pátek 10. srpna 2012

Recenze - Chvíle před koncem


Chvíle před koncem
Anotace:

Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?

Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.

Místo toho se ukáže, že je to den poslední.

A pak dostane druhou šanci. Tedy, sedm šancí. Prožívá svůj poslední den celý další neuvěřitelný týden, pochopí, co se vlastně stalo – a objeví skutečnou hodnotu věcí okolo sebe, hodnotu, kterou málem nestihla uvidět.




 Proč jsem si knihu vybrala

Zaujala mne nejdřív obálka. Myslím, že CooBoo odvedlo naprosto skvělou práci - obálka ve mně vyvovala naprosto nepopiratelnou zvědavost. Nečetla jsem anotaci, ale tušila jsem i z recenzí a tak podobně, že se bude jednat o něco spojeného se smrtí. Zrovna v době, kdy jsem četla Chvíli před koncem, jsem četla i Jestli zůstanu, a tak byla Chvíle naprosto jasnou volbou, jelikož příběhy s reálnou tematikou, a navíc smutné, jsou to pravé ořechové pro mou citlivou povahu.

Trailer:


Něco málo k obálkám

Kniha Lauren Oliver je doopravdy oblíbená a přeložená do mnoha jazyků, a proto se není čemu divit, že získala také značné množství obálek. Některé z nich bych tu ráda okomentovala, protože je rozhodně se na co dívat. Nejdříve bych se ráda vyjádřila k té naší modré obálce, kterou máme společnou se slováky. Nechci ostatní obálky nějak shazovat nebo tak něco, ale doopravdy si myslím, že naše obálka patří mezi jednu z nejlepších mezi ostatními. Dívka plující v modři je naprosto dokonalá, font také. Prostě nic, co by se dalo vytknout.

Before I Fall Si no despiertoLe dernier jour de ma vie 

Jako první obálku tu máme tu nejklasičtější, která se objevuje nejčastěji. Jedná se o anglický paperback. Modelku můžeme vidět i na spoustě ostatních obálek. Abych pravdu řekla, tak není špatná, ale rozhodně se nevyrovná té naší. Druhou tu máme španělskou obálku, která je složená z té původní, jen trochu rozřezaná. Nápad s rozřezáním mi nepřijde špatný, ale v tomhle případě to v reálu musí vypadat asi trochu zvláštně. Třetí obálkou je francouzská verze, která je laděná do žluté barvy. Není to zlé, celkem pěkné a neurazí.


Прежде чем я упадуResten får du ta reda på själv Voor ik val



Další z obálek tu máme švédskou. Nelíbí se mi font, ale jinak bych obálku klidně brala. To samé u těch dvou dalších, holandské a ruské. Modelky na obálce nejsou vůbec špatné a mě se celkem i líbí. 




Tak tady se trochu posmějeme. Ta krásná obálka v poli mi připomíná nějakou ruskou pohádku. Vážně? Ale ne, k téhle knize se mi to moc nehodí. Portugalská obálka má v sobě nějaké to magické kouzlo, které i z jednoduché pampelišky udělá nádheru.

Моят Свети Валентин

A nakonec tu máme bulharskou lahůdku. Sice jsem byla zprvu zděšena, nakonec ale nejsou až tak děsné a postava vlevo dokonce i trochu vypadá jako jedna z hrdinek. Mohlo to být daleko horší.

Hodnocení

4826237_142--i-will-never-forget--i-will-never-regret-i-will-live-my-life_large Zprvu bych se chtěla omluvit, pokud se někde přepíšu ve jménech či tak podobně. Knihu jsem četla už před docela dlouhou dobou a já doopravdy nemám paměť na jména hrdinů. Snad to zas tak nebude vadit.

Hlavní hrdinkou této knihy je teenagerka Samantha, která má vše, co by si dívka v jejím věku mohla přát. Skvělý vzhled, kamarádky, krásného přítele. To ale nemění nic na tom, že je mrtvá. Během autonehody, při které Sam přijde o život, se stane něco, s čím dívka vůbec nepočítala. Jsou tu věci, které si musí uvědomit a dořešit, než bude moci přejít na druhou stranu. Poštěstí se jí tak celkem sedmkrát prožít den své smrti stále dokola, aby na to nakonec přišla.

Tumblr_lvk2fg7plb1qe1eyeo1_500_largeNikdy před tím si Samantha neuvědomila, pro co vlastně žije. A že těch věcí je. Vše, co pro ní bylo tak samozřejmé, se stává vzácným. Ať už je to vztah s mladší sestrou, na kterou nikdy pořádně neměla čas či její kamarád Kent, který po Sam skrytě pokukuje. A to si Sam myslela, že nejdůležitější je ten správný outfit na Valentýnský den ve škole Thomase Jeffersona. Přitom jsou tu ale lidé, kteří pomoc potřebují více než právě Sam. Je tu Julie Sykesová, outsiderka, která v sobě živí démony a utápí se ve vlastním smutku. Přitom to dříve bývala vcelku oblíbená dívka. Sam musí přijít na kloub tomu, proč se Juliet tak trápí, jinak by to mohlo doopravdy skončit katastrofou. Pokud toužíte prožít sedmkrát ten samý den spolu se Sam a dovědět se, v čem tkví pravá hodnota věcí, neváhejte. Zážitek podobný jako v Osudovém doteku zaručen.

I přes to, že má kniha přes 400 stránek, jsem jí přečetla na jeden zátah za jedno odpoledne. Něco podobného se mi zatím stalo jen s Hunger Games a Harry Potterem 7. Neuvěřitelné. Děj má rychlý spád a vy se doopravdy vžijete do Samanthy. Příběh je citlivý a na konci také pěkně dojemný. I když víte už od začátku, jak to dopadne, stejně tak nějak doufáte, že se něco změní a Sam přežije. Chvíle před koncem patří mezi knihy, u kterých jsem bulela jako želva. Nebojím se to přiznat, doopravdy mě svým stylem a postavami dostala. Také v sobě skrývá poselství, které je jistě důležité. Přečtěte a uvidíte.

Pokud tedy hledáte dojemnou a citlivou knihu, rozhodně šáhněte právě po Chvíli před koncem. Dokonalosti knize také dodává skvělý překlad z CooBoo.

Celkové hodnocení:  95 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky


7 komentářů :

  1. Když teď tak čtu tu recenzi, tak mě fakt štve, že jsem při výhře Víkendovku u CooBoo požádala o Marcela a ne o tuhle knihu, ačkoliv mi ji i kamarádka doporučovala :/
    Jinak na to, jak jsi šílela, ta recenze tak hrozná není :D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze... :) Knížku jsem si objednala,tak se na ní těším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto úžasná knížka. Jsem strašně ráda, že jsem si ji od kamarádky koupila (vyhrála ji dvakrát). Určitě to byla skvělá koupě, které rozhodně nelituju. :) Knížka je zajímavá, dobře se čte. Bavilo mě sledovat, jak si Sam postupně uvědomuje spoustu věcí, které byly špatné. Že se z hrdinky, kterou jsem na začátku knížky skoro nesnášela, stala fajn holkou a já pořád doufala, že to nakonec skončí jinak. A jak jsem to obrečela, když neskončilo..:) Prostě opravdu naprosto úžasná knížka.

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka se mi moc líbila, hlavně konec :) to, že na konci zemře, spisovatelka riskuje, ale naopak to se mi na tom líbí, protože to nikdo většinou nedělá ;) Lauren Oliver je skvělá spisovatelka, má skvělý a originální knihy... Jinak, co se týče obálek, ta naše je hezká, ale hezčí je originální americká...ostatní se mi teda taky moc moc líbí, kromě té bulharské, tam maj vždycky takové divné :D

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná knížka, zajímavě pojatá, a i konec se mi líbil..holt život není jenom cukr a bonbonek^^ autorka má u mě 100%

    OdpovědětVymazat
  6. Chvíle před koncem je jedna z mála knih, které jsem četla vícekrát. Je úžasná a recenze se ti povedla. :) Taky si nepamatuju jména hrdinů, jenom nějaké jako Katniss Everdeennová, ale jiank mám zatmění. ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto souhlasím. Právě jsem dopsala recenzi. Autorku miluji a šíleně se těším na další její knihy :)

    OdpovědětVymazat