úterý 21. srpna 2012

Recenze - Luxus

Luxus (Anna Godbersenova) obalAnotace:

Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s prohnaným úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan v roce 1899 Manhattanské společenské scéně vládnou Elizabeth a Diana Hollandovy. Když zjistí, že jejich postavení je velice vratké, náhle všichni představují hrozbu pro jejich šťastnou budoucnost. Tenhle vzrušující výlet do věku nevinnosti, který se odehrává ve světě bohatství a klamu, má ovšem k nevinnosti nesmírně daleko.

Proč jsem si knihu vybrala

Historické romány já můžu a zvláště pak, pokud jsou na obálky slečny s úžasnými róbami. Přesně tenhle styl knih je ten pravý pro mě a já se u nich skvěle pobavím. Jakmile jsem tedy viděla Luxus v knihovně, chmatla jsem po něm, ani jsem nepřemýšlela.


Něco málo k obálkám

Pokud jde o obálky, tak ve valné většině případů je stejná jako ta naše. Slečna v růžových šatech vypadá luxusně a rozhodně každého zláká ke koupi této knihy. I já jsem se k přečtení nechala zlákat z velké části právě touto obálkou.

Latidos (Luxe, #1) Rebelles (Luxe, #1)

Španělská obálka nám ukazuje trny, které asi mají znamenat tehdejší smetánku a drby, které se šíří rychlostí blesku. Proč ne, v jednoduchosti je síla. Francouzská obálka není až tak přitažlivá, ale rozhodně ne nejhorší. Dívenka v dobovém pyžamu celkem ujde. Holandský Deluxe je pak naprostým opakem svých zahraničních kolegyń. Svým animovaným vzhledem rozhodně neurazí. Poslední je pak švédská verze, která je z přítomných obálek asi nejslabší. Slečna vypadá na růžovém pozadí podivně a ani klec s ptáky to nezachrání.


Deluxe (Deluxe, #1)Deluxe (Deluxe, #1)

Hodnocení

Tumblr_le02qb5v4j1qzq8zqo1_500_large Vítejte v kolotoči lží a podvodů. Manhattan, 1899. Krásné dívky, divoké plesy, drahé a skvostné róby. Máme tu čtyři dívky, jejichž příběh sledujeme v samostatných dějových linkách. Něco ale mají společné - intriky, milence, falešná přátelství. Máme tu Elizabeth Hollandovou - skvostný příklad cudné blonďaté krásky z Manhattanu, která se provdá do bohaté rodiny. Elizabeth je citlivá a snaží se dělat vše, aby se zavděčila rodičům. Dodržuje všechny společenské zvyklosti, nebouří se a způsobně se drží svého společenského postavení. To by tu ale nesměl být Will, pohledný podkoní, který si zcela získal Elizabethino srdce.

Dále tu máme Lizinu mladší sestru Dianu Hollandovou, která je  přesným opakem své sestry. Dianě je jedno, co si o ní společnost myslí, dělá to, co chce. Miluje knihy a nebojí se jít proti proudu. Sní o velké lásce a možná se jí to i splní po tom, co potká Henryho Schoonmakera, pověstného děvkaře a bohatého mládence, který se ne a ne usadit. Háček je ale v tom, že Henry se má stát nastávajícím Dianiny sestry Liz, která je ale zaláskovaná do Willa. Co z toho vsejde?

Tumblr_m7dyzgoy201qcjg3qo3_250_largeTřetí dívkou je Lina, služebná slečen Hollanových. Lina sní o tom, že jednoho dne zbohatne a bude si moci dovlit bohatou róbu jako slečny Hollandovi. Obě má docela ráda, ale jen do té doby, než se doví o tajném románku mezi Elizabeth a Willem. Lina zná Willa už od dětství a již po dlouhý čas je do něj zamilovaná. Jakmile tedy zjistí pravdu o Elizabeth, vzbouří se a vydá se do světa po vlastních nohách, umanutá dostat Willa stůj co stůj. 

A jako poslední je tu Elizabethina nejlepší přítelkyně Penelopa. Penelopa je krásná a uhrančivá, se svými tmavými loknami a kočičím pohledem. Touží po tom být stejně oblíbená jako Elizabeth, tím jejím nenuceným příkladem. Oproti Liz je Penelopa vášnivá - a chce stůj co stůj dostat Henryho Schoonmakera. To se ale zkomplikuje, vzhledem k jeho domluvenému svazku s Penelopinou přítelkyní Liz a jeho tajným románkem s její sestrou Dianou. Jste připraveni na pořádný kolotoč intrik,  lží, podvodů a zrad? Pak je Luxus něco pro vás - to vše okořeněné o společenskou hiearchii v New Yorku a historické zázemí.

Tumblr_m6ieopwl7k1qhs241o1_500_largeKaždý, kdo se na Luxus chystá, jistě slyšel o tom, že je to jakási historická podoba Gossip girl. Nezbývá než nesouhlasit - ano, ve všech směrech mi to připomínalo Gossip girl. Máme tu jakousi Serenu van der Woodsonovou, Blaire Walorf, Chucka Basse, Vanessu, Jenny a Dana. Jen v historickém kabátku. Je zde skvěle vykreslena mentalita lidí z Manhattanu na začátku minulého století. Svazek s někým z nižší vrstvy je naprostým skandálem. Příběh také originálně začíná pohřbem Elizabeth. Proč? To se dovíte na konci knihy. Knihu si tedy přečtěte pouze v případě, že vám nevadí historie a dívčí román plný intrik a vztahů.

Pokud jde o postavy, tak jsou občas možná až moc klišoidní, to ale v závěru vůbec nevadí, protože si mezi dívkami určitě najdete svoji favoritku. Příběh utíká rychle, a tak není těžké nakonec zvolit vítězku dle svého gusta.

Dámy, Manhattan vás volá. Dejte jen pozor, abyste se do intrik nezapletly spolu s hrdinkami.

Celkové hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

6 komentářů :

  1. Z obálek mi přijde nejhezčí naše a holandská.^^
    Gossip girl sice neznám (well. stydím se, ale tak co :D), ale i tak mě to docela zaujalo... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejvíc se mi líbí holandská obálka :D
    Knihu si chci koupit už dlouho a díky tvé recenzi si ji pořídím co nejdřív! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě :) Gossip girl mě moc nelákají, ale drbárna v historickém prostředí by mohla být fajn :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka je opravdu skvělá, opravdu úžasně se čte a ty propojené vztahy jsou opravdu pochopitelné a hezké ;)) musím říct, že kniha patří mezi mé nejoblíbenější :) ..co se týče obálek, tak naše je opravdu nejhezčí a jinak musím nesouhlasit s francouzskou - ta je moc hezká (popř. je taky hezká španělská, sice mi připadá, že není moc do tématu, ale jinak pěkná)... rozhodně doporučuji, pěkná recenze...xoxo (kdo kouká na gossip girl, chápe) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Nejvíc se mi líbí česká obálka, fakt krásná :) Elizabeth jsem si moc neoblíbila, zato její ségra Diana, té tk trochu víc nadržuju:D Doufám,že se dají s jejím "princem" dohromady^^ Lina..tu jsem nesnášela nejvíc, není nesympatičtější hrdinky než je ona..fakt B-I-T-C-H :D

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím že obálka super, nalákala mě na knihu ale její obsah se mi nelíbil. Nezaujalo mě to.

    OdpovědětVymazat