úterý 22. května 2012

Recenze - Divergence


Anotace:

Chicago, budoucnost. Obyvatelé polorozpadlého města jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas si zvolit, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka - úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, jež se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem. Způsobem, který jí ale může zničit. Jedna volba tě změní.

Pocit po přečtení: Umřela jsem někde v polovině knihy..






Trailer:


Proč jsem si knihu vybrala

Určitě jste nepřehlédli, že Divergence je v poslední době prakticky všude v našem knižním blogosvětě. Začalo to jejím úspěchem v zahraničí, kde je jedním z nejlépe hodnocených titulů na Goodreads,a taktéž se jí daří i v ČR. Dystopický rozmach se blíží i do naší republiky a já jsem mu po přečtení Hunger Games naprosto podlehla. Byla jsem na tuhle novinku v produkci CooBoo zvědavá, jelikož jsem na ní slyšela samé pochvalné recenze. Kdo by nebyl zvědavý, že? Čekala jsem od ní hodně. A doopravdy mne nezklamala.

Něco málo k obálkám

Divergent (Divergent, #1) Divergent (Divergent, #1)

Divergence má naprosto úžasnou obálku. A co je nejlepší, skoro ve všech vydáních se na ní objevuje stejný symbol - hořící symbol frakce Neohrožených. V kombinaci s městem je to naprosto vraždící. Knihu bych si koupila už jen kvůli obálce. Můžeme poděkovat nakladatelství CooBoo, že nám nechalo originální obálku - česká verze patří mezi ty nejhezčí, co jsem tak koukala. Pokud bych se měla zaměřit na anglický paperback v té fialové,  není úplně nejhorší, ale k Divergenci se mi doopravdy hodí více ten se symbolem frakce. Už z toho jde o jasnou dystopii.

Hodnocení :

Il_570xn.334258604_large Nacházíme se v budoucnosti. Chicago, USA. Město je polorozpadlé a společnost je zde rozdělena do pěti frakcí - Neohroženosti, Sečtělosti, Mírumilovnosti, Upřímnosti a Odevzdanosti. Každé dítě si ve svých šestnácti letech musí vybrat jednu z frakcí, do které pak bude celý život patřit - frakce se stane jeho rodinou. To znamená žádný další kontakt s lidmi z jiné frakce, pokud to není nutné.
Beatrice a její bratr jsou právě na pokraji tohoto rozhodnutí - oba vyrůstali v rodině Odevzdaných. Talentové zkoušky by mohly ukázat, zda pro tuto frakci mají oba i tak předpoklady - otec si to tedy rozhodně myslí.

Tumblr_m2bi07kvo61qfzamso1_500_largeBeatrice podstoupí těžké rozhodnutí, které jí nakonec zanese přímo do středu těch nejpodivnějších věcí. Vše se motá kolem Divergence. Navíc je tu úžasný Čtyřka, který se však chová povětšinou bezohledně. Se svými novými přáteli si Tris (zkrácenina Beatrice) bude muset poradit s hrozbou, která roste ve zdánlivě dokonalém světě, ve kterém žijí lidé řídící se nějakou ctností. Vše ale není tak růžové, jak by se zdálo. Divergence je dystopická kniha, nic jiného ani čekat nemůžeme. Tris se bude muset rozhodnout, jestli zachrání sebe a ty, které miluje, nebo se "vrhne z útesu přímo pod zuby žraloků". 

 "Nejdříve frakce, potom krev."

Na Divergenci jsem se těšila už dlouhou dobu. Na zahraničních blozích jí děsně chválili, a tak jsem si jí přidala i já do svého To-read listu. Jakmile jsem se dověděla, že právě CooBoo se rozhodlo knihu vydat, spadla ze mne veškerá tíha a strach. Stačilo tedy počkat do května, kdy se blížilo datum vydání. Kniha se ke mně dostala ještě před vydáním, a to přímo od samotného CooBoo na Veletrhu knih v Praze. Ihned po skončení jsem se začetla a knihu měla do dvou dní přečtenou.

Prakticky se asi nedá vyjádřit, jaké emoce jsem při čtení knihy měla. Bylo to naprosto neuvěřitelné. U stránek jsem seděla s přilepeným obličejem a hltavě četla každé slovíčko. Při tom bych také ráda pochválila úžasný překlad, které CooBoo odvedlo. Kniha se četla snadně, nejsou zde žádné překlepy ani nesrovnalosti. Úžasná práce. Vydání Divergence byl skvělý tah při dnešním rozmachu Dystopie.

Tumblr_m2q84bwvft1roup73o1_500_largePřesuneme se k hodnocení samotného příběhu a námětu. Musím přiznat, že je originální. Ještě jsem se s ničím podobným nesetkala (pokud tedy nepočítávm základní dystopické motivy). Nejvíce kniha získala na hlavní hrdince. Tris si musíte zamilovat. Není to žádná ukňouraná a přecitlivělá Bella/ Edward, která ze sebe celou knihu dělá jen chudinku. To vůbec ne. Tris se už od samého začátku musí těžce rozhodovat - zda opustit rodinu, či ne, a podobně je to i v celé knize. Tris je ve věku, ve kterém bychom se k ní mohli i připodobňovat - o tom knížky přeci jsou, ne? Všem je jistě jasné, že i Tris se zamiluje a má slabé chvilky - její vysněný přítel je ale zajímavý, drzý, inteligentní, ale přesto neústupný a pozor - v některých chvílích i zranitelný. Čtyřka mi také přirostl k srdci - nachází se nyní v TOP 3 knižních hrdinů.
Pokud jde o ostatní hrdiny v knize, Trisiny přátelé jsou rozmanití a setkáme se zde s velkou škálou povah. Jistě se nudit nebudete - kniha má rychlý spád a prakticky neustále zde najdeme nějakou akci - ať už se jedná o trénink nebo počáteční seskakování Neohrožených.

Tumblr_m1pff2xqp71qbfr4eo1_500_largeSamotné rozdělení na Frakce je originální - každá z nich má svoje pro a proti. Přesto nás jistě napadne, že nic takového by přece nemohlo fungovat. Prostřední známého Chicaga dodává příběhu reálnosti a ukazuje, co by se v budoucnu evetuélně mohlo stát.

Poslední věc, kterou bych ráda rozebrala, je styl, jakým Veronica Rothová píše. Překvapilo mě, že ani ona se nebojí smrti, stejně jako Collinsová nebo Shan. Drsné prostředí mi vyhovovalo. Divergence je skvělým příkladem toho, že máme vytrvat ve svém snu a nebát se - každý strach se dá vždy překonat.

Tímto bych naposledy chtěla poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutí výtisku a úžasnému zpracování této knihy. 

Konečné hodnocení:   101 %

Zdroje:
Anotace - kniha
Česká obálka
Zahraniční obálky
Obrázky

11 komentářů :

  1. Momentálně čtu! Jsem cca na 80.stránce?.. Tak nějak.
    Je to fakt něco úplně jinýho. Anotace u téhle knížky ti nic moc neřekne a já jsem stále něčím překvapená. Knížka je celkem drsná, autorka se s ničím moc nepáře. Pro mě jsou ZATÍM stále lepší Hunger games, ale asi se to brzo změní :) Strašně mě čtení knížky baví!!
    Skvělá recenze!!

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že bych si tuhle knihu měla pořídit taky. Čtu na ni samé pochvalné recenze. Velmi dobrá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze! Jsem nalákaná! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. ÁÁ :DD Včera jsem si konečně dostala, a už se nemůžu dočkat až ji budu čííst! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem si půjčila s mnoha jinými knihami z knihovny. A stále se mi do ní nechtělo a tak jsem jí odkládala a odkládala až na ni nakonec přišla řada. A od knihy jsem nemohla odtrhnout oči, byla prostě skvělá a úžasná. Krásně se četla, byla zajímavá a nepředvídatelná.

    No prostě mě fakt dostala

    OdpovědětVymazat
  6. 101 procent? :D Ještě jsem jí nečetla (BOHUŽEL!!), ale pokaždé když čtu nějakout akovouhle další recenzi, tak si říkám, že si jí prostě musím koupit! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já se těšila - jak říkáš, četli to všichni a všichni byli nadšení. Fakt se to četlo dobře, ale nesouhlasím s hodnocením ani náhodou... je tam až moc nelogický chyb, ty frakce a celá dystopie popravdě nijak zvlát originální taky nejsou, ale je to hezky vymyšlené, takže by to nevadilo. Ale ta holka - hloupá, hysterická a ten konec... au.

    OdpovědětVymazat
  8. Super kniha, děkuju za zapůjčení :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tuhle knihu bych měla brzy číst, takže uvidíme, uvidíme :) Taky bych si ráda "odpočinula" od těch jednodušší knih a vrhla se do něčeho takového. Ačkoliv musím přiznat, že jsem teď raději v kusových a ne v sériích, a když už, tak aby ta série měla zatím jen jednu knihu :D Ale doufám, že mě ta kniha nadchne, že budu ráda za to, že si můžu počíst dál. Nicméně musím přiznat, že chválím Čechy za to, že se stává čím dá častější, že nechávají originální obálky, kterým fandím zpravidla víc

    OdpovědětVymazat
  10. O knize jsem dlouho jen slyšela, ale míjela mě, teď jsem se k ní konečně dostala...a měla jsem ji asi za dva dny přečtenou, je úžasná! Rychle vtáhne do děje a, jak píšeš, Beatrice není ufňukaná Bella (postavy tohodle typu už nějak nemůžu vystát), děj je originální a prostě se mi to moc líbilo.. Jsem zvědavá na další díl :)

    OdpovědětVymazat