sobota 25. srpna 2012

Recenze - Akademie Evernight


Akademie Evernight (Akademie Evernight #1)
Anotace:

Raquel se ke mně naklonila a zašeptala: „Nemáš někdy pocit, že na téhle škole je nějaké …zlo?“ Hlas se jí zachvěl. „Věříš ve skutečné zlo?“
Na tohle se mě nikdy nikdo nezeptal, ale přesto jsem znala odpověď. „Ano. Věřím.“

Bianca chce utéct z domova. Rodiče ji odvezli z městečka, kde žila celý dosavadní život, a zapsali ji na akademii Evernight, strašidelnou internátní školu, kam chodí studenti, kteří jsou až příliš dokonalí: krásní, bohatí a bezohlední. Bianca ví, že mezi ně nezapadne.
Potom pozná Lucase. Je jiný než ostatní, neuznává snobská školní pravidla a dokáže se svým bezohledným spolužákům postavit. Přestože Lucas Biancu varuje sám před sebou, vzniká mezi nimi pouto, kterému ani jeden z nich nedokáže vzdorovat. Bianka by dala v sázku vše, jen aby mohla být s Lucasem, ale temná tajemství jsou nevyhnutelně předurčena k tomu, aby je od sebe odtrhla… a otřásla vším, v co Bianca až dosud věřila.


Proč jsem si knihu vybrala

Evernight jsem začala číst v době, kdy jsem byla celkem dost pomatená do upírů. Přiznávám, že jsem knihu četla na etapy, a tak je dost možné, že bych si jí v dnešní době možná ani nevybrala. Kdoví. I přesto jsem byla ale zvědavá, co autorka ve čtyřdílné sérii předvede.

Něco málo k obálkám


Evernight (Evernight, #1)  Evernight (Evernight, #1)



Naše obálka je stejná jako ta originální, jen ve trochu jiném odstínu. Myslím, že tenhle styl obálek má něco do sebe, není nijak složitý a i barva je celkem pěkná. Font nápisu mi k sérii sedí a nemá smysl nad ní nějak sálodlouze debatovat. Italská obálka není špatná, ale evokuje ve mně spíše myšlenku na nějakou lacinou upířinu.

Evernight Medianoche (Medianoche, #1) 

Německá obálka se mi i líbí. Hlava modelky je sice trochu zvláštní a ten font k tomu moc neladí, ale proč ne. Španělská obálka mi pak připomíná spíš sérii Nesmrtelní od Noel, než Evernight, ale nápad to není úplně zcestný.


Evernight (Evernight, #1)Evernight (Evernight, #1)


Portugalská obálka ve mne ihned evokovala nějaký japonský horor a zčásti by se ke knize i hodila, ale připomíná mi spíš filmový plakát. Slečna na rumunské obálce mi spíš připomí sexy gotičku, která vás láká k nespoutané vášni v knize. Páni. :D


Evernight (Evernight, #1)Mitjanit (Mitjanit, #1)

Indonéská obálka by bez toho obličeje měla něco do sebe. Škoda, že tam ten obličej je. Katalánská obálka je úchvatná a jednoduchá. Miluju růže na obálkách.


Örökéj (Evernight, #1)

A víte, že se mi ta maďarská obálka celkem líbí. Teda až na ty modré oči, které se k té rudé naprosto ale naprosto nehodí.

Hodnocení:

Bianca je typická studentka, která má nastoupit na novou školu. Rodiče se totiž evidentně zbláznili a místo městské školy jí přihlásili do elitářské snobské Akademie Evernight, kam chodí dokonale vypadající a bohaté děti. Mimoto škola přijímá i pár stipendistů, kteří by si jinak vysoké školné nikdy nemohli dovolit. Mimoto se z Biančiných rodičů stávají noví evernightští profesoři, takže Bianca vlastně nemá moc na výběr.

Bianca se ihned první školní den před vyučováním pokusí utéct, ale v lese potkává Lucase, taktéž nového studenta, ke kterému ihned od začátku cítí silné pouto. Pouze vidina Lucase a zlobících se rodičů jí donutí vrátit se a čelit tak prvnímu dni. Bianca ihned na začátku zjišťuje, že její představa o bohatých spratcích se vyplnila. Potvrzuje to i její spolubydlící, typická platinová bloncka, kterou zajímají jen šminky, peníze, kluci a večírky. Biančiny naděje tedy směřují pouze k Lucasovi. Dalšími jedinými normální lidmi jsou Raquel, stipendistka, která se však ve škole necítí ve své kůži, Vic, šílený volnomyšlenkářský spolubydlící Lucase a nakonec Balthazar, šarmantní gentleman z vyšší společnosti.

Bianca se na Evernightu také necítí ve své kůži, možná má Raquel nakonec pravdu. Mrtvá zvířata, podivné zvuky a temné stíny. Nakonec tu máme fakt, že Evernight je vlastně škola pro upíry a sama Bianca je něco jako živoucí zázrak mezi vlastním druhem (upírům se obyčejně nerodí děti). Během školního roku Bianca odhaluje děsivá tajemství internátní školy, pomalu se sbližuje s Lucasem a poznává neuvěřitelnou pravdu. K tomu si taky bude muset dávat pozor na Černý kříž, lovce upírů, kteří se snaží její druh vymýtit.

Pokud se zaměříme na děj, tak zjišťujeme, že podobné motivy se nám vlastně objevily už v několika dalších knihách, ale čert to vem. Máme tu vždy omýlanou lásku mezi upírem a člověkem, které se čtenáři stejně nikdy nenabaží. K tomu loveckou organizaci, která ohrožuje celou společnost, děsivou školu a ještě děsivě dokonalejší spolužáky, tedy mimo Balthazara. Jdou zde tedy proti sobě různé dějové zvraty, které nakonec tvoří rozhodně zajímavý mix určený pro široké osazenstvo, líbit se ale bude především fanouškům young adult fantasy. Evernight je totiž typickým představitelem. Děj si drží svojí linii, i když místy lehce pokulhává. Líbil se mi autorčin svěží styl a zajímavý výběr prostředí a postav. Na druhou stranu mne ale naprosto iritovala skutečnost, že Bianca se o svém malém upířím tajemství před čtenářem zmiňuje zhruba až v polovině knihy, takže první polovinu knihy vystupuje coby obyčejný člověk, její rodiče taktéž. Je ale pravda, že to mohl být autorčin záměr, kterým chtěla děj oživit.

Pokud jde o výběr hrdinů, tak Bianca mne místy lehce štvala, ale to bude mým obecným odporem k hlavním hrdinkám, který je těžko překonat. Přesto se do ní ale celkem dobře dokážu vžít a představit si, jak bych se v dané situaci zachovala já. Pokud jde o Lucase, tak by se někomu i líbit mohl. Je to typický hrdina, člověk, se skvělými přednostmi jako je dobře vypadající obličej, nabouchané svaly a tak podobně. V konečném závěru ale nakonec stejně budete fandit Balthazarovi, který svým šarmem a gentlemenstvím okouzlí nejméně polovinu čtenářek. Budete toužit po tom, aby vyprávěl svůj příběh a Bianca si vybrala právě jeho (pokud jste si Balthazara zamilovali, tak nezoufejte, je mu věnována vlastní kniha).

Z knihy mám celkem smíšené pocity, ale rozhodně se pustím i do dalších dílů. Pokud tedy hledáte něco nenáročného s upíry, pak rozhodně sáhněte po Evernightu, další díly vypadají doopravdy slibně.

Celkové hodnocení:  75 %

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

5 komentářů :

  1. Tuhle knížku jsem četla! :). Zrovna čtu čtvrtý díl. Jedničce bych dala asi taky 75 %.. Kolik dílů jsi z této ságy už přečetla?
    A ta česká obálka nebo prostě ta nejznámější :D. e nejhezčí.. I když ostatní sou taky docela pěkné ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Přečetla celou ságu Akademie Evernight a podle mě, jsou poslední díly nejhorší a vůbec se mi nelíbily. Nejlepší je první díl a poslední stojí za prd :D (ale to je věc názoru, že ano :D)
    Balthazar je nejlepší a už se nemůžu dočkat až si přečtu jeho vlastní knihu ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle ságu zatím nechávám ležet ladem, i když o její existenci vím :) S upířinami jsem opatrná protože mi většinou příliš nesednou a u této série mě, popravdě, nenadchly ani obálky. A ani podle tvé recenze to nevypadá na šálek mého čaje :) Ta Portugalská je ale skvělá, mimochodem :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem první díl četla před dvěma lety, myslím a to mě naprosto uchvátila. Jako ty jsem byla zblázněná do upírů (a to ještě jsem, jen méně), ale hlavně jsem nad knihou moc neuvažovala. Po téhle recenzi mám ale chuť po ní sáhnout znovu a třeba si ji i pořídit domů.. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze, ale možná bych nezmiňovala Biančino 'upíří tajemství'. Sama píšeš, že se to vyskytuje až v polovině knihy a teď jsi tak někomu (právě třeba mně :D) prozradila jakým směrem se děj bude ubírat. Poměrně škoda, příště si dám větší pozor, co čtu D

    OdpovědětVymazat