárnou. Dědicem. Teď se však válka mezi démony a řádem blíží ke smrtícímu vrcholu a mýtonoš Nick, do kterého se Bree zamilovala, byl unesen. Dokáže ho Bree najít? Odolá přitažlivosti, kterou cítí k mágu Selwynovi? A podaří se jí všechny zachránit, aniž by ztratila sama sebe?

Proč jsem si knihu vybrala?

Mýtonoši byli jednou z nejlepších knih, které jsem minulý rok četla. Proto jsem s velkou netrpělivostí vyhlížela pokračování, které slibovalo daleko více Selwyna a Bree, což já můžu. Navíc mě zajímalo, jakým směrem se příběh bude dál vyvíjet, protože upřímně? Sama jsem netušila. 

Hodnocení

Bree by SicklySpook
Bree toužila pouze po jediném - zjistit, proč její matka zemřela. Zapletla se ale do věcí, o kterých běžní smrtelníci nemají ani tušení. Spolek Mýtošů, kteří ochraňují potomky rytířů Kulatého stolu. Démony, bažící po jejich síle a životech. A magie kořene a půdočarných. Bree je něčím naprosto novým a nevídaným - médiem, krvečárnou a dědičkou krále Artuše. Její život je díky tomu v neustálém ohrožení, nehledě na únos jejího milého, Nicka. Dívka se tak bude muset vydat na nebezpečnou cestu za poznáním a za svými kořeny, aby se naučila ovládat nové schopnosti, odolala démonům a zachránila chlapce, kterého miluje. Nebude to mít však jednoduché. Přitahuje ji totiž i mág Selwyn, Nickův nejbližší přítel... 

Pokrevní cejch je druhým dílem z plánované trilogie z pera Tracy Deonn a navazuje přesně tam, kde skončili Mýtonoši. Po akčním finále jedničky autorka lehce zpomalila. To však neznamená, že se od samého začátku nic neděje. Čtenáři již mají nějaké povědomí o světě a o tom, jak fungují pokrevní linie, a tak je čas se zaměřit i na jiné aspekty. Kromě milostného trojúhelníku lehce naznačeného již v prvním díle nás čeká spolu s hlavní hrdinkou cesta za sebepoznáním a objevováním vlastní kultury. Deonn do děje zahrnula i rasové problémy a otroctví, což mu dodává na realističnosti. I když má kniha vyšší počet stran, je neuvěřitelně čtivá a dynamická. Sem tam se sice najdou nudnější momenty, nijak výrazně ale požitek z četby nezkazí. 

Žíly mi spalují duchové mých předků. Před čtyřiadvaceti hodinami jsem vytáhla z kamene Excalibur. Teď si to odpykávám. Prastarý meč mě roztříštil. Otřásl tím, kým jsem byla. Kým bych mohla být. Kým už nikdy znovu nebudu.

Selwyn by SicklySpook
Postavy jsou jedním ze stěžejních pilířů celé série. Vše stojí především na naší hlavní hrdince Bree. Ta od prvního dílu ušla velmi dlouhou cestu, která stále nekončí. Rozhodně v ničem není dokonalá, což z ní činí velmi sympatickou protagonistku. Bree se o své schopnosti neprosila. Dokonce je ani neumí ovládat, což je dost osvěžující po všech těch op drsňačkách. Líbí se mi, jakým způsobem si autorka pohrála s celým lorem a vnesla do něj i černošskou kulturu a generační pouta. Velké plus i za romantiku. Ač nejsem velkou fanynkou milostných trojúhelníků, v tomhle případě mi to ani tak nevadilo. Selwyn totiž díky Nickově únosu dostal daleko větší prostor. A to já můžu. Svůj prostor dostávají i vedlejší postavy v čele s Williamem a Alicí. Pokud vám tak přirostli k srdci v jedničce, máte se na co těšit. 

Nakonec mé vlastní dojmy. Pokrevní cejch do posledního puntíku splnil všechna má očekávání. A ač si myslím, že je o něco slabší než jednička, rozhodně to nebylo špatné čtení. Bavila jsem se. Asi největším lákadlem bude pravděpodobně Selwyn a jeho tajemný charakter. Nebudu lhát, také jsem se na něj těšila. Nick je mi úplně buřt. Co tedy od dvojky čekat? Cestu za poznáním, sem tam nějakou tu akci a velmi šokující konec, který mě osobně fakt překvapil! Rozhodně tedy neváhejte, celá série za to stojí!

Pokrevní cejch bych doporučila všem milovníkům artušovských příběhů, romantiky a odlišných kultur. 

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Děkuji společnosti albatrosmedia.cz za poskytnutí recenzního výtisku. 

Více o knize ZDE


Zdroje

Anotace a obálka

Žádné komentáře:

Okomentovat