čtvrtek 30. srpna 2012

Recenze - Jak začíná láska

Jak zacina laska (Meg Cabotova) obalAnotace:

Melissa Fullerová, redaktorka společenské rubriky v časopise New York Journal, žije poměrně poklidným životem do té doby, než je její sousedka doma přepadena a v kómatu převezena do nemocnice. V bytě této starší dámy zůstává doga a dvě kočky, jichž se Melissa ujme. Po čase se jí konečně podaří vystopovat sousedčina synovce Maxe, jehož požádá o pomoc. Tento známý módní fotograf a playboy má však jiné plány než se starat o tetina zvířata, a tak místo sebe pošle kamaráda, který mu ještě ze studií dluží službičku. Situace se ovšem komplikuje, když se do sebe Melissa s domnělým Maxem zamilují.

Kniha je napsaná podobně svižným a čtivým způsobem jako Princezniny deníky, které Cabotová píše pro mladší čtenáře.

Zábavný román pro dospívající a dospělé napsaný pouze v e-mailech.


Proč jsem si knihu vybrala

Je to Meg Cabot. Musím snad dodávat něco dalšího?

Něco málo k obálkám

The Boy Next Door (Boy, #1)The Boy Next Door (Boy, #1)


V porovnání s ostatními obálkami v zahraničí mi ta naše přijde celkem povedená, i když moc nevyjadřuje pointu příběhu. Je ale veelá a barevná. Anglické obálky nejsou vůbec špatné, zvláště ta první se mi k Meg hodí.

 Kindle obálka se mi také celkem líbí a pokud jde o harback růžovou verzi, tak jsem nadšená. K zamilovanému románku se to rozhodně hodí.


Francouzská verze a jakási neidentifikovatelná verze. Líbí se mi sice už méně, ale úplná katastrofa to taky není.


Portugalská růžová obálka je celkem zvláštní, nemyslíte? Pokud jde o tu nizozemskou, tak mne celkem zaujala. Kdyby byla trochu lépe propracována, vůbec bych se nezlobila.


Španělská verze na vrcholu střechy by mohla být fajn, nebýt toho, že postavy jsou nepřirozeně velké. Polská verze je celkem zajímavá, ale zvolila bych jiné barvy.

Hodnocení

Tumblr_lprrn4pmhz1qf6pu5o1_400_large Mel Fullerová je úplně normální slečna, která pracuje ve společenské rubrice v New York Journal a stejně jako ostatní ženy jejího věku i ona touží po velké lásce, i když si to možná ani nepřizná. Se svými kamarádkami sice probírá svatby, celebrity a další podobné věci, ale sama v lásce zrovna štěstí nemá. Osud jí ale připraví doopravdy zvláštní setkání. Mel se náhodou dostává do bytu své sousedky, kterou nachází zraněnou a ihned volá záchranku. Stará paní je odvezena do nemocnice a Mel se začne starat o psa a kočky staré paničky. Díky tomu také chodí do práce a vlastně všeobecně zanedbává celou práci. 

574759_401701683217470_552761552_n_largeNa scénu přichází sympatický synovec staré paní, Max, který se Mel ihned zalíbí a přes špehování skrze okno se s ním začne pomalu sbližovat. Novému páru by to spolu náramně slušelo nebýt skutečnosti, že Max vlastně vůbec není Max, ale novinář John z konkurenční firmy, který jen dluží svému kamarádu Maxovi nějakou tu službičku a tak ho zastupuje, aby mohl hlídat jeho psa. Pravý Max si místo toho užívá u moře se svou milenkou. Situace je tím pádem čím dál zamotanější a zamotanější. Má láska vybudovaná na lži nějakou budoucnost nebo půjde do kytek? A to nemluvím o tom, že tu někde chodí násilník, který praštil starou paní a pořád touží po jejích penězích...
Nejdůležitějším faktem celé knihy je to, že je psaní v e-mailech. Už tady by se mohl vyskytnout malý problém, protože tenhle styl psaní příběhů není zrovna moc oblíbený a ani častý. Čtenář si tak musí na tenhle zajímavý styl zvyknout a potom už je to naprostá paráda. Příběh je možná trochu klišé a pro osoby, které hledají něco víc než jen zamilovaný příběh, to asi nebude. Už název nás k tématu lásky vyzývá, a tak byste neměli být překvapeni, když jí tam skutečně najdete. Jinak je ale kniha vcelku originální. Cabotová umí vytvořit skvělý příběh, u kterého si odpočinete, ale stejně se nenudíte. Jelikož je kniha prvním svazkem ze série Boy, tak je tu jistě ještě hodně prostoru na zlepšení.

628717022e72_large Pokud jde o postavy, tak Mel nepatří mezi ty tragické hrdinky, které oplývají nějakou extra krásou. Je obyčejná holka jako vy. Ostatní postavy od fracka Maxe až po Johna si určitě oblíbíte a prožijete s nimi celý příběh. Detektivní zápletka je příjemným osvěžením od lásky, která vás bude provázet celou knihou. Pokud tedy hledáte i nějakou tu akci, nezahazujte ještě své naděje, akce tam je, ale až na konci.

Jak začíná láska je cabotovsky skvělá oddychová kniha, která je milým zpestřením po všech těch dystopiích a upířinách. Je to kniha, kterou byste si jako správní cabot fanoušci neměli nechat ujít.

Celkové hodnocení:  85 %

Zdroje:

4 komentáře :

  1. O "The Boy Next Door" jsem slyšela, ale nikdy jsem si to nepsojila s touto českou knihou :) Psaní v e-mailech mě neláká, ale ještě jsem to ani nezkusila, takže bych neměla moc předsudkovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem četla a líbila se mi :). Takový oddech :). Akorát jsem si ne moc důsledně četla odesílatele těch mailů, takže jsem někdy nevěděla, kdo vlastně píše :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to dost zajímavá kniha, přiznám se, že s formou příběhu psaného čistě v mailech a zprávách jsem se setkala poprvé, ale jak píšeš, když si člověk zvykne, ubíhá četba opravdu rychlým tempem. Taky jsem se ale musela často vracet zpátky, kdo vlastně ten daný mail odeslal. :D

    OdpovědětVymazat
  4. knížku u nás v knihovně pokaždé úmyslně obcházím nevím, i přesto, že je na ní Megiino jméno, je to tou příšernou obálkou
    na druhou stranu, pokud číst něco oddechového, proč ne tohle. celou knihu v mailech jsem ještě nečetla a prvky dopisů či vzkazů se mi v knížkách moc líbí :)

    OdpovědětVymazat