neděle 22. července 2012

Recenze - Cinder

Cinder - Mesicni kroniky - kniha prvni (Marissa Meyerova) obalAnotace:

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…


Proč jsem si knihu vybrala

Cinder jsem si vyhlídla už asi před půl rokem na Goodreads, kde o ní psali všemožní zahraniční blogeři. Spojitost s Popelkou a kyborgy mi přišla celkem zvláštní, a tak jsem zvažovala, zda si knihu pořídit a nebo počkat na její překlad. Velké překvapení bylo, že se kniha doopravdy začala překládat a nakonec u nás i vyšla. Chtěla jsem nějaký příběh na odlehčení, což jsem u Cinder předpokládala, že bude. Ne tak ale docela.

Video:



Něco málo k obálce

Cinder Cinder (Las crónicas lunares, #1)Cinder (Cròniques Lunars, #1) 

Abych začala u té naší obálky, celkem se mi líbí. Nebylo tomu tak ale vždycky. Zamilovala jsem se do anglické obálky, na které je kyborg noha se střevíčkem. Ke knize mi tahle obálka šla daleko lépe, než ta italská, kterou máme mimochodem i my. Ne, že by byla úplně špatná, ale originál se mi pořád líbí více. Jako druhý typ obálky zde máme tu, kterou mají například španělové. Obálka je řešena také obdivuhodně, dívka v šatech, které není vidět obličej. Proč ne. Posledním je obměna původní originální obálky, akorát že střevíček je modrý. Také to není špatné, ale na originál pořád nemá.

Hodnocení:

Cinder je jednou z nejvyhlášenějších mechaniček v celém Novém Pekingu. Nejenže je to žena, ale také kyborg. Část Cindeřina těla je tvořena kovovými součástkami, stejně jako její mozek. Vcelku originální, že? Nový Peking je zamořen smrtelnou nemocí, na kterou už celá desetiletí umírají nevinní lidé. Nakažen byl i sám císař a je jen otázkou času, kdy podlehne. Císařův syn, princ Kai, se toho okamžiku děsí. Jednoho dne se princ objeví na tržišti a setká se s nic netušící Cinder. Kai potřebuje opravit svého oblíbeného androida, který v sobě uchovává tajné informace, které by mohly mít značný význam v politice celého světa.

Jelikož je Cinder nejvyhlášenější mechaničkou v okolí, s díky princova androida přijímá a pouští se do jeho oprav. Na císařském dvoře se také připravuje velkolepý ples, na kterém by si princ Kai měl vybrat svoji nastávající ženu. Cinder doufá, že se na ples také dostane, tedy za předpokladu, že jí tam její nevlastní matka pustí. Bohužel pro Cinder, je kyborg, což znamená, že patří do vlastnictví své macechy. Přidejte k tomu ještě dvě nevlastní sestry, které jako by z oka vypadly těm z Popelky. Tedy, abychom té mladší, Pivoňce neškodily, není až tak zlá. Během návštěvy vrakoviště je však Cinder na vlastní oči svědkem toho, jak právě Pivoňka onemocní smrtelnou nemocí a je vzata do karantény. Macecha z toho samozřejmě obviní Cinder a dobrovolně jí přihlásí coby testovací subjekt. Právě na kyborzích jsou prováděny pokusy léku. Cinder by se tak mohla stát oním převratným kyborgem, který by mohl léčbu přežít. Cinder je tak nedobrovolně odvedena do nemocnice na pokusy. Během toho se opět setkává s princem Kaiem, který, jak se zdá, má o Cinder stále zájem. Kdyby samozřejmě věděl, že ona je kyborg. Cinder je tedy napojena na přístroje a je jí do těla vpraven smrtící virus.


Během následujících dní však o sobě zjišťuje šokující pravdu. Doktor ani ostatní nejsou doopravdu ti, za které se vydávali. Situaci ani nezlepší přílet Měsíční královny, která si chce přisvojit celou Zemi a násilně jí ovládnout. Východiskem by mohl být sňatek s Kaiem, který však stále doufá, že se jeho otec uzdraví. A ples se blíží.. V prvním díle Měsíčních kronik tak budeme svědky příběhu všemi odvrhované dívky, která by mohla změnit vše. Popelka v trochu jiném provedení. Tahle je však mnohem akčnější.

I když jsem od začátku tušila, jak se děj bude vyvíjet, v závěru jsem byla doopravdy hodně překvapená. Autorka nám ukazuje moderní svět, který by s trochou techniky mohl v následujícím století nastat i v reálu. Až na tu nemoc, samozřejmě. Technika šla trochu dál, a tak už nejsou neobvyklé výlety na Měsíc. Objevuje se tu také nová rasa Měsíčńaanů, kteří jsou nadáni neobvyklými schopnostmi, například manipulací s lidskou myslí a podobně. Příběh Popelky tak nabírá úplně nových hodnot. Macecha, utlačovaná dívka, dvě sestry, princ. Ano, to vše zde najdeme. U toho ale Marissa nekončí. Příběh totiž nemá jen jeden díl a bude následně pokračovat. Pokud tedy milujete techniku a nenásilný, vcelku příjemný příběh, Cinder tu je pro vás.

Postavy, to je samostatná kapitola. Cinder je doopravdy úžasný charakter. I přes to, že je kyborg, se snaží chovat jako člověk. V závěru zjistí, že není ta, za kterou se celý život měla, což pro ní musí být dost stresující. Pořád je v ní ale kousek naděje, který jí drží při životě, což se mi na ní doopravdy líbí. Ani princ Kai, u něhož byste čekali, že bude namachrovaný a tak podobně, vás nezklame a vyklube se z něj vcelku příjemný mladík, před nímž leží velké rozhodnutí. Skvěle jsem se bavila i u zlé měsíční královny, doktorů či samotných androidů. Příběh mne vůbec nezklamal a styl, s jakým autorka vypráví, rozhodně není na škodu. Sama se už těším na další díl, ve kterém bychom se měli setkat s další hrdinkou, která je do života Cinder nějak zapletena.

Pokud tedy hledáte příběh na sobotní večer, u kterého si trochu zavzdycháte nad sálající romantkou a zároveň vás nevytrhne ani pohled na nemocí prožranou zem, je Cinder to pravé ořechové pro vás. Egmont se rozhodně může pochválit za vynikající překlad.

Konečné hodnocení85 %

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

8 komentářů :

  1. Původně jsem si myslela, že je to blbost ... Popelka a kyborg .. Ale tvá recenze je pěkná a tak si to možná přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cinder, tak tahle kniha mě bavila moc :).. Líbí se mi nápad, který autorka vymyslela a celý příběh byl moc zajímavý a hezký :).. Doufám, že se brzo dočkáme pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  3. Cinder se mi strašně moc líbila. Můžu ji ostatním jen doporučit. Super recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Popelka je jednou z mých nejoblíbenějších pohádek a tak jsem na tuto knížku hrozně zvědavá, dokonce už ji mám docela dlouho doma, nemůžu se ale dokopat k tomu abych si ji přečetla, trochu se bojím, že mě to zklame. Tvá recenze mě ale docela uklidnila, takže až zase všechny knížky vybalím, tak se na ni určitě vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Slyšela jsem,že je to dobrý,ale nějak váhám,jestli to máš přečíst nebo ne..:)

    OdpovědětVymazat
  6. Už se hrozně těším na další díl! :)
    Cinder si mi fakt hrozně líbila, i když byla taková předvidatelná :D

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to dobře, určitě si to přečtu:)

    OdpovědětVymazat
  8. Kniha dobrá, je fakt že to bylo předvídatelné jak píše Roxanne ale i tak se mi to líbilo. No a když jsem četla anotaci k druhému dílu tak jsem si myslela že to bude taky o Cinder ale není. To mě popravdě dost překvapilo. Ale druhý díl jsem teda zatím nečetla. První se ale četl úplně sám.

    OdpovědětVymazat