sobota 7. července 2012

Recenze - Neviditelný

Neviditelny (Mari Jungstedtova) [CZ] obalAnotace:

Románem Neviditelný se českým čtenářům poprvé představuje autorka označovaná za královnu švédské detektivky. Na malebném švédském ostrově Gotlandu se blíží letní prázdniny. Helena a Per pořádají v letním domku na západním pobřeží každoroční večírek s přáteli, který končí prudkou žárlivou hádkou. Za svítání se Helena vydává na procházku po pláži a v husté ranní mlze někoho potká. Je nalezena brutálně zavražděna. Když je zanedlouho poté objeveno tělo další mrtvé ženy, zavražděné podobně bestiálním způsobem, je kriminálnímu komisaři Andersi Knutasovi jasné, že se jedná o téhož pachatele. O pátrání po sériovém vrahovi mají velký zájem i média a ostrovem se šíří panika. Podléhají jí jak místní obyvatelé, tak přijíždějící turisté. Vybírá si vrah náhodně nebo má nějaký plán? A pokud ano, kdo bude další obětí?
Knihy se prodalo přes 5 miliónů celosvětově (z toho 2 miliony ve Švédsku) a byla přeložena do šestnácti jazyků.


 Proč jsem si knihu vybrala

Knihu jsem viděla jako RC výtisk na Bookfanu. Žádnou severskou detektivku jsem ještě nečetla, a tak jsem chtěla vyzkoušet něco nového. 


Něco málo k obálkám

Na většině obálek se objevuje motiv chaty. Abych pravdu řekla, tak naše česká obálka mě celkem upoutala, je taková zvláštní a na detektivku originální. Ani ostatní detektivky nejsou špatné, obálky působí pochmurně a tajuplně.

Unseen (Anders Knutas, #1)Unseen (Anders Knutas, #1)Nadie lo ha visto

Hodnocení:

Fbb6c92846627deb22f5beac25ff28431340717097_full_large Neviditelný patří mezi severské detektivky, které se v naší republice začínají pomalu ale jistě rozmáhat. Knihu jsem měla možnost si přečíst coby reading copy, za tuto možnost tedy děkuji Bookfanu.

Na ostrově Gotland je nalezeno tělo mladé ženy Heleny. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby tělo neneslo rány po sekeře a žena neměla v ústech nacpané vlastní kalhotky. O nic lépe nedopadl ani Helenin pes, jehož hlava byla nalezena kousek od těla. Na místo přijíždí detektivní ředitel Knutas se svojí jednotkou, aby tuto neočekávanou vraždu vyřešil.

Už od počátku kniha nabírá poměrně svižné tempo a spolu s Knutasem jsou před nás položena fakta, která nás během celé knihy směřují k vrahovi. I když se zdá, že vše sledujeme s odstupem, opak je pravdou. Setkáváme se zde s dalšími dílčími postavami, které jsou pro celý případ velmi důležité a sledujeme jejich emocionální výjevy. Třešinkou na dortu je pak příběh vyprávěný z pohledu vraha, který by nám měl vysvětlit jeho motivy pro zabíjení. Tato část je stylově oddělena kurzívou.

Tumblr_m5l5twtxzq1r5d4poo1_250_largeJakmile se do knihy začtete, uvědomíte si, že jste už někde za polovinou a nevtíravý příběh vás donutí dočíst až do konce. Knutas je stále rozzuřenější a mrtvých přibývá. Případ se tak dostává až na mezinárodní měřítko a švédská společnost je lehce zděšena. Pro turistický Gotland to má nemá moc příznivý dopad.

Příběh je psán zajímavým, lehce stravitelným stylem, který jistě osloví i náročné čtenáře. Zajímavostí je pak psaní přímé řeči, která není oddělena uvozovkami, nýbrž pomlčkami. I když je příběh jednoduchý, vedlejší postavy a zápletky mu dávají úplně nový nádech. Bonusem je i vykreslení gotlandské přírody a tamních obyvatel.

Pokud tedy hledáte nevtíravou a napínavou detektivku na spravení chuti, pak je Neviditelný přesně tím pravým ořechovým pro vás.

Konečné hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace 
Obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Tahle knížka se mi četla opravdu dobře. Napínavá, mrazivá detektivka, která se od těch ostatních spoustou věcí odlišuje :-)

    OdpovědětVymazat