neděle 6. května 2012

Recenze - Bohové Olympu

Percy Jackson – Bohove Olympu – Proroctvi (Rick Riordan) obal
Anotace:

Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná!

Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu?

Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci.

Pocit těsně po dočtení: Být polobohem by mohla bejt sranda :D

Proč jsem si knihu vybrala

Jak jsem se zmínila už u Percyho, miluju řeckou kulturu. A když jsem začla s Percym, tak proč neporkačovat i s jeho volným pokračováním? Navíc anotace a ostatní vypadaly doopravdy dobře, takže jsem se moc dlouho nerozmýšlela. Popadla jsem Bohy, a začetla se.



Něco málo k obálce

Bohové Olympu mají povětšinou ve všech zemích stejnou obálku - vlastně obálky dvě - a to tu, kterou máme i u nás a nebo druhou, tu britskou. Pouze Německo se odlišuje a řekla bych, že ze všech obálek je právě ta německá nejlepší. Ne že by se mi ta naše nelíbila, rozhodně má něco do sebe, ale prostě ta německá je cute.

Der verschwundene Halbgott (Heroes of Olympus, #1)




Video:



Hodnocení (může obsahovat spoilery)

Jason se probouzí v autobuse, kde nikoho nezná. Ani dívku, která ho drží za ruku a chlapce, který se nazývá jeho nejlepším kamarádem. Jason nemá ponětí, kde se tu vzal, kde je ani kdo je. Své jméno zná jen díky dívce, Piper a rozvernému Leovi, kteří mu přiblíží alespoň základní fakta. Jsou ve škole pro problémové děti a jedou na výlet do Grand Canyonu. Jasonovi připadá vše kolem něj stále více a více podezřelé.


Poté, co děti napadnou podivní bouřkoví tvorové, z čehož se vyklubou řecké příšerky, je Jason ještě více zmatený. A jak je vůbec možné, že při záchraně Piper a Lea dokáže létat? Jason někde v podvědomí tuší, že je jiný. A umí plynule latinsky, i když neví, odkud se to v něm bere. Přidejme k tomu ještě učitele, z kterého se vyklube poloviční kozel a vítejte v blázinci.

Díkybohu za Annabeth, dceru Athény, kterou známe z předchozích děl o Percym. Díky její záchraně se podaří tři polokrevné dopravit do Tábora polokrevných, kde se o sobě dovídají krutou pravdu. Jeden z jejich rodičů je řeckým bohem. A to doslova.

Od této chvíle sledujeme příběh tří postav, které se občas prolínají. První je Piper, jež má děsivé sny, v nichž se jí zjevuje její otec. Unesen. Piper se proto bude muset hodně snažit, aby zapadla mezi své bratry a sestry - což pro ní bude hodně těžké a zařadit se tak do řady hrdinů. Přidává se k výpravě, kterou povede Jason, už jen z lásky k tomu klukovi, i když neví, jestli si on na ní pamatuje.

Dále tu máme Lea, který skrývá nemalé tajemství. Dokáže ovládat oheň, doslova. Táhne s sebou stíny minulosti a smrt matky, která zahynula v plamenech. Bude si to až do své dospělosti Leo vyčítat a nebo se přenese přes Prokletí, které sužuje jeho novou rodinu z otcovy strany a povstane ještě silnější a dovede zkrotit Zlatého draka, který je jedinou možností, jak zachránit celý svět před blížící se katastrofou?

A nakonec Jason, jeden z nejsilnějších polobohů, o kterých se mluvi. Dokáže on a jeho přátelé najít uvězněnou bohyni dříve, než Olymp padne? A co ztracený Percy Jackson?

Styl psaní Ricka Riordana mám ráda. Výpravné, svěží, vtipné. Nezabývá se zbytečným popisováním svého okolí a jde ihned na věc. Už od první kapitoly byla kniha napínavá a četla se skoro jedním dechem. Celý svět plný bohů a nestvůr je naprosto úžasný a stojí za to se do něj ponořit.

Kniha je vyprávěna z pohledu Jasona, Piper a Lea, čtenář má tedy možnost oblíbit si právě svého hrdinu.

Celkové hodnocení:   85 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Knih jsem přečetla skoro hned,ale nebylo to tak dobrý jako předchozí série o Percym. Doufám,že další díl bude zajímavější :)

    OdpovědětVymazat