Stránky

sobota 18. listopadu 2023

Recenze - Vzpomínky

Oficiální anotace

Sophie Fosterová neví, čemu (nebo komu) věřit. Ve hře s tolika hráči může být zaměření se na nesprávnou hrozbu katastrofální chybou.

Ale když Nespatřeni dokáží, že je Sophie mnohem zranitelnější, než si kdy myslela, Sophii dojde, že je na čase změnit pravidla. Její zvláštní schopnosti ji až doteď vždy zachránily. Aby však mohla nepřátele porazit, musí se naučit bojovat.

Příprava na bitvu ale naneštěstí nemůže pomoci jejímu kamarádovi. Ten stojí před zcela jiným nebezpečím - aby ho mohl překonat, musí Sophie a její přátelé podstoupit jedno z největších rizik v životě. A odvedení pozornosti od cíle je možná přesně to, na co druhá strana čeká…


Proč jsem si knihu vybrala?

Vzpomínky vyšly přibližně ve stejnou dobu, kdy jsem dočítala šestý díl, takže těšing byl neskutečný (hlavně po tom konci!). Proto jsem se do knihy pustila prakticky ihned. Už jsem to zmiňovala v recenzích na předchozí díly, ale každá další kniha je drsnější a drsnější. Shannon Messenger je neskutečná spisovatelka a ač série začínala spíše jako middle grade, skončila někde úplně jinde. A splnil sedmý díl moje velká očekávání?

Hodnocení

Fitz Vacker by Laura Hollingsworth
Sophie Fosterová neví, čemu a komu už věřit. Ač si myslí, že je v relativním bezpečí, velmi brzy zjišťuje, že Nespatření jsou schopní ji vypátrat prakticky kdekoliv. Po fatálním střetu si Sophie uvědomí jednu věc - je velmi zranitelná, její vlastní schopnosti jsou nedostatečné a musí se naučit bojovat. Během dlouhé rekonvalescence se také velmi sblíží s Fitzem, do kterého je už x měsíců bezhlavě zamilovaná. Neustále hrozící nebezpečí Nespatřených je ale důležitější a Sophie bude muset nasadit všechny svoje zbraně, aby zjistila, o co jim jde tentokrát. Blíží se navíc porod Silvenina hříběte a sama křídlorožkyně nevypadá zrovna dobře. Čemu budou muset Měsíční skřivan a její přátelé čelit tentokrát?

Vzpomínky jsou v pořadí již sedmým dílem série Strážce ztracených měst z pera Shannon Messenger. Na konci navíc obsahují i bonusovou povídku z pohledu Fitze, která se odehrává během tohoto dílu a je vhodné ji číst až po dočtení Vzpomínek. Ač má kniha bezmála 700 stran, díky autorčině neskutečně čtivému stylu psaní a poutavému vyprávění ji budete mít přečtenou za pár večerů. Oproti předchozím dílům má pomalejší rozjezd - první část je totiž věnována spíše samotné Sophii a jejímu seberozvoji a hledání dalšího plánu. Pro někoho to možná bude nuda, osobně jsem si to ale hodně užila. Druhá část a závěr už jsou akčnější. Na konci vás opět čeká nečekaný zvrat. Na své si přijdou i romantické duše - vztah mezi hlavními hrdiny se konečně někam posouvá!

Umber vyslala oštěpy dva. Jeden ji zasáhl do pravého ramene, druhý do již zraněné ruky. Hrot pronikl až ke kosti a rozdrtil ji. A místo aby se stíny z oštěpu rozplynuly, vpily se Sophii do kůže a milionem ledových odnoží začaly drásat svalovou tkáň i síť nervových zakončení. 


Co se týče postav, dostávají opět velký prostor, a to jak ty hlavní, tak i ty vedlejší. Sophie je samozřejmě opět na výslunní, stejně jako vždy. Stále je však pro čtenáře poměrně sympatickou hlavní hrdinkou - hned na začátku knihy totiž dostane poměrně tvrdou ránu, s kterou se bude muset naučit pracovat a vrhnout se do těžkého tréninku, který je pro elfy nepřirozený. Právě tyhle malé detaily mě na celé sérii fakt baví - např. fakt, že je násilí elfům odporné a může se na nich i psychicky podepsat. No není to cool? Více prostoru dostává i Fitz, kterého mám sice radši o trochu méně než takového Keefa, hraje zde ale důležitou roli, stejně jako zbytek jeho rodiny. Kolem Vackerových se totiž primárně točí celá kniha. 

Nakonec mé vlastní dojmy. Jak jsem již zmínila výše, v porovnání se zbytkem série není tento díl až tak akční. Ničemu to ale nevadí - bylo to potřeba. Prostor totiž dostane jak hlavní hrdinka, tak i zbytek postav, což jen pomůže k rozvoji jejich dalších vztahů. I tak autorka píše neskutečně čtivě. Měla jsem přečtenou za tři večery, což je k délce knihy (skoro 700 stran) hodně dobrý výkon. Neskutečně mě baví, kolik brutality se v posledních vydaných dílech Strážců objevuje. Přidává to na realističnosti celé série. Potěšil mě i vývoj v romantice mezi Sophie a Fitzem - nic nebylo uspěcháno a vzhledem k jejich situaci to postupovalo tak, jak by mělo. Užila jsem si i nové postavy v podobě Sophiiných nových strážců, kteří s sebou přinášejí náhled do dalších ras.

Vackerovi by Laura Hollingsworth
Ani Vzpomínky nezklamaly a neskutečně mě nahypovaly na v pořadí již osmý díl, který doufám vyjde v překladu co nejdříve! Knihu jsem měla opět možnost si přečíst díky spolupráci s internetovým knihkupectvím Megaknihy a nakladatelstvím Ocelot, které mě neskutečně rozmazlují (a jsem za to neskutečně vděčná!). Celá série Strážci ztracených měst je totiž skrytým klenotem českého trhu v rámci middle grade a young adult fantasy. A právě proto je ideálním dárkem k Vánocům pro vaše ratolesti! V některých ohledech mi trošku připomíná i Harryho Pottera - hrdinové s každým dalším dílem zažívají čím dál větší utrpení a děj je temnější a temnější. Můžete využít dlouhodobou akci na Megaknihách a všechny díly, tento nevyjímaje, si objednat s poštovným zdarma. Právě navíc probíhá i akce Black Friday a některé díly tak seženete i s 20 % slevou. Není tedy na co čekat! Pokud vás série zaujala, můžete si přečíst mé recenze na předchozí díly: Strážce ztracených měst (1), Exilium (2), Věčnoplamen (3), Nespatření (4), Polaris (5), Soumrak (6).

Celkové hodnocení: 4 z 5 hvězdiček

Zdroje

Anotace a obálka

Žádné komentáře:

Okomentovat