úterý 17. ledna 2012

Recenze - Můří deníky

Co je sen a co je realita?

Muri deniky (Rachel Kleinova) obalNakladatelství: Euromedia Group
Autor: Rachel Klein

Autor obálky:  Vojtěch Kybal
Překlad:  Markéta Demlová
Počet stran:  224
Rok vydání:  2011
Vazba:  v pevných deskách s papírovým přebalem
Formát:  205 x 130 mm
Originální název:  Moth Diaries





Anotace:

Šetnáctiletá hrdinka, žijící v luxusní internátní škole, si zapisuje do deníku své nejtajnější myšlenky. Ovládá ji stále rostoucí posedlost spolužačkou, se kterou sdílí ložnici, Lucy Blakeovou, a nemyslí na nic jiného než na její přátelství s novou žákyní Ernessou, tajuplnou, náladovou bledou kráskou s uhrančivým pohledem. S Ernessou jsou spojeny ponuré klepy, podezření a tajemství i řada hrozivých nehod.
Školou se šíří hrůza a pisatelka deníku už neví, co je skutečnost a co je jen výplod zjitřené představivosti. Tajuplná, hrůzná atmosféra v sobě spojuje všechny děsy, touhy a úzkosti dospívání. Středobodem deníkových záznamů je jediná otázka: je Ernessa skutečně upír, nebo vypravěčka uvízla v horečnatém světě vlastní fantazie?


Pocit ihned po dočtení: Ta holka je totální psychouš!


Proč jsem si knihu vybrala?

Tuto knihu jsem objevila vlastně náhodou, v knihovně. Sice jsem jí už viděla na pár blozích, hlavně ta obálka, ale doopravdy mne zaujala až v knihovně. Anotace slibovala zábavné a psychologické čtení, a tak nezbylo, než si knihu vypůjčit. Upírská tematika byl jen příjemný bonus.

Něco málo k obálce

Opět jsem knihu vybírala podle obálky, hlavně. Tmavá obálka, znázorňující blond dívku. Proč ne. Rozhodně je daleko hezčí a upotá, než ta anglická. Na anglické obálce je sice znázorněno v podstatě to, o čem celá kniha je, ale jinak? Po anglické bych rozhodně nesáhla.

Něco málo k ději a hodnocení

Jak bych měla začít u této knihy? No, na začátek musím přiznat, že jsem se v knize místy ztrácela. Děj byl chaotický a přeskakoval z minulosti do přítomnosti a do snů.

Hlavní hrdinka nezveřejnila za celou dobu své jméno, tudíž jí říkejme prostě hrdinka. Kniha je psána formou jejího deníku, který si začala psát ve svých šestnácti letech a popisuje celý rok na střední škole. Hrdinka se přátelí na škole (která mi trochu připomíná Školu z Pádu) s pár dívkami, které jsou přesně to,  co bych nazvala školními kráskami. Hrdinka je však posedlá svou spolubydlící, dokonalou Lucy.
 
Jakmile na školu nastoupí nová žákyně, Ernessa, jež se svým vzhledem hrdince trochu podobá (jsou obě židovky z Východní Evropy), nastává pro hrdinku bod zlomu. Její přátelství s Lucy musí ustát zátěž v podobě přátelství s Ernessou, která si chce Lucy vzít jen pro sebe. Co je na té dívce tak zvláštního?


Během několika měsíců se z hrdinky stává uzlíček nervů, kterému záleží jen na vztahu Lucy a Ernessy. Proč Lucy už netráví všechen čas právě s ní, ale s uhrančivou kráskou? Co udělala špatného? Je to snad smrt jejího otce básníka, který si hrdinka trochu dává za vinu, či neurotická matka, které po něm neustále teskní?

Lucy bledne hrdince přímo před očima. Může za to snad Ernessa? A co úmrtí některých spolužaček, učitelky a psa?  Dokáže se hrdinka smířit se svojí historií a příjmout fakta, která přímo bijí do očí a postavit se tak samotnému zlu?

Pokud bych měla ohodnotit styl psaní milé paní Rachel, vlastně bych k němu ani žádné výtky neměla, jen mi trochu vadil ten chaos, takže jsem vlastně nevěděla, co se v knize právě děje.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgotxEpdt8N_12s0_SEd5Z6x-RfHv5rCDb470lbKtm-bfghv5c_ajUTmT03qJTPAdBEG7iwXzH2BKv8psPvbGblemoa7nHKuyCSpA77oGOFpjlovHdHvpHmHQC3Miapm1AQiS7rdUyh2l0/s1600/mothdiariesposter.jpgHlavní hrdinka mi byla přímo nesympatická, díky své šílené psychózní povaze. Ne, že by byla až tak špatná, ale její posedlost spolužačkami mi doopravdy vadila. Ostatní postavy to také moc nezachrání, chudinka Lucy, která udělá přesně to, co jí její přátelé řeknou, učitelka, která nesnáší Židy, chlípný učitel poezie.. Je to doopravdy všechno nutné?

Dostávám se k hodnocení knihy samotné, jako celku. Obálka to trochu zachraňuje. Dále bych chtěla pochválit citáty od některých filozofů, které se v knize postupně objevují. Jak jsem již naznačila, kniha byla místy chaotická, k plusu bych ale přidala fakt, že zde byla pěkně vykreslena postava hrdinky, přímo vyšitá jako z blázince. Forma deníku dodává příběhu příjemnou atmosféru a také to, že nevíte, co je sen a co je realita. Pokud knihu budete číst uprostřed noci, může se vám lehce stát, že se poté budete bát.

 A konečné hodnocení:  60 %

Zdroje:
Obálka
Anotace
Anglická obálka
Obrázky  

5 komentářů :

  1. O tomhle jsem uvažovala. Ale nakonec jsem to nekoupila, protože mi to přišlo až moc fantasy.
    Jinak skvělá recenze!

    PS: Moc děkuji za pochvalu, velmi si jí vážím. Jsem strašně moc ráda, že se Ti design tak líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejhorší knížka, kterou jsem kdy četla ;) Kdybych ji neměla koupenou, tak ji ani nedočtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak nějak :D Během celý knížky jsem přemýšlela nad tím, jestli jsem větší psychopat já nebo hrdinka :D

      Vymazat
  3. Tak nevím, mám tu knížku v plánu a viděla jsem i ukázky na film a obojí mě celkem zaujalo, ale většina recenzí moc pochvalných není, tak jsem zvědavá , jestli se to mě bude líbit víc ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle tu knížku jsem skoro nemohla dočíst. Úplně jsem přesvědčovala sama sebe, že to má jen pár stránek a že to prostě dočtu, ale byla to fakt hrůza :D Opravdu nic moc čtení.

    OdpovědětVymazat