pátek 1. června 2012

Recenze - Eragon

Eragon (Christopher Paolini) obalAnotace:

Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství.

Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí.

Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ...

První díl trilogie Odkaz Dračích jezdců.

Pocit po dočtení: Murtagha domů, plyšááček.


Proč jsem si knihu vybrala

Knihu jsem poprvé četla asi tak před sedmi lety, kdy vyšla. Miluju draky, a proto jsem si jí vybrala. Nadchla mne především obálka s překrásnou Safirou. To, že byla tlustá, mi vůbec nevadilo a o to více jsem si knihu chtěla přečíst. S vydáním Inheritance jsem se dala do re-readingu knih. A udělala jsem dobře.

Video:



Něco málo k obálkám

Jak jsem se zmiňovala výše, celá série má naprosto famózní knihy, nad kterýma coby fanoušek fantasy naprosto slintám. Obrázek je draka je úžasný. Obálka je prakticky stejná ve všech zemích - Safira evidentně vede. Výjimečně se objeví filmová obálka, která je však na nic.

Eragon Eragon (Inheritance, #1) Eragon (Inheritance, #1)

Hodnocení (může obsahovat spoilery)

Mladý farmářský chlapec Dragon se blíží pomalu ale jistě ke své dospělosti. Žije v Carvahallu, horské vesnici na úpatí strmých hor, do kterých se kvůli babským povídačkám bojí vesničané vkročit. Eragon žije v Alagaesii, zemi, které vládne krutý král Galbatorix spolu se svým černým drakem Šruikanem. Šruikan je jediný drak, o kterém se ví - ostatní vymřeli. Přesto se celou zemí šíří zvěsti o tom, že by se mohli dračí jezdci vrátit a svrhnout Galbatorixe.
Eragon nachází při lovu tajemný safírový kámen. Bere si ho domů - na trhu by jej mohl výhodně zpeněžit. To ale netuší, že mu doslova změní život - jedná se o jedno ze tří dračích vajec, která měl v držení král. Po vylíhnutí dračice si Eragon bude muset dávat velký pozor, aby na sebe nepřitáhl nežádoucí pozornost Království.

Do Carvahallu přijíždějí smrt¨ící Ra'zakové. Mají jediný cíl - přivést draka a jezdce. Eragon se po smrti svého strýce vydává na nebezpečnou pouť skrze Alagaesii s vesnickým vypravěčem Bromem a svou dračicí Safirou. Touží po odplatě, je však v jeho moci postavit se celému Království?
Eragon je prvním dílem série Odkaz dračích jezdců. Klasická fantasy, která je určena spíše mladším čtenářům. Přesto v ní najdou zalíbení i dospělí. Eragon se četl fantasticky i přes oněch 500 stránek, které kniha bezmála má. Paolini vymyslel úplně nový a neotřelý svět. Příběh vás do sebe vtáhne a vy se od knihy nebudete moci odtrhnout.

Další kapitolou jsou postavy. Samotného Eragona mám ze všech postav v knize ráda nejmíň (ano, vím že je to hlavní hrdina!) :D. Daleko zajímavější mi přijdou vedlejší postavy, jako je Murtagh (ťuťuťu), Roran, Brom (taky cool týpek) nebo Durza. Rozmanitost je tu doopravdy veliká.

Další coolovskou vychytávkou je mapa, která zdobí knihu a slovníček jazyků v alagaesii, který obsahuje urgalský jazyk, trpasličí a starověký. Prostě nádhera. Eragon byl a stále je knihou, která významně ovlivnila mé dětství, stejně jako Pán prstenů, Harry Potter a pár dalších.

Poslední věc, kterou bych ráda zmínila, je film, který byl natočen v roce 2006. Naprosto zklamal. Triky byly možná úžasné, ale děj a ostatní věci byly k pláči. Vážně.Třeba růst Safiry, Bromova smrt a pár dalších věcí. Nad tím filmem se nedá nic jiného, než smát.

Konečné hodnocení90 %

Zdroje:
Anotace
Obrázky
Obálky

8 komentářů :

  1. souhlasím, film jsem viděla dvakrát a už nikdy. Nejspíš by bylo lepší udělat dva díly filmu. Na tak dlouhou knihu jsou 2 hodiny zoufale málo.
    Jinak Eragona opravdu miluju. Knížky jsou úplně skvělé, všechny čtyři.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas, Murtagh je úplně božíí, sexouš jeden =D. Ale Brom se mi moc nelíbil :D.
    Jinak nahoře máš místo Eragon Dragon :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju celou sérii Odkazu Dračích jezdců.A fil se mi líbil jenom kvůli Edíkovi (Eragon)... :D ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Mě Eragon moc nechytl... Bylo znát, že je autor mladý a stále se tam opakovaly cesty, které mě později nudily k smrti.. Ani autorovy popisy nebyly tak výstižné, aby si to člověk dokázal představit. Knihu bych "smrskla do 200 stran, a pak by se dala považovat za solidní čtivo.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě Eragon moc nechytl... Bylo znát, že je autor mladý a stále se tam opakovaly cesty, které mě později nudily k smrti.. Ani autorovy popisy nebyly tak výstižné, aby si to člověk dokázal představit. Knihu bych "smrskla do 200 stran, a pak by se dala považovat za solidní čtivo.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo kniha byla úžasná a pro mne velmi čtivá. Všechny díly už mám přečtené. Ale film mě nehorázně zklamal.. Arya se mi nelíbila, ani Eragon. I Murthaga jsem si vysnila lépe, ale ten mě tolik nevytočil. Navíc ve filmu byla spousta věcí úplně jinak než v knize..

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku mám moc ráda, ale pravda, film mě taky zklamal.

    OdpovědětVymazat